Πώς θα καταβληθούν τα 800 ευρώ για αναστολή σύμβασης

AFP

Διευκρινίσεις για τον τρόπο υποβολής των αιτήσεων και τις ημερομηνίες για την καταβολή των 800 ευρώ σε εργαζόμενους που είναι σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας τον Νοέμβριο έδωσε μέσω τηλεοπτικής του συνέντευξης ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Ο υπουργός Εργασίας με συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ τόνισε πως χιλιάδες εργαζόμενοι θα λάβουν τα 800 ευρώ και η διαδικασία πληρωμής είναι η ίδια που ισχύει έως τώρα.

Χωρίζεται, όπως εξήγησε ο ίδιος, ως εξής:

1η κατηγορία των κλειστών επιχειρήσεων με κρατική εντολή:

Από 15/11 έως 24/11 οι επιχειρήσεις υποβάλλουν το έντυπο στην Εργάνη και μετά κουμπώνει η αίτηση των εργαζομένων

Πληρωμές από 27/11 έως 3/12

 2η κατηγορία πληττόμενες επιχειρήσεις:

Οι αιτήσεις θα γίνονται από 15/11 – 7/12

Η καταβολή των πληρωμών σταδιακά μέχρι τέλος Δεκεμβρίου

Το μέτρο καλύπτει όλους τους εργαζομένους που έχουν προσληφθεί μέχρι και την περασμένη Τετάρτη 4.11.2020.

Αναφορικά με το δώρο Χριστουγέννων, το οποίο θα πρέπει να πληρωθεί από τους εργοδότες εντός του διαστήματος 21.12.2020 με 31.12.2020, το κράτος, όπως έγινε και με το δώρο Πάσχα, θα καταβάλει στις επιχειρήσεις την αναλογία που του αντιστοιχεί, για το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι είχαν τεθεί σε αναστολή, υπολογιζόμενη όμως επί του ύψους των 534 ευρώ και όχι επί του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού δικαιούνται οι εξής δύο κατηγορίες εργαζομένων:

– Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται υποχρεωτικά σε αναστολή και εργάζονται σε επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή βάσει ΚΑΔ. Πιο συγκεκριμένα:

Από 3.11.2020 έως 30.11.2020 τίθενται σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία ανεστάλη με κρατική εντολή στις 3.11.2020 σε συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες, πριν από την ανακοίνωση των γενικευμένων μέτρων για το σύνολο της επικράτειας. Σε αυτή την περίπτωση ο εργαζόμενος θα λάβει 747 ευρώ (υπολογισμός στα 800 ευρώ για 28 ημέρες αναστολής).

Από 7.11.2020 ή οποιαδήποτε άλλη διαφορετική ημερομηνία έναρξης του μέτρου αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων με κρατική εντολή, π.χ. κομμωτήρια, έως και τις 30.11.2020 τίθενται σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία ανεστάλη με κρατική εντολή μετά την ανακοίνωση των γενικευμένων μέτρων για το σύνολο της επικράτειας. Για επιχειρήσεις που κλείνουν υποχρεωτικά από σήμερα, ο εργαζόμενος θα λάβει 640 ευρώ. Για τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής που κλείνουν από τη Δευτέρα, ο εργαζόμενος θα λάβει 587 ευρώ (υπολογισμός στα 800 ευρώ για 22 ημέρες αναστολής).

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, μέχρι τη χρονική στιγμή που αναστέλλεται η λειτουργία των επιχειρήσεων με κρατική εντολή, ο εργαζόμενος παρέχει την εργασία του στον εργοδότη, ο οποίος θα καταβάλει τον μισθό και θα καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές που αναλογούν στις ημέρες του μήνα κατά τις οποίες η επιχείρηση ήταν ανοικτή και ο εργαζόμενος απασχολούνταν κανονικά. Από τη στιγμή όμως που αναστέλλεται η λειτουργία μιας επιχείρησης με κρατική εντολή, ενεργοποιείται η αναστολή σύμβασης εργασίας και το κράτος πλέον αναλαμβάνει την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών.

-Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή για μέρος ή για ολόκληρο τον μήνα σε επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται ως πληττόμενες για τον μήνα Νοέμβριο, ισχύει η γενικευμένη λίστα ΚΑΔ του Απριλίου 2020.

Έτσι, εργαζόμενος σε πληττόμενη επιχείρηση βάσει ΚΑΔ που έχει τεθεί σε αναστολή από 1.11.2020 θα λάβει 800 ευρώ ή την αναλογία επί των 800 ευρώ για τις ημέρες του Νοεμβρίου που θα βρίσκεται σε αναστολή.