Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα την Κυριακή- Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα την Κυριακή- Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές
Κόσμος περπατά μπροστά από βιτρίνα στην αγορά τηςπόλης κατά την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων. Θεσσαλονίκη, Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015 ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/Σωτήρης Μπαρμπαρούσης Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στο πλαίσιο της εκπτωτικής περιόδου, την Κυριακή 19 Ιανουαρίου τα μαγαζιά και τα σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά.

Ολοκληρώνεται σιγά σιγά η πρώτη εβδομάδα των χειμερινών εκπτώσεων, με τις πρώτες προσφορές να βρίσκονται ήδη στα ράφια των καταστημάτων και τους καταναλωτές να ενημερώνονται σταδιακά γι’ αυτές. Οι πρώτες εκπτώσεις του έτους, αυτές της χειμερινής περιόδου έχουν ήδη ξεκινήσει από την περασμένη Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθούν την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου, δηλαδή το Σάββατο, 29 του μήνα.

Στο πλαίσιο της εκπτωτικής περιόδου, την ερχόμενη Κυριακή, 19 Ιανουαρίου τα μαγαζιά και τα σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά. Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, αναφέρει ότι την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, τα καταστήματα μπορούν προαιρετικά να ανοίξουν, με προτεινόμενο ωράριο 11:00- 18:00.

Σε ό,τι αφορά στις χειμερινές εκπτώσεις 2020, ο ΕΣΑ επισημαίνει στους καταναλωτές να προσέχουν τα εξής:

– Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την υποχρεωτική αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.

– Εφόσον παρέχεται συγκεκριμένο ποσοστό έκπτωσης σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία.

– Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Επιπλέον, ο ΕΣΑ αναφέρει: «Καλούμε το καταναλωτικό κοινό να επωφεληθεί της εκπτωτικής περιόδου, εμπιστευόμενο τις ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις, το προτρέπουμε να ενισχύσει εκτός από τα καταστήματα του κέντρου της Αθήνας και τις παραδοσιακές αγορές σε όλες τις γειτονιές της πόλης καθώς και να αποφεύγει να προμηθεύεται αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα, από πηγές παράνομου εμπορίου.

Τέλος, επειδή θα υπάρξουν εντυπωσιακές εκπτώσεις από την αρχή της περιόδου, παροτρύνουμε τους καταναλωτές να εκμεταλλευτούν τις χαμηλές τιμές, προβαίνοντας όμως εγκαίρως σε έρευνα αγοράς με γνώμονα τη σχέση ποιότητας και τελικής τιμής, επιλέγοντας με αντικειμενικά κριτήρια τα προϊόντα που προγραμματίζουν να αγοράσουν για να καλύψουν τις πραγματικές τους ανάγκες».

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών εξέφρασε, για μία ακόμη φορά, την θέση του ότι οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι, του φθινοπώρου και της άνοιξης και, συγκεκριμένα, το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και την ίδια περίοδο του Νοεμβρίου, θα πρέπει να καταργηθούν, χαρακτηρίζοντας «παρωχημένο» τον συγκεκριμένο θεσμό.