Πώς θα περάσετε από την πρακτική άσκηση στην πλήρη απασχόληση

Πώς θα περάσετε από την πρακτική άσκηση στην πλήρη απασχόληση

Τρεις τρόποι για να μετατρέψετε την πρακτική σας άσκηση σε δουλειά πλήρους απασχόλησης.

του Νταν Ρόσενβειγκ*

Πολλοί πρόσφατοι απόφοιτοι μπορεί να έχουν τα προσόντα για να βρουν μια πρώτη δουλειά με βάση τα πτυχία τους, αλλά οι καλύτεροι υποψήφιοι θα είναι αυτοί που έχουν αποκτήσει εμπειρία της πραγματικής ζωής.

Ως διευθύνων σύμβουλος, αυτή είναι η πιο αγαπημένη μου εποχή του έτους. Τις επόμενες εβδομάδες, θα αρχίσουμε να καλωσορίζουμε άλλη μια φουρνιά ασκούμενων, οι οποίοι θα αποτελούν περίπου το 10% του εργατικού δυναμικού μας στις ΗΠΑ. Και σε κάποιο σημείο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθένας και καθεμία τους θα με ρωτήσει (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο) την ίδια ερώτηση: «Πώς μπορώ να μετατρέψω την καλοκαιρινή μου πρακτική σε μια θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης;».

Παρόλο που προσλαμβάνουμε συχνά πρόσφατους πτυχιούχους, απευθείας, από το σύνολο όσων κάνουν πρακτική άσκηση, η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται να προσλάβουμε τους περισσότερους απ’ αυτούς – τουλάχιστον όχι άμεσα. Αφενός, πολλοί έχουν άλλο ένα ή δύο έτη για να τελειώσουν το πανεπιστήμιο. Αφετέρου, δεν θέλουν όλοι τους να δουλέψουν εδώ μετά την αποφοίτησή τους – έχουν άλλες βλέψεις και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Αλλά τουλάχιστον είναι όλοι έξυπνοι για να ρωτήσουν.

Και η αλήθεια είναι ότι οι καλύτεροι ασκούμενοι έχουν την τάση να κάνουν πολλές ερωτήσεις. Είτε αφορούν την εταιρεία και τον κλάδο, είτε συγκεκριμένες δεξιότητες, τέτοιες ερωτήσεις βοηθούν τους ασκούμενους να ακολουθήσουν τη σωστή πορεία καριέρας. Οι καλύτεροι ασκούμενοι είναι έξυπνοι, εκ φύσεως περίεργοι, και σε θέση να αξιοποιούν τις δεξιότητες που διδάσκονται για να παρέχουν πραγματική αξία στην εταιρεία μας. Με άλλα λόγια, είναι ακριβώς το είδος των ατόμων που θέλουμε να προσλάβουμε.

Έτσι, όταν ρωτούν πώς να μετατρέψουν μια πρακτική άσκηση σε μια πλήρους απασχόλησης εργασία – ανεξάρτητα από την ηλικία τους – τούς λέω πάντα ότι η πρακτική είναι κάτι σαν μια συνέντευξη διάρκειας τριών μηνών. Και αυτή η συμβουλή ισχύει για κάθε ασκούμενο σε οποιαδήποτε εταιρεία. Η άσκηση είναι μια ευκαιρία για την εταιρεία να αξιολογήσει τα διαθέσιμα ταλέντα, αλλά και μια ευκαιρία για τον ασκούμενο να αξιολογήσει πιθανούς εργοδότες και πιθανές διαδρομές καριέρας.

Η πρακτική άσκηση είναι μια τεράστια ευκαιρία για τους φοιτητές, διότι οι πρόσφατοι απόφοιτοι που ξεχωρίζουν σε μια ανταγωνιστική αγορά εργασίας είναι αυτοί που έχουν κάνει περισσότερες από μία πρακτικές ασκήσεις. Πολλοί πρόσφατοι απόφοιτοι μπορεί να έχουν τα προσόντα για να βρουν μια πρώτη δουλειά με βάση τα πτυχία τους, αλλά οι καλύτεροι υποψήφιοι θα είναι αυτοί που έχουν αποκτήσει εμπειρία της πραγματικής ζωής.

Λέω σε όλους τους ασκούμενούς μας να επικεντρώνονται σε τρία πράγματα: να αξιοποιούν κάθε ευκαιρία, να κερδίζουν την εμπιστοσύνη μέσω των μικρών πραγμάτων, και να σκέφτονται πάντα τρόπους για να παραμένουν καινοτόμοι. Είναι επίσης σημαντικό γι’ αυτούς να οικοδομούν σχέσεις με τους συναδέλφους τους. Ενδιαφερθείτε πραγματικά για τους ανθρώπους που εργάζονται ήδη στην εταιρεία – που φυσικά σημαίνει να κάνετε περισσότερες ερωτήσεις (και να ακούτε περισσότερο τις απαντήσεις). Αλλά ακόμη και όταν είναι απασχολημένοι κάνοντας όλες αυτές τις ερωτήσεις, τους λέω επίσης ότι πολλές φορές θα πρέπει να βρουν οι ίδιοι τις απαντήσεις.

Στην εταιρεία μου, δουλεύουμε πολύ σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι ασκούμενοι μας έχουν μια θετική εμπειρία, συμβάλλουν ουσιαστικά στην επιχείρηση, και αποκτούν δεξιότητες και εμπειρία που θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν τη σταδιοδρομία τους. Μερικές φορές, η πρακτική άσκηση δεν λειτουργεί εν τέλει, για διάφορους λόγους, αλλά εξακολουθεί να έχει αξία η συγκεκριμένη εμπειρία. Όπως και με τόσα άλλα πράγματα στη ζωή, θα είναι στο χέρι σας να βρείτε τις απαντήσεις και να μεγιστοποιήσετε την αξία της εμπειρίας αυτής.

* Ο Νταν Ρόσενβειγκ είναι διευθύνων σύμβουλος της Chegg.