Πώς θα ξεπεραστεί ο σκεπτικισμός απέναντι σε ένα πιθανό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Πώς θα ξεπεραστεί ο σκεπτικισμός απέναντι σε ένα πιθανό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού
epa08328897 A handout photo made available by American medical technology company Abbott Laboratories shows an employee performing the Abbott ID NOW COVID-19 test at the corporation's headquarters in Lake Bluff, next to Chicago, Illinois, USA, 28 March 2020. The test runs on the company's ID NOW platform and has received emergency authorization from the US Food and Drug Administration (FDA) to test in as little as five minutes for positives of the COVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 coronavirus. According to the manufacturer, this test is the fastest available molecular point-of-care test for detection of the novel coronavirus, with a positive result emerging in as little as five minutes and a negative taking about 13 minutes to appear. EPA/ABBOTT LABORATORIES HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

των Harvey V. Fineberg και Shirley M. Tilghman

Η κούρσα για το εμβόλιο κατά του Covid-19 αναδεικνύει τον ρόλο του εμβολιασμού στην προστασία της υγείας των ατόμων και των κοινοτήτων και στη διατήρηση των λειτουργιών της σύγχρονης κοινωνίας.

Ο πιο ανθρώπινος και αποτελεσματικός τρόπος για να ξεπεραστεί η πανδημία του κορωνοϊού θα είναι η ανάπτυξη, δοκιμή, παρασκευή, διανομή και χορήγηση ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου σε δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, η απεγνωσμένη αναζήτηση για ένα εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού έρχεται αντιμέτωπη με τη διστακτικότητα και το σκεπτικισμό κατά των εμβολίων και αυτός είναι ένας υφιστάμενος κίνδυνος για την υγεία.

Μόλις πέρυσι, οι ΗΠΑ είχαν τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων ιλαράς από το 1992 σε κοινότητες με χαμηλά ποσοστά ανοσοποίησης. Παρόμοια κρούσματα έχουν συμβεί στην Ευρώπη, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Η ευρύτερη αποδοχή του ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου κατά της ιλαράς θα είχε αποτρέψει αυτές τις τραγωδίες.

Σε όλο τον κόσμο, ο ανεπαρκής εμβολιασμός προκύπτει από έλλειψη εμβολίων, υπηρεσίες χαμηλής ποιότητας, οικονομική στενότητα ή αδυναμία. Πιο πρόσφατα, η τήρηση φυσικής απόστασης ως απόκριση στον Covid-19 οδήγησε πιθανώς στη δραματική πτώση των ποσοστών εμβολιασμού καθώς οι γονείς αναβάλλουν τις επισκέψεις στον γιατρό. Εκτός από αυτά τα εμπόδια, μια πιο ανησυχητική, μακροχρόνια μείωση της λήψης εμβολίων είναι συνέπεια του εφησυχασμού και της απώλειας εμπιστοσύνης στις φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν εμβόλια και στους ειδικούς που τα προτείνουν.

Αν και ο εμβολιασμός παραμένει ο κυρίαρχος κοινωνικός κανόνας, τα ψεύδη σχετικά με τους κινδύνους των εμβολίων διαδίδονται ευρέως στα κοινωνικά μέσα, τροφοδοτούμενα από σκεπτικισμό και δυσπιστία κατά της κυβέρνησης, της φαρμακοβιομηχανίας και της επιστήμης. Αυτά τα ψεύδη απειλούν να διαβρώσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην αξία του εμβολιασμού κατά των μολυσματικών ασθενειών.

Η νέα μας έκθεση, Meeting the Challenge of Vaccination Hesitancy, που συντάχθηκε από την Sabin-Aspen Vaccine Science & Policy Group, επικεντρώνεται στους παράγοντες που επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων για τα εμβόλια, την εξάπλωση της παραπληροφόρησης μέσω κοινωνικών δικτύων και κοινωνικών μέσων και την απαραίτητη έρευνα για την κατανόηση των αιτιών της διστακτικότητας απέναντι στα εμβόλια και τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης της.

Προς τιμή τους, ορισμένες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων ανταποκρίθηκαν στις κλήσεις για να σταματήσουν τη ροή παραπληροφόρησης κατά των εμβολίων. Αναγνωρίζοντας ότι οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν βαθιά γνώση σχετικά με την εξάπλωση των ψηφιακών μιμιδίων στις αντίστοιχες πλατφόρμες τους – και την ικανότητα να επηρεάζουν την κατανόηση του κοινού – η έκθεσή μας ζητά μια βαθύτερη συνεργασία μεταξύ των προγραμμάτων εμβολιασμού και των κοινωνικών μέσων για την προώθηση της αποδοχής του εμβολιασμού σε κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Η κρίση του κορωνοϊού συνιστά και μια υπενθύμιση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παραπληροφόρησης και της δυσπιστίας σχετικά με τα εμβόλια. Καθώς οι επιστήμονες αγωνίζονται για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του Covid-19, τυχόν εκπτώσεις στην αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας κινδυνεύουν να περιορίσουν τον έλεγχο του ιού και να προκαλέσουν δυσπιστία έναντι όλων των εμβολίων. Πολλά εξαρτώνται από τη σωστή χρήση του εμβολίου κατά του Covid – το οποίο πρέπει να γίνει διαθέσιμο το συντομότερο δυνατό, αφότου είναι αποδεδειγμένα ασφαλές και αποτελεσματικό.

Η σοβαρότητα της τρέχουσας πανδημίας, οι συνεχιζόμενες εκδηλώσεις ιλαράς σε όλο τον κόσμο, η σκληρή προσπάθεια της εξάλειψης της πολιομυελίτιδας και η επανεμφάνιση άλλων ασθενειών που μπορούν να προληφθούν από εμβόλια ενισχύουν την ανάγκη να δράσουμε τώρα για να ενισχύσουμε την αποδοχή των εμβολίων παντού.

Τα εμβόλια δεν είναι μόνο η καλύτερη ελπίδα που μπορεί να προκύψει από την πανδημία του κορωνοϊού. Τα εμβόλια είναι το πρωταρχικό εργαλείο για την προστασία όλων έναντι των πολυάριθμων λοιμώξεων που απειλούν την ανθρωπότητα και που μπορούν να αποφευχθούν.

Πηγή: fortune.com