Πώς το Airbnb ανέβασε το Κουκάκι στην κορυφή του κόσμου

Πώς το Airbnb ανέβασε το Κουκάκι στην κορυφή του κόσμου

Τοποθεσία, θέα, καθαριότητα, φροντίδα, ασφάλεια, γειτονιά... Τι αναζητούν οι ταξιδευτές του Airbnb και γιατί τους βγάζει ο δρόμος στο Κουκάκι;

Την περασμένη εβδομάδα ο παγκόσμιος κολοσσός ενοικίασης σπιτιών Airbnb δημοσιοποίησε ένα ταξιδιωτικό report με 16 γειτονιές του κόσμου που αξίζει να επισκεφθείς μέσα στο 2016, γειτονιές που παρουσίασαν εντυπωσιακή αύξηση στις κρατήσεις μέσω της πλατφόρμας τη διετία 2014-2015. Στο νούμερο 5 της λίστας, φιγουράρει το Κουκάκι, με 800% αύξηση κρατήσεων και εξαιρετικά reviews από τους επισκέπτες. Τι άλλαξε τα τελευταία χρόνια στην όμορφη γειτονιά της Αθήνας και προσελκύει περισσότερους τουρίστες μέσω του Airbnb;

«Η πεζοδρόμηση της Δράκου και της Ολύμπου ανέδειξε τη γειτονιά ως ένα φανταστικό μέρος για περίπατο, με όλα τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια που βγάζουν τραπεζάκια στον πεζόδρομο. Το Κουκάκι είναι μόλις 15 λεπτά από την παραλιακή και παρόλο που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, είναι μια περιοχή ήσυχη και ασφαλής, με αμέτρητα σημεία που σου θυμίζουν τις παλιές γειτονιές της Αθήνας» λέει στο WE του News247 ο Δημήτρης Πρωτόπαππας, υπεύθυνος του Airbnb για την Ελλάδα.

Παράλληλα, άνθρωποι της αγοράς επισημαίνουν την αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων διαμερισμάτων. «Είμαι από τους πρώτους που ξεκίνησαν στην περιοχή και πλέον 8 από τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας είναι στο Airbnb» μας λέει ο Νίκος, ιδιοκτήτης διαμερίσματος 75 τετραγωνικών στη Μακρυγιάννη. Ο Νίκος είναι κατασκευαστής στο επάγγελμα αλλά η κατακόρυφη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα της κρίσης, τον έκανε να αναζητήσει άλλες πηγές εισοδήματος. Είχε την ιδέα να δραστηριοποιηθεί στο Airbnb πριν από 4 χρόνια, όμως η νομοθεσία δεν επέτρεπε την ενοικίαση για διάστημα μικρότερο του ενός μήνα χωρίς σήμα ΕΟΤ. «Αυτό με μπλόκαρε αλλά ευτυχώς πριν από ένα χρόνο λύθηκε το ζήτημα, δεν χρειάζεσαι πια σήμα ΕΟΤ για να κάνεις αστική μίσθωση με την ημέρα. Πλέον νοικιάζω διαμερίσματα σε διάφορες περιοχές, το διαμέρισμα στο Κουκάκι όμως τράβηξε εξαρχής την προσοχή και πλέον είναι από τα πιο δημοφιλή στην Αθήνα. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η εγγύτητα στην Ακρόπολη, από το μπαλκόνι και όλα τα δωμάτια του σπιτιού βλέπεις απέναντι στο ύψος των ματιών σου πάντα την Ακρόπολη. Επιπλέον είναι ήσυχα, λόγω του πεζόδρομου είναι πολύ πιο ήσυχα σε σχέση με παλιότερα. Το μετρό είναι δίπλα, το μουσείο της Ακρόπολης επίσης. Είναι πολλά πράγματα που κάνουν την περιοχή δημοφιλή για τους τουρίστες και η τοπική οικονομία έχει ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό, οι μαγαζάτορες μου λένε ότι πλέον το 70% του τζίρου τους είναι από τουρίστες».

Τουριστική ανάπτυξη

Σε μια οικονομική μελέτη για την Ελλάδα που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Απρίλιο, το Airbnb εκτιμούσε ότι η κοινότητά του συνεισέφερε 69 εκατ. στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας μέσα σε ένα χρόνο. Κάνοντας μια βόλτα στα μαγαζιά του Κουκακίου, μόνο ικανοποίηση εισπράττεις για την τουριστική άνοδο της γειτονιάς. «Φέτος ήταν η πρώτη χρονιά που είχαμε πάρα πολλούς τουρίστες Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά»  λέει ο Αντώνης Ιωακειμίδης από το «Σκουμπρί», εστιατόριο με ψαρικά στον πεζόδρομο της Δράκου. «Το Κουκάκι προσελκύει πιο εναλλακτικούς τουρίστες, δεν θα έρθει εδώ κάποιος να ζητήσει gyro και mouzaka» τονίζει ο Αντρέας Μαραγκός, υπεύθυνος του καφέ – μπαρ «Μπαμπάς» στη Φαλήρου, πίσω από το σταθμό του μετρό Συγγρού-Φιξ. «Τα τελευταία χρόνια έχουν ανοίξει πολλά μαγαζιά από νέους ανθρώπους, που έχουμε πολύ καλές σχέσεις μεταξύ μας, είναι μια γειτονιά» προσθέτει, ενώ επισημαίνει ότι το στοίχημα για την περιοχή είναι να διατηρηθεί ο αυξημένος τουρισμός που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

Ο Νίκος πάντως, είναι ενθουσιασμένος με όσα του προσφέρει το Airbnb και δεν δείχνει να ανησυχεί για το μέλλον. «Το καλό της περιοχής είναι ότι έχει 8 μήνες φουλ σεζόν, από τον Απρίλη μέχρι τον Οκτώβρη είναι γεμάτο το σπίτι και τους υπόλοιπους μήνες έχει μια πληρότητα 40-50%. Επιπλέον, τα χρήματα που βγάζεις είναι πολύ μεγαλύτερα από το αν νοίκιαζες το διαμέρισμα κανονικά. Αν έβγαζες 800 ευρώ, τώρα βγάζεις 2000 άνετα. Και ποτέ δεν μου έχουν δημιουργήσει ζημιά. Συνήθως το αφήνουν σε καλύτερη κατάσταση από ότι το βρήκαν».

Ακούγεται δελεαστικό, αλλά δεν είναι τόσο απλό όσο νομίζετε. Το να βάλεις το σπίτι σου στο Airbnb, δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα έχεις και κέρδος. «Πιο εμπορικά είναι τα σπίτια που έχουν 2 υπνοδωμάτια, γιατί μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερο κόσμο και μοιράζεται το κόστος. Έχει σημασία το περιβάλλον, να είναι όμορφο καθαρό και σωστά φωτογραφημένο το διαμέρισμα. Επίσης η θέα έχει σημασία, το πόσο κοντά είναι στο μετρό, και φυσικά οι κριτικές, αν ένας ιδιοκτήτης είναι super host, αν δηλαδή έχει κάνει πολλές κρατήσεις και έχει θετικές κριτικές» εξηγεί ο Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου από την εταιρία διαχείρισης ακινήτων, Blueground.

Ο super host

Πώς γίνεται όμως κάποιος super host; Αυτό θέλει κόπο και χρόνο. Γι’ αυτό πολλοί ιδιοκτήτες απευθύνονται σε εταιρίες που αναλαμβάνουν την αξιοποίηση των ακινήτων τους μέσω της πλατφόρμας και την εξυπηρέτηση των φιλοξενούμενων. «Έρχονται σε εμάς πολλοί ιδιοκτήτες, διότι το Airbnb είναι πλήρης απασχόληση. Τον πελάτη πρέπει να τον υποδεχθείς, να του εξηγήσεις 1, 10 ή 100 πράγματα που θα σε ρωτήσει, από το πού πρέπει να πετάξει τα σκουπίδια μέχρι το πότε είναι ανοιχτά τα μουσεία, πού θα πάει να φάει, πού θα πάει μια ολοήμερη εκδρομή. Μετά θα φύγει κι εσύ θα πρέπει να καθαρίσεις, να κάνεις μικρο-μερεμέτια και μετά να υποδεχθείς τον επόμενο.  Δεν μπορείς να είσαι προετοιμασμένος για όλα αυτά αν έχεις τη δουλειά σου και τη ζωή σου» εξηγεί ο Πέτρος Δεμερτζής της EasyBnB και προσθέτει: «Το 75-80% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το Airbnb έχουν και δικό τους σπίτι που νοικιάζεται μέσω της πλατφόρμας, οπότε κοιτάνε τα σπίτια στα οποία μένουν να έχουν και καλές κριτικές και επιπλέον παροχές, πράγματα που κάνουν καλύτερη την εμπειρία της διαμονής τους. Αυτή την εμπειρία αρχίσαμε να εμπλουτίζουμε από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε και χτίζουμε συνέχεια επιπλέον πράγματα για τους επισκέπτες, παρόλο που είμαστε μια εταιρία που λειτουργεί για τους ιδιοκτήτες, από αυτούς πληρωνόμαστε. Όμως για να βγάλουν χρήματα οι ιδιοκτήτες πρέπει να είναι ικανοποιημένος ο πελάτης».

Το προφίλ του ταξιδευτή

Ο Πέτρος Δεμερτζής μας εξηγεί πως οι χρήστες του Airbnb είναι συνήθως ηλικίας άνω των 30-35. «Είναι άνθρωποι που ταξιδεύουν πολύ και θέλουν να γνωρίσουν τα μέρη που επισκέπτονται ως ντόπιοι όχι ως τουρίστες. Παράλληλα αυξάνονται πολύ οι οικογένειες, διότι είναι πολύ βολικό για μια οικογένεια να μείνει σε ένα σπίτι, από ό,τι σε ένα ξενοδοχείο, που θα της κοστίσει και πολύ πιο ακριβά. Στην επιλογή του σπιτιού μετρά η περιοχή, η ποιότητα και οι παροχές του. Επιπλέον είναι σημαντικό να έχει ένα χαρακτήρα, ένα ωραίο design, γι’ αυτό βλέπουμε στην πλατφόρμα πολλά σπίτια καλλιτεχνών. Τέλος, καθοριστικής σημασίας είναι οι κριτικές».

Ένα σπίτι μακριά από το σπίτι

Ρίχνοντας μια ματιά στις κριτικές, γρήγορα συνειδητοποιείς ότι ο μέσος χρήστης εκτιμά ένα μέρος που θα τον κάνει να αισθανθεί σαν στο σπίτι του και μια γειτονιά με τοπικό χρώμα και μέρη για να ανακαλύψει. Όπως επισημαίνουν άλλωστε οι ιθύνοντες τις πλατφόρμες που εξυπηρέτησε 40 εκατομμύρια ταξιδιώτες μέσα στο 2015, «Το 74% των σπιτιών στο Airbnb δεν βρίσκονται σε παραδοσιακές αστικές τουριστικές περιοχές. Οι ταξιδευτές που επιλέγουν αυτά τα σπίτια, θέλουν να ενσωματωθούν στις γειτονιές και να τις ζήσουν σαν ντόπιοι, επιζητούν συμβουλές από τους ντόπιους ιδιοκτήτες για το πώς να κινηθούν και επισκέπτονται τοπικές επιχειρήσεις που παλιότερα δεν επωφελούνταν από τον τουρισμό».

«Τοποθεσία, θέα, καθαριότητα, φροντίδα» συνοψίζει στην κριτική του ο Fabian από την Αργεντινή που έμεινε πρόσφατα στο σπίτι του Νίκου στο Παγκράτι. «Ο δρόμος είναι ασφαλής, γεμάτος όμορφα καφέ και εστιατόρια, καθώς περπατάς βόρεια μετατρέπεται σε ένα λαβύρινθο από μικρά μαγαζάκια με σουβενίρ και είδη λαϊκής τέχνης… Μπροστά από το σταθμό του μετρό, το μουσείο της Ακρόπολης που φωτίζεται το βράδυ. Η διαμονή μας ήταν μία από τις καλύτερες εμπειρίες που έχουμε ζήσει εκτός σπιτιού. Ασφαλές και καθαρό. Ένα σπίτι μακριά από το σπίτι. Ήμασταν 12.500 χιλιόμετρα μακριά, όμως ούτε λεπτό δεν νιώσαμε αφημένοι στην τύχη μας».

Πηγή: news247.gr