Πώς το «αόρατο» Monero έγινε το Bitcoin των χάκερ – Ανησυχούν οι αρχές

Πώς το «αόρατο» Monero έγινε το Bitcoin των χάκερ – Ανησυχούν οι αρχές
The logo of digital currency Monero is seen in this photo illustration on the Digital Currencies. (Photo by Alexander Pohl/NurPhoto) (Photo by Alexander Pohl / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Το Monero κυκλοφόρησε ως project ανοιχτού κώδικα το 2014 από τον χρήστη ενός φόρουμ bitcoin με το ψευδώνυμο «thankful_for_today»

Ως γνωστόν, για τους εγκληματίες που επιδιώκουν να «ξεπλένουν» τα κέρδη τους μέσω Ίντερνετ το Bitcoin ανέκαθεν αποτελούσε μια… επιλογή. Ωστόσο, πλέον, τις προτιμήσεις τους συγκεντρώνει ένα άλλο κρυπτονόμισμα με πολύ «σοβαρή» τεχνολογία και τεράστιες προοπτικές: το Monero.

Γιατί; Διότι έχει ένα πολύ μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα. Ενώ το Bitcoin κατά τη διενέργεια συναλλαγών αφήνει ίχνη στο Blockchain, το Monero είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να αποκρύπτει τόσο τον αποστολέα και όσο τον παραλήπτη, καθώς και το ποσό της συναλλαγής.

Ως εκ τούτου, είναι περιζήτητο μεταξύ των κυβερνοεγκληματιών που χακάρουν μεγάλες βιομηχανίες και μετά ζητούν ransomware – αλλά και γενικότερα. Η περίπτωση του αγωγού της Colonial Pipeline είναι χαρακτηριστική, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

Ο Justin Ehrenhofer, ειδικός σε θέματα κρυπτονομισμάτων και μέλος της κοινότητας προγραμματιστών monero, δήλωσε στις αρχές του 2020 ότι η χρήση του από συμμορίες ransomware ήταν «σφάλμα στρογγυλοποίησης». Σήμερα υπολογίζει ότι περίπου 10 έως 20% των λύτρων πληρώνονται σε Μonero και ότι ο αριθμός πιθανότατα θα αυξηθεί στο 50% μέχρι το τέλος του έτους.

Το Monero κυκλοφόρησε ως project ανοιχτού κώδικα το 2014 από τον χρήστη ενός φόρουμ bitcoin με το ψευδώνυμο «thankful_for_today». Στο μανιφέστο του, αφού επέκρινε το Bitcoin, υποστηρίζοντας πως το βασικό ελάττωμά του είναι η ιχνηλασιμότητά του, ανέφερε ότι το Monerο πρέπει να προσομοιάζει με τα μετρητά. Σημειώνεται πως το νόμισμα έχει καταγράψει πενταπλασιασμό στην τιμή του, στο πλαίσιο του ευρύτερου ράλι στην αγορά, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση να αγγίζει τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο δρ Tom Robinson, επικεφαλής συνιδρυτής της ομάδας πληροφοριών blockchain Elliptic, δήλωσε ότι ένας αυξανόμενος αριθμός αγορών στο Dark Web γίνεται αποκλειστικά με Μonero: από όπλα έως ναρκωτικά.

Ανησυχούν οι αρχές

Η απουσία ψηφιακού ίχνους για το Μonero απασχολεί τις αρχές. Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, η Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων των ΗΠΑ προσέφερε αμοιβή ύψους 625.000 δολαρίων για όσους προγραμματιστές κατόρθωναν να αναπτύξουν εργαλεία για τον εντοπισμό των Μonero. Σε ανάλογες ενέργειες έχει προβεί και η Europol.