Πώς το cloud μετασχηματίζει το επιχειρείν και προσελκύει ταλέντα

Πώς το cloud μετασχηματίζει το επιχειρείν και προσελκύει ταλέντα
Cloud computing, illustration (Photo by RICHARD JONES/SCIENCE PHOTO LIBR / RJX / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Όσα συζητήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος “Female Leadership” που διοργάνωσαν για 4η χρονιά το European Leadership Academy και η Huawei στη Βαλένθια της Ισπανίας.

Αποστολή Βαλένθια

Γιατί η επένδυση στο cloud είναι μονόδρομος για όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους; Πώς μια εταιρεία που έχει εντάξει την τεχνολογία στο επίκεντρο της λειτουργίας της μπορεί να μετατραπεί σε πόλο έλξης ταλαντούχου εργατικού δυναμικού; Θα ήταν η τεχνολογία ένα πεδίο στο οποίο οι γυναίκες θα μπορούσαν να αποκτήσουν συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι των ανδρών συναδέλφων τους απολαμβάνοντας ταυτόχρονα ικανοποιητικές οικονομικές απολαβές; Αυτές ήταν μερικές από τις σκέψεις που απασχόλησαν τους ομιλητές στο πάνελ με τίτλο: «Diving Deep I: Tech Horizons – Cloud & Opportunities for Talent Development» που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος “Female Leadership” που διοργάνωσαν για 4η χρονιά το European Leadership Academy και η Huawei στη Βαλένθια της Ισπανίας.

Όπως εύστοχα επεσήμανε η Ghislaine Ihirwe, Legal advisor in digital inclusion, Digital Economics, Directorate-General for Economic Regulation, από το Υπουργείο Οικονομικών του Βελγίου, όταν ένα Κράτος, αλλά και η ΕΕ στο σύνολό της, χτίζουν στρατηγικές που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, αλλά και τον ψηφιακό αλφαβητισμό των γυναικών, επιβάλλεται να λαμβάνουν υπόψη και τη νέα κοπέλα που τώρα κάνει τα πρώτα της βήματα, αλλά και τη γυναίκα των 60 ετών που είναι ενεργή στην αγορά εργασίας και προσπαθεί να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της.

Από την πλευρά της η Emma Wehrwein, Head of the Project Management Office, Gaia-X Federation Services υπενθύμισε ότι η αξιοποίηση των δεδομένων δεν αποτελεί προτεραιότητα μόνο των επιχειρήσεων, αλλά και των κοινωνιών, όταν μιλάμε για έξυπνες πόλεις με καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και ασφάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το μεγάλο ερώτημα που μας απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι το πώς θα χτίσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον διαμοιρασμού των δεδομένων. Σαφώς και υπάρχουν το concept και το όραμα, αλλά αυτό που πρέπει να χτίσουμε είναι το οικοσύστημα και το πλέγμα ελέγχου. Προτεραιότητα έχει η διαφάνεια και το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχεις» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Wehrwein.

Βάζοντας στο τραπέζι τη νομική πρόκληση άφησε να εννοηθεί πώς ακόμη δεν έχει δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο έτσι ώστε να γνωρίζουν οι επιχειρηματίες τους κανόνες, αλλά και τις κυρώσεις που απορρέουν από τη μη εφαρμογή τους.

Κοινή παραδοχή των ομιλητών ήταν πως αν θέλουμε να μιλάμε για ανάπτυξη και ισχυρές οικονομίες, ανθεκτικές σε κλυδωνισμούς και απρόσμενους εξωγενείς παράγοντες, θα πρέπει να αυξηθεί άμεσα ο αριθμός των μικρομεσαίων εταιρειών που επενδύουν στο cloud, το οποίο θα συμβεί μόνο αν υπάρξει η κατάλληλη ενημέρωση και εκπαίδευση.

Επεσήμαναν δε πως, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πολλά ευρωπαϊκά κονδύλια προς επένδυση στον κλάδο της τεχνολογίας, τα οποία αποτελούν χρήσιμο εργαλείο ψηφιακού μετασχηματισμού στα χέρια μικρότερου μεγέθους εταιρειών που αδυνατούν να τον υλοποιήσουν με ίδια κεφάλαια.

Τέλος, ένα ακόμη στοιχείο που αναφέρθηκε ήταν αυτό της αποκέντρωσης των ψηφιακών υποδομών έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων και τεχνολογικός εκδημοκρατισμός που να ευνοεί τους πολλούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: