Πώς το Facebook μπορεί να βγάλει δισεκατομμύρια από κάτι που δεν κάνει καν

Πώς το Facebook μπορεί να βγάλει δισεκατομμύρια από κάτι που δεν κάνει καν
Photo:

Οι μπίζνες των διαδικτυακών αναζητήσεων κρύβουν πολλά κέρδη.

Το Facebook «κατακτά» σιγά-σιγά το διαδίκτυο. Σε μια ανάρτηση μετά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου, ο Μάρκ Ζούκερμπεργκ έγραψε ότι «1,49 δις άνθρωποι αποτελούν μέρος της κοινότητάς μας. Το 1876, το πρώτο έτος που εφευρέθηκε το τηλέφωνο, περίπου 1,49 δις ήταν ο συνολικός πληθυσμός της γης».

Αυτοί οι 1,49 δισεκατομμύρια άνθρωποι που χρησιμοποιούν το Facebook κάνουν διάφορα πράγματα. Ανεβάζουν posts, φωτογραφίες, βίντεο, σχολιάζουν άλλες αναρτήσεις, μιλάνε με τους φίλους τους. Όμως υπάρχει κάτι το οποίο ναι μεν χρησιμοποιούμε όταν είμαστε στο Facebook, αλλά δεν το πολυ-καταλαβαίνουμε: την αναζήτηση.

Οι χρήστες πραγματοποιούν καθημερινά 1,5 δις αναζητήσεις στο Facebook σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εταιρείας. Αυτή τη στιγμή οι περισσότερες αναζητήσεις αφορούν άτομα και αναρτήσεις.

Αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch πρότειναν σε μια έκθεσή τους ότι το Facebook θα έπρεπε να κινηθεί διαφορετικά σε αυτόν τον τομέα, ούτως ώστε να εκμεταλλευτεί διαφημιστικά έσοδα όπως περίπου κάνει και η Google, η οποία είχε έσοδα ύψους 15,5 δις δολαρίων μόνο από αυτό στο α’ τρίμηνο.

Οι ίδιοι αναλυτές προβλέπουν πως εάν προχωρήσει το Facebook σε κάτι τέτοιο, τότε θα καταφέρει να συγκεντρώσει άμεσα έσοδα ύψους 5 δις δολαρίων, ήτοι κάτι περισσότερο από την αξία ολόκληρου του Instagram.

Για την ώρα, η αναζήτηση του Facebook λειτουργεί διαφορετικά από αυτή της Google. Αντί να επικεντρώνεται σε διαφημιζόμενο περιεχόμενο, έχει στόχο να κρατά τον χρήστη όσο το δυνατόν περισσότερο στην πλατφόρμα. Κι όσο περισσότερο μένει κάποιος συνδεδεμένος, τόσο μεγαλώνουν τα έσοδα του!