Πώς το Facebook βοήθησε δεκάδες Αφγανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα

Πώς το Facebook βοήθησε δεκάδες Αφγανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα
epa08445018 (FILE) - A close-up image showing the Facebook app on an iPhone in Kaarst, Germany, 08 November 2017 (reissued 25 May 2020). German federal court, BGH, is due to announce its long awaited decision 29 May 2020 in data protection lawsuit in a consumer centres vs Facebook case. EPA/SASCHA STEINBACH *** Local Caption *** 55831121 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συνολικά 175 άτομα, ανάμεσά τους 75 παιδιά, έφτασαν την Τετάρτη στην Πόλη του Μεξικού.

Υπάλληλοι της Facebook στο Αφγανιστάν, μαζί με δεκάδες δημοσιογράφους, ακτιβιστές και τις οικογένειές τους, έφτασαν με ασφάλεια στο Μεξικό χάρη σε επιχείρηση στην οποία συμμετείχε και η ίδια η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης.

Συνολικά 175 άτομα, ανάμεσά τους 75 παιδιά, έφτασαν την Τετάρτη στην Πόλη του Μεξικού με πτήση από το Αφγανιστάν, ανέφερε στο BBC εκπρόσωπος της Facebook Inc.

«Στη διαδικασία παροχής αρωγής σε εργαζομένους της Facebook και στενούς συνεργάτες προκειμένου να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, συμμετείχαμε σε προσπάθεια για να βοηθήσουμε ομάδα δημοσιογράφων με τις οικογένειές τους που αντιμετώπιζαν άμεσο κίνδυνο» είπε  ο εκπρόσωπος. «Χάρη στην ηγεσία της μεξικανικής κυβέρνησης και τη στήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην πρώτη προσγείωση, οι δημοσιογράφοι έγιναν ευπρόσδεκτοι στο Μεξικό» πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες λόγω της έκρυθμης κατάστασης στο Αφγανιστάν.

Την εξέλιξη επιβεβαίωσε η κυβέρνηση του Μεξικού, όπου είχαν φτάσει προηγουμένως ακόμα τρεις ομάδες Αφγανών προσφύγων.

Την ώρα της αποχώρησης των Δυτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν πριν από δύο εβδομάδες, η Facebook παρουσίασε εργαλείο που επιτρέπει στους χρήστες της πλατφόρμας να κλειδώνουν τους λογαριασμούς τους έτσι ώστε οι Ταλιμπάν να μην έχουν πρόσβαση σε φωτογραφίες και αναρτήσεις.

Η Facebook επιβεβαίωσε αργότερα ότι συνεχίζει να απομακρύνει αναρτήσεις των Ταλιμπάν, τους οποίους αναγνωρίζει ως τρομοκρατική οργάνωση.

«Οι Ταλιμπάν έχουν υποστεί κυρώσεις ως τρομοκρατική οργάνωση σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ και τους απαγορεύσαμε τη χρήση των υπηρεσιών μας σύμφωνα με την πολιτική μας για τις Επικίνδυνες Οργανώσεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Facebook.