Πώς το υπερπολυτελές γιοτ του δεύτερου πλουσιότερου Ρώσου ξέφυγε από τις κυρώσεις

Πώς το υπερπολυτελές γιοτ του δεύτερου πλουσιότερου Ρώσου ξέφυγε από τις κυρώσεις
epa09616006 Russian President Vladimir Putin (L), accompanied by Russia's gas producer Novatek CEO Leonid Mikhelson (R), visits the GES-2 art centre, a new cultural space opened in the historical building of the power station on Moscow's Bolotnaya Embankment, in Moscow, Russia, 01 December 2021 (issued 02 December 2021). EPA/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ασφαλές καταφύγιο που αναζητούν πολλά άλλα σκάφη μεγιστάνων που αντιμετωπίζουν κυρώσεις; Φυσικά η Τουρκία.

Αφού δεν εξέπεμψε την τοποθεσία του για σχεδόν δύο εβδομάδες, ένα υπερπολυτελές σκάφος αξίας 150 εκατομμυρίων δολαρίων που συνδέεται με τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Leonid Mikhelson, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις, εμφανίστηκε ξανά – εκπέμποντας ότι κατευθύνεται στις Μπαχάμες και τη Βαρκελώνη – τοποθεσίες που θα το έθεταν σε κίνδυνο κατάσχεσης.

Αποδεικνύεται ότι ο τελικός του προορισμός είναι ένα ασφαλές καταφύγιο που αναζητούν πολλά άλλα σκάφη μεγιστάνων που αντιμετωπίζουν κυρώσεις: η Τουρκία.

Μετά από ένα ταξίδι σχεδόν ενός μήνα που το οδήγησε σε ένα ταξίδι άνω των 7.000 μιλίων, το Pacific έφτασε την Πέμπτη στο λιμάνι της Μαρμαρίδας, στα νότια της χώρας.

Πλεύση «στα τυφλά»

Το ταξίδι του Pacific, που έπλεε «στο σκοτάδι» για σχεδόν το μισό ταξίδι χωρίς να είναι ενεργοποιημένο το αυτόματο σύστημα αναγνώρισης, όπως απαιτεί η διεθνής ναυτική νομοθεσία, δείχνει τα επικίνδυνα μέτρα που λαμβάνει το πλήρωμα αυτών των πλοίων αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για να φτάσει σε δικαιοδοσίες που θεωρούνται απίθανο να «συλλάβουν» τα πλωτά παλάτια. Οι ΗΠΑ, η Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν κατασχέσει περισσότερες από δώδεκα θαλαμηγούς αξίας άνω των 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να τιμωρήσουν Ρώσους μεγιστάνες που πρόσκεινται στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Τουρκία υπήρξε αγαπημένος προορισμός για τα superyachts που συνδέονται με Ρώσους ολιγάρχες και μεγιστάνες που αντιμετωπίζουν ελέγχους καθώς οι χώρες προσπαθούν να εντείνουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Το Titan του δισεκατομμυριούχου χαλυβουργού Alexander Abramov, αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων, διέσχισε τη διώρυγα του Σουέζ στις αρχές Μαΐου για να φτάσει εκεί. Το Eclipse, που συνδέεται με τον πρώην ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς, βρίσκεται ανοικτά της νότιας Τουρκίας, ενώ το My Solaris, ένα άλλο μέγα-γιοτ που συνδέεται με αυτόν, είναι αγκυροβολημένο στα ανοικτά των νοτιοδυτικών ακτών της χώρας. Το Clio, που συνδέεται με τον δισεκατομμυριούχο του αλουμινίου Oleg Deripaska, σταμάτησε να μεταδίδει τη θέση του μόλις έφτασε στο στενό του Βοσπόρου κοντά στην Κωνσταντινούπολη τον Απρίλιο.

Προς αναζήτηση καταφυγίου

Οι κατασχέσεις ανάγκασαν τα πολυτελή σκάφη να διασκορπιστούν στους ωκεανούς αναζητώντας καταφύγιο. Ορισμένα έχουν διανύσει περισσότερα από 5.000 ναυτικά μίλια από την έναρξη της εισβολής στα τέλη Φεβρουαρίου. Σε συνεργασία με την Spire Global Inc., μια εταιρεία ανάλυσης που χρησιμοποιεί νανοδορυφόρους για τη συλλογή δεδομένων, το Bloomberg παρακολουθεί σκάφη που συνδέονται με Ρώσους μεγιστάνες οι οποίοι βρίσκονται στις λίστες των κυρώσεων.

Κατασκευασμένο το 2010 από τη γερμανική εταιρεία Luerssen Verwaltungs GmbH, το Pacific διαθέτει ανελκυστήρα, πισίνα και μικρότερο ταχύπλοο και έχει χώρο για 12 επισκέπτες και 28 άτομα πλήρωμα.

Το Pacific, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει δύο ελικόπτερα, είχε αγκυροβολήσει σε διάφορα λιμάνια και κόλπους της Κόστα Ρίκα από τα τέλη Ιανουαρίου. Στις 5 Μαΐου, αναχώρησε από τη Marina Papagayo κοντά στον κόλπο Culebra και κατευθύνθηκε νοτιοανατολικά, περνώντας από τη διώρυγα του Παναμά, σύμφωνα με στοιχεία που αναλύθηκαν από το Bloomberg. Το πλοίο έπλεε στην Καραϊβική βορειοανατολικά του Κολόν όταν σταμάτησε να εκπέμπει την τοποθεσία του στις 8 Μαΐου. Είχε δηλώσει ότι κατευθυνόταν προς το Νασάου στις Μπαχάμες. Επανεμφανίστηκε 12 ημέρες αργότερα κοντά στα Κανάρια Νησιά, εξέπεμψε ότι κατευθυνόταν προς τη Βαρκελώνη πριν αλλάξει τον προορισμό του στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου.

Η κατάσχεση superyachts μέρος εκστρατείας για τον τερματισμό του πολέμου

Μαζί με τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις, η κατάσχεση superyachts, επαύλεων και άλλων περιουσιακών στοιχείων Ρώσων μεγιστάνων που πρόσκεινται στον Πούτιν είναι μέρος μιας εκστρατείας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην προσπάθεια αποτροπής του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στα νησιά Φίτζι, οι ΗΠΑ εξασφάλισαν στις αρχές Μαΐου εντολή κατάσχεσης του σκάφους Amadea αξίας 325 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο, όπως λένε, ανήκει στον υπό κυρώσεις Ρώσο δισεκατομμυριούχο Suleiman Kerimov, αλλά οι αρχές δεν έχουν μέχρι στιγμής καταφέρει να το πάρουν από το νησιωτικό κράτος του Νότιου Ειρηνικού. Ο εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης του σκάφους έχει υποβάλλει σειρά νομικών προσφυγών για να πολεμήσει την κατάσχεση.

«Αυτά τα γιοτ αποτελούν πηγή υπερηφάνειας και γοήτρου για τους ιδιοκτήτες», δήλωσε ο Benjamin Maltby, εταίρος της Keystone Law με έδρα το Λονδίνο, η οποία ειδικεύεται στο δίκαιο των superyachts. «Δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση να τα δώσουν ή να τα εγκαταλείψουν οικειοθελώς».

Ο Mikhelson, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας με περιουσία σχεδόν 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπέστη κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά στις αρχές Απριλίου. Είναι διευθύνων σύμβουλος της Novatek PJSC, του μεγαλύτερου μη κρατικού παρόχου φυσικού αερίου στη Ρωσία. Η Novatek βρίσκεται επίσης στον κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ, αν και ο ίδιος ο Mikhelson δεν αντιμετωπίζει αμερικανικές κυρώσεις. Ο πολυεκατομμυριούχος κατέχει περίπου το ένα τέταρτο της εισηγμένης εταιρείας, η οποία παράγει περίπου το 10% του φυσικού αερίου της χώρας.

Δεν είναι σαφές αν ο Mikhelson βρίσκεται στο πλοίο Pacific. Οι εκπρόσωποί του στη Novatek δεν απάντησαν σε αίτημα του Bloomberg για κάποιο σχόλιο.

Πηγή: fortune.com