ΥΠΟΙΚ: Το νέο πλαίσιο για τα προϊόντα παράνομων πράξεων

ΥΠΟΙΚ: Το νέο πλαίσιο για τα προϊόντα παράνομων πράξεων
Ôï êôÞñéï ôïõ Õðïõñãåßïõ Ïéêïíïìéêþí óôçí ðëáôåßá ÓõíôÜãìáôïò,óôéãìéüôõðï áðü å÷èÝò ôï áðüãåõìá,Ôñßôç 22 Äåêåìâñßïõ 2015 (EUROKINISSI/ÓÔÅËÉÏÓ ÓÔÅÖÁÍÏÕ) Photo: Eurokinissi
Με στόχο τη διαφάνεια και την επιστροφή των παράνομων εσόδων στην κοινωνία, το υπουργείο Οικονομικών συγκροτεί ομάδα εργασίας για να ανοίξει τον δρόμο αξιοποίησης των δημευμένων περιουσιακών στοιχείων από υποθέσεις φοροδιαφυγής, ξεπλύματος χρήματος και λαθρεμπορίου.

Σε νέα βάση τίθεται η διαχείριση των δημευμένων περιουσιακών στοιχείων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχωρά στη δημιουργία σαφούς πλαισίου για την καταγραφή, ρευστοποίηση και αξιοποίηση όσων έχουν αποδειχθεί αμετάκλητα ως προϊόντα παράνομων πράξεων.

Το πρώτο βήμα έγινε την Παρασκευή, με τη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας που περιλαμβάνει στελέχη από το ΣΔΟΕ, την ΑΑΔΕ και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Έργο της ομάδας είναι ο καθορισμός των διαδικασιών ανοίγματος και καταγραφής του περιεχομένου τραπεζικών θυρίδων, στις οποίες έχει επιβληθεί δέσμευση ή κατάσχεση λόγω εμπλοκής τους σε σοβαρές υποθέσεις όπως ξέπλυμα χρήματος, φοροδιαφυγή, απάτη και λαθρεμπόριο.

Από την παρανομία στα δημόσια ταμεία

Τα περιουσιακά στοιχεία που εντοπίζονται και έχουν κριθεί αμετάκλητα ως προϊόντα εγκλήματος, θα δημεύονται υπέρ του Δημοσίου. Στη συνέχεια, θα μπορούν να ρευστοποιούνται ή να εκποιούνται με διαφανείς διαδικασίες, όπως πλειστηριασμοί, με στόχο την ενίσχυση των κρατικών εσόδων ή τη χρηματοδότηση κοινωνικών σκοπών, σύμφωνα με τον νόμο 5042/2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διττή φιλοσοφία του νόμου βασίζεται στην αποστέρηση των εγκληματιών από τα οικονομικά οφέλη των πράξεών τους και στην επιστροφή της αξίας στην κοινωνία, είτε μέσω δημοσίων επενδύσεων είτε μέσω αποζημιώσεων σε θύματα.

Κάλυψη ρυθμιστικών κενών – Συμμόρφωση με την Ε.Ε.

Ο νέος σχεδιασμός έρχεται να καλύψει το νομικό και θεσμικό κενό που χαρακτήριζε έως σήμερα τη διαχείριση των δημευμένων περιουσιών, οι οποίες, ενώ είχαν κατασχεθεί, παρέμεναν ανενεργές ή αναξιοποίητες, εγκλωβισμένες σε μια αποσπασματική και ασαφή διαδικασία.

Η ανάγκη για αλλαγή υπαγορεύθηκε και από τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις, όπως η Οδηγία 2014/42/ΕΕ, η οποία ορίζει ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να προχωρούν σε ανάκτηση και αξιοποίηση των προϊόντων εγκλήματος, προς όφελος της κοινωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: