Πώς το πλαστικό χρήμα θα αντικαταστήσει τις αποδείξεις

Πώς το πλαστικό χρήμα θα αντικαταστήσει τις αποδείξεις

Τα προβλήματα και οι προτάσεις για την ενίσχυση του e-commerce, καθώς και οι ψηφιακές πληρωμές, βρέθηκαν στο επίκεντρο του πρώτου Athens Digital Payments Summit.

Του Χρήστου Δεμέτη για το news247.gr

Τα προβλήματα και οι προτάσεις για την ενίσχυση του e-commerce, καθώς και οι ψηφιακές πληρωμές, βρέθηκαν στο επίκεντρο του πρώτου Athens Digital Payments Summit, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών.

Στόχος του Συνεδρίου ήταν το άνοιγμα ενός ουσιαστικού διαλόγου σε σχέση με τις προκλήσεις που παρουσιάζονται για τη χώρα μας και η ανάδειξη των πιο πρόσφατων εξελίξεων που σχετίζονται με την ενσωμάτωση και επιτυχή εφαρμογή στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Πριν δούμε τα βασικότερα σημεία του Συνεδρίου, αξίζει να πούμε πως μόλις την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το νέο σχέδιο της που προβλέπει την καθιέρωση ενός αυτόματου ηλεκτρονικού συστήματος διαχωρισμού πληρωμών, για όλες τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τα 500 ευρώ και για όλες τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και πελατών λιανικής άνω των 1.500 ευρώ, οι οποίες, σύμφωνα με την ήδη ισχύουσα νομοθεσία, θα έπρεπε να διενεργούνται μέσω τραπεζικών λογαριασμών και πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών.

Με το σύστημα αυτό, η απόδοση του ΦΠΑ στο Δημόσιο θα γίνεται αυτόματα τη στιγμή της πραγματοποίησης της συναλλαγής, με διαχωρισμό του ποσού σ’ αυτό που προορίζεται για το Δημόσιο (ΦΠΑ) και σ’ αυτό που προορίζεται για την πωλήτρια επιχείρηση.

Επίσης, ο ίδιος ο Τρύφωνας Αλεξιάδης υποστήριξε ότι το 2015 θα ισχύσει η συλλογή αποδείξεων, ενώ εξήγγειλε ότι το 2016 θα υπάρξουν αλλαγές με βασικότερη τον προσανατολισμό του ΥΠΟΙΚ για “χτίσιμο” του αφορολόγητου μόνο με χρήση πλαστικού χρήματος “ή μέσω χρεωστικής, πιστωτικής κάρτας ή μέσω τραπεζικών συναλλαγών”.

Η υψηλή προμήθεια επί του τζίρου για τη χρήση των POs αποτελεί άλλωστε ένα από τα εμπόδια που πρέπει να υπερβεί το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να προωθήσει τον σχεδιασμό του για την επέκταση της χρήσης των πιστωτικών καρτών για τις πληρωμές σε όλες τις επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται ότι θα αντιμετωπισθεί η μεγάλη φοροδιαφυγή που διενεργείται στην αγορά με την μη έκδοση αποδείξεων. Με τη χρήση των πιστωτικών καρτών όλες οι συναλλαγές θα γίνονται μέσω τραπεζικού λογαριασμού για την κίνηση του οποίου θα έχουν εικόνα οι φορολογικές αρχές.

Όλα τα παραπάνω, για να καταφέρουμε να γίνουμε εν τέλει μια “ψηφιακή” χώρα και να αντιμετωπιστεί μέσω του πλαστικού χρήματος, η φοροδιαφυγή. Πράγμα δηλαδή που συμβαίνει στα περισσότερα κράτη της Ε.Ε.

Τα βασικότερα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Athens Digital Payments Summit:

-Από το 2007 μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει υποχωρήσει 10 θέσεις στην αξιολόγηση ψηφιακής ετοιμότητας. Αυτή τη στιγμή είναι 26η ανάμεσα σε 28 ευρωπαϊκά κράτη σε χρήση ψηφιακών συναλλαγών και 81η ανάμεσα σε 140 στον κόσμο.

Όπως είπε ο Τάσος Τζήκας, πρόεδρος του ΣΕΠΕ, “η διαφθορά στη χώρα σχετίζεται με την έλλειψη ψηφιακής ετοιμότητας. Στόχος, να φτιάξουμε ψηφιακά “υποψιασμένους” πολίτες. Παρότι είμαστε χαμηλά σε συνολικές ψηφιακές πληρωμές, το υψηλά καταρτισμένο προσωπικό είναι εξοικειωμένο με τις νέες τεχνολογίες και αυτό είναι ένα ελληνικό παράδοξο. Πάνω από 230.000 άνθρωποι στη χώρα ασχολούνται αυτή τη στιγμή με τις νέες τεχνολογίες. Το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει το πλαίσιο, ένα εθνικό σχέδιο δράσης, για να προχωρήσει η ψηφιακή συναλλαγή”.

Η παραοικονομία στη χώρα φτάνει στα 45 δις το χρόνο. Με τον ψηφιακό έλεγχο, οι φόροι που διαφεύγουν θα μπορούσαν να είναι λιγότεροι. Παράδειγμα είναι το Ισραήλ και η Φινλανδία που έχουν καταστρώσει αποτελεσματική ψηφιακή πολιτική με αντικίνητρα για πολίτες και επιχειρήσεις. Τα εκτιμώμενα κέρδη από την ηλεκτρονική τιμολόγηση, είναι 1,5 δις τον χρόνο.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, σημείωσε ότι η ψηφιακή οικονομία δεν είναι το αύριο, είναι το σήμερα.

“Κάθε επιχείρηση με φυσική έδρα έχει πλεονέκτημα να επεκταθεί στο ηλεκτρονικό εμπόριο και έχουμε και την ικανότητα και τη γνώση να το κάνουμε” τόνισε ο κ. Κορκίδης, επισημαίνοντας, ωστόσο ότι οι τραπεζικές χρεώσεις και οι προμήθειες από τις τράπεζες είναι σε εξωπραγματικά επίπεδα και όχι στα ευρωπαϊκά, που θα έπρεπε να εναρμονιστούν.

-Στόχος είναι η τόνωση του τουρισμού μέσω των ψηφιακών συναλλαγών. Ο Διονύσης Κολοκοτσάς, Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της Google, ανέφερε πως μόλις το 10% των τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα κάνουν κράτηση online, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό σε ευρωπαϊκά επίπεδα, φτάνει στο 50%. Πρόβλημα, το ότι η χώρα μας είναι ακόμα πίσω σε υπηρεσίες online booking και online payment.

-Αν στην Ελλάδα ο στόχος είναι η κατάρτιση μιας εθνικής, ενιαίας ψηφιακής στρατηγικής, η γραφειοκρατία είναι το βασικό εμπόδιο που παρακωλύει την ολοκλήρωση της. Μέχρι σήμερα, τέσσερα διαφορετικά υπουργεία έχουν συγκροτήσει νέα σχέδια δράσης, χωρίς να έχουν καταφέρει να συντονιστούν μεταξύ τους.

-Αφορολόγητο όριο μόνο με χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών:

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, κάλεσε τους Έλληνες τραπεζίτες να μειώσουν την προμήθεια που επιβάλλουν στις επιχειρήσεις για τη χρήση των μηχανημάτων πληρωμής μέσω πιστωτικών καρτών (POs).

Ο ίδιος χαρακτήρισε υψηλό το ποσοστό 2% που επιβάλλεται επί του τζίρου των επιχειρήσεων που γίνεται με τη χρήση πιστωτικών καρτών, την ώρα που, όπως είπε, το ίδιο το κράτος δεν επιβάλλει τέτοιον υψηλό φόρο στις επιχειρήσεις. Και μάλιστα όπως χαρακτηριστικά είπε ο Τρ. Αλεξιάδης σε μια περίοδο που πολλές επιχειρήσεις δεν παρουσιάζουν κέρδη και είναι ζημιογόνες.

-Φοροαπαλλαγή, βήμα – βήμα και με “πόντους”: Το οικονομικό επιτελείο, θέλει την ευρεία χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, γιατί η κάθε αγορά καταγράφεται και αναμένεται να αποτελέσει ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό εργαλείο κατά της φοροδιαφυγής.

Για όσους χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα, θα προβλέπονται και μπόνους με επιπλέον φοροελάφρυνση. Θα αναγνωρίζονται μονάχα έξοδα που γίνονται με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας.

Μόνο έτσι, θα αναγνωρίζονται δαπάνες όπως οι ιατρικές.

Όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης, “σε ό,τι αφορά στις ιατρικές δαπάνες, ότι οι γιατροί κατάφεραν με ευκολία να ενταχθούν στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, άρα θα μπορέσουν να ενταχθούν και στο σύστημα της ηλεκτρονικής πληρωμής”.

-Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει τη χορήγηση κινήτρων και για τους εμπόρους για τους οποίους προωθείται η επιδότηση μέσω του ΕΣΠΑ του κόστους για την εγκατάσταση των συσκευών αποδοχής καρτών, αλλά και η εφαρμογή μειωμένου συντελεστή φορολογίας κερδών για το τμήμα των πωλήσεων που πληρώνεται με πιστωτικές ή χρεωστικές.

Η εμπειρία των capital controls δείχνει πάντως ότι οι συναλλαγές μπορούν να περάσουν πλέον στην ηλεκτρονική φάση. Όπως ανέφερε η Κατερίνα Σαββαΐδου, Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, από τις 29 Ιουνίου (ημερομηνία που επιβλήθηκαν οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές) αυξήθηκε η ζήτηση για χρεωστικές κάρτες, ο αριθμός των οποίων εκτινάχθηκε κατά 1 εκατομμύριο μέσα σε έναν μόλις μήνα, όταν πριν από τους κεφαλαιακούς περιορισμούς εκδίδονταν, κατά μέσον όρο, κάτω από 100.000 κάρτες μηνιαίως.

Η κ. Σαββαΐδου στάθηκε άλλωστε στην επιτυχία της εφαρμογής της ηλεκτρονικής υποβολής φορολογικών δηλώσεων, στην αυξητική τάση του e-banking καθώς και στο ηλεκτρονικό παράβολο. Σημείωσε πως στόχος είναι η χρήση καρτών στο δημόσιο και η εφαρμογή εναλλακτικών τρόπων πληρωμής και στις business to business συναλλαγές, ενώ επιβεβαίωσε πως το αφορολόγητο θα συνδεθεί άμεσα με τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

-Οι απώλειες στα έσοδα του Δημοσίου από την φοροδιαφυγή φτάνουν τα 7-9 δις ευρώ το χρόνο σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, ενώ αν συμπεριληφθούν και οι απώλειες από το λαθρεμπόριο καπνού και πετρελαίου, τότε τα ποσά αυτά φτάνουν σε “αστρονομικά” μεγέθη.

-Η ΕΣΕΕ ξεκίνησε την εκστρατεία “Ταμειακές παντού, Αποδείξεις απ’ όλους” και επεδίωξε την ενημέρωση του κοινού για τα οφέλη στην οικονομία της συνεπούς φορολογικής συμπεριφοράς.

Προτείνει μία νέα εκστρατεία, την “POs παντού, Κάρτες απ’ όλους”, που θα επικοινωνήσει στο ευρύ κοινό τη χρήση καρτών από επιχειρηματίες και καταναλωτές. “Οι χρεώσεις να είναι αντίστοιχες με τις ευρωπαϊκές”, αναφέρει. Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η χρέωση ανέρχεται στο 0,2% για τις χρεωστικές και 0,3% για τις πιστωτικές.

Η ΕΣΕΕ κάλεσε το Υπουργείο σε μία ευρεία σύσκεψη, στην οποία θα μετέχει και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), για τον επανακαθορισμό των τραπεζικών χρεώσεων και την διόρθωση των λαθών “που τόσο άδικα επιβαρύνουν εμπόρους και καταναλωτές”.

-Μεγάλο θα είναι και το κέρδος για τις τράπεζες από την αύξηση της χρήσης των προϊόντων τους από τους καταναλωτές, αφού πέρα από τα αυξημένα έσοδα (ειδικά οι πιστωτικές κάρτες έχουν πολύ υψηλά επιτόκια που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν και το 20%) η χρήση του πλαστικού χρήματος, αφήνει το “χάρτινο” στα ταμεία τους.

-Ο γενικός διευθυντής της Visa Europe για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία, Νίκος Καμπανόπουλος, δήλωσε ότι η τεχνολογία αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο σήμερα λειτουργεί όλο το περιβάλλον, εκφράζοντας την άποψη ότι οι εταιρείες που θα καταφέρουν να αξιοποιήσουν περισσότερο τις τεχνολογικές εξελίξεις, θα είναι οι πιο πετυχημένες στο μέλλον.

“Γι’ αυτό και εμείς πρέπει να είμαστε πιο ανοιχτοί στις συνεργασίες μας, για να μπορέσουμε να έχουμε τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα τεχνολογικά” είπε ο κ. Καμπανόπουλος, σημειώνοντας ότι η Visa συνεργάζεται με νέες εταιρείες καινοτομίας.

“Έχουμε δημιουργήσει κόμβους καινοτομίας στην Ευρώπη, με σκοπό να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες στο κομμάτι των πληρωμών. Μετά τα περιοριστικά μέτρα του καλοκαιριού, οι καταναλωτές αναγκάστηκαν να γυρίσουν πιο πολύ στις ηλεκτρονικές πληρωμές και, σίγουρα, εμείς είδαμε τα οφέλη σαν σύστημα πληρωμών, οι συναλλαγές διπλασιάστηκαν και διατηρούνται σε αυτά τα επίπεδα ακόμη και σήμερα” πρόσθεσε ο κ. Καμπανόπουλος.