Πώς το ρομάντζο των 16 δισ. δολαρίων μεταξύ LVMH και Tiffany κατέληξε στα δικαστήρια

Πώς το ρομάντζο των 16 δισ. δολαρίων μεταξύ LVMH και Tiffany κατέληξε στα δικαστήρια
epa08024204 A man walks by a Tiffany & Co shop on the Champs Elysees in Paris, France, 25 November 2019. According to reports on 25 November 2019, French luxury group LVMH is buying US jewelry chain Tiffany & Co for a USD 16.2 billion, its biggest-ever acquisition EPA/YOAN VALAT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η συμφωνία, που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2019, αντιμετώπισε εμπόδια μετά τα lockdown που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς καταστήματα έκλεισαν, τα ταξίδια παγκοσμίως περιορίστηκαν σημαντικά και αυτό είχε ως συνέπεια την μείωση της ζήτησης για είδη πολυτελείας.

Η μεγαλύτερη εξαγορά του κλάδου των ειδών πολυτελείας ακυρώθηκε πριν λίγες μέρες, καθώς ο όμιλος LVMH αρνήθηκε να προχωρήσει στην εξαγορά του οίκου Tiffany & Co., έναντι 16 δισ. δολαρίων, κάτι που οδήγησε στην απάντηση της τελευταίας με αγωγή προκειμένου να προχωρήσει κανονικά η συμφωνία.

Ο ιδιοκτήτης της Louis Vuitton δήλωσε ότι οι καθυστερήσεις οφείλονταν σε εμπορική διαφορά μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας, ενώ η εταιρεία κοσμημάτων δήλωσε ότι ο γαλλικός κολοσσός προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί τις διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας και την πανδημία του κορωνοϊού προκειμένου να ζητήσει μια χαμηλότερη τιμή εξαγοράς.

Οι μετοχές της Tiffany έκαναν βουτιά 11% στη Νέα Υόρκη, ενώ ο όμιλος LVMH εγκατέλειψε τα κέρδη για να προχωρήσει σε συναλλαγές 0,3% χαμηλότερα στο Παρίσι.

Η συμφωνία, που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2019, αντιμετώπισε εμπόδια μετά τα lockdown που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς καταστήματα έκλεισαν, τα ταξίδια παγκοσμίως περιορίστηκαν σημαντικά και αυτό είχε ως συνέπεια την μείωση της ζήτησης για είδη πολυτελείας. Η προσθήκη της Tiffany στο portfolio της LVMH, είναι ένας τρόπος για να ενισχυθεί η παρουσία του γαλλικού ομίλου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το σχέδιο του διευθύνοντα συμβούλου της LVMH, Μπερνάρ Αρνό.

Η οπισθοχώρηση από τη συμφωνία, θα μπορούσε να αποβεί ένα σπάνιο πλήγμα για τον Αρνό, ο οποίος έχτισε την αυτοκρατορία του μέσα από μια σειρά από εξαγορές, δημιουργώντας έναν όμιλο που περιλαμβάνει τα πάντα, από τον οίκο μόδας Dior έως τη σαμπάνια Dom Perignon. Η Tiffany προσέφερε μια σπάνια ευκαιρία για την απόκτηση ενός σημαντικού brand κοσμημάτων, που παραμένει κατακερματισμένο σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των μικρής κλίμακας κατασκευαστών, ενώ άλλα παγκόσμια ονόματα όπως η Cartier Richemont ανήκουν ήδη σε ανταγωνιστές.

Πηγή: Fortune.com