Πώς το Stolen κατάφερε να εθίσει εκατ. χρήστες παγκοσμίως

Πώς το Stolen κατάφερε να εθίσει εκατ. χρήστες παγκοσμίως

Σήμερα το Stolen θεωρείται μια από τις 50 καλύτερες εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης στο Apple Store.

To περασμένο καλοκαίρι, ο Siqi Chen ιδρυτής και CEO του HeyDay, μιας εφαρμογής ηλεκτρονικού ημερολογίου που καταγράφει τις κινήσεις του κάθε χρήστη, αποφάσισε να εγκαταλείψει το έργο του.

Ωστόσο, δεν ήταν μια εύκολη απόφαση. Η εφαρμογή, η οποία οργάνωνε τις φωτογραφίες σε ένα αυτόματο περιοδικό-λεύκωμα, δεν ήταν τελείως αποτυχημένη και η απόδειξη αυτού είναι ότι έλαβε χρηματοδότηση 1,5 εκατ. δολαρίων από γνωστούς επενδυτές όπως οι Spark Capital, Google Ventures και General Catalyst, ενώ ένα εκατομμύριο άνθρωποι «κατέβασαν» την εφαρμογή.

Για τον Chen, οι εφαρμογές παιχνιδιών δεν ήταν ιδιαίτερα στις προτιμήσεις του. Μάλιστα, είχε δημιουργήσει αρκετές από αυτές, εκ των οποίων η μια πωλήθηκε στο Zynga το 2010, για την οποία εργαζόταν για δυο χρόνια. Το HeyDay ήταν η αφορμή για να εγκαταλείψει τις εφαρμογές παιχνιδιών.

Παρ’ όλα αυτά, ο ανταγωνισμός στα social media είναι τεράστιος και η επιτυχία έρχεται μόνο με εκατομμύρια downloads. Ο ίδιος παρατήρησε ότι το HeyDay δεν θα του έφερνε την ανάλογη επιτυχία, γι’ αυτό και αποφάσισε να το εγκαταλείψει. Στην πορεία, δημιούργησε μια άλλη εφαρμογή μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το Monocle, το οποίο είχε παρόμοια χαρακτηριστικά με το Snapchat γι’αυτό και αποφάσισε να μην το κυκλοφορήσει στην αγορά.

Τελικώς, ο Chen χρησιμοποίησε το εφεδρικό του σχέδιο και μαζί με την ομάδα του, έφτιαξε το Stolen. Στην αρχή το λειτούργησε πιλοτικά και όρισε ως τελική προθεσμία την 31 Ιανουαρίου: Εάν, το Stolen δεν απογειωνόταν μέχρι τότε, θα πουλούσε την εταιρεία.

Το παιχνίδι έχει τους εξής κανόνες: Οι χρήστες πληρώνουν με ένα εικονικό νόμισμα προκειμένου να κλέψουν τους άλλους χρήστες. Εάν καταφέρουν να μαζέψουν αρκετά νομίσματα μπορούν να αποκαλέσουν τους εαυτούς τους ως «ιδιοκτήτες» άλλων χρηστών. Οι χρήστες μπορούν να κερδίσουν νομίσματα ή ακόμη και να τα αγοράσουν.

Η εφαρμογή είναι συνδεδεμένη και με το Twitter, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να «κλέψουν» τον αγαπημένο τους διάσημο.

Από την πλευρά τους, οι δοκιμαστές του Stolen δείχνουν ενθουσιασμένοι με την εφαρμογή τόσο που δήλωσαν στον Chen ότι θα τη διαγράψουν από το τηλέφωνό τους καθώς είναι πολύ εύκολο να εθιστούν.

Οι δηλώσεις τους ήταν αρκετά ενθαρρυντικές, ωστόσο ο ίδιος δεν είχε διανοηθεί πόσο εθιστικό μπορεί να γίνει το Stolen, μέχρι που το δημοσίευσε στο Product Hunt, μια διαδικτυακή ιστοσελίδα που περιλαμβάνει τα καλύτερα τεχνολογικά προϊόντα. Μέσα σε τρεις ημέρες, τα downloads της εφαρμογής «πήραν φωτιά», ενώ σήμερα θεωρείται μια από τις 50 καλύτερες εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης στο Apple Store και μια από τις 200 καλύτερες εφαρμογές γενικά.

Μάλιστα, οι κωδικοί του Stolen έχουν γίνει πασίγνωστοι, ενώ κάθε ένα λεπτό γίνεται ένα Tweet με το hashtag #stolencode στο Twitter.

Οι χρήστες επιθυμούν απεγνωσμένα να παίζουν το Stolen, ενώ μέχρι και στο eBay πωλούνται κωδικοί για 35 δολάρια. Σημειώνεται ότι η εφαρμογή παραδίδει στο κοινό της κάθε μέρα περίπου 800 νέους κωδικούς, οι οποίοι έχουν χρησιμοποιηθεί από τους χρήστες στο λεπτό.

Οι αναλυτές της εταιρείας σημείωσαν ότι πάνω από το 70% των χρηστών βρίσκονται online στην εφαρμογή την ίδια στιγμή και παίζουν ασταμάτητα για ώρες. Ο Chen συγκλονισμένος από την επιτυχία του παιχνιδιού, δήλωσε ότι δεν έχει ξαναδεί τέτοιο χαμό στο διαδίκτυο ούτε για την εφαρμογή Farmville Zynga.

To επόμενο βήμα είναι η δυνατότητα συνομιλίας στην εφαρμογή, ενώ γενικότερα το Stolen χρειάζεται κάποιες επιπλέον λειτουργίες, όπως η αναζήτηση, η βελτιοποίηση της μπαταρίας του κινητού αλλά και η δυνατότητα των χρηστών να μπορούν να αγοράζουν ψηφιακό νόμισμα του παιχνιδιού. Από τη στιγμή που θα τοποθετηθούν οι λειτουργίες αυτές, το Stolen δεν θα ζητά από τους χρήστες κωδικούς για να παίξουν.

Ο Chen θεωρεί ότι η εφαρμογή μπορεί να αντέξει για άλλους δυο με τρεις μήνες στην παρούσα μορφή. Παράλληλα, η ομάδα που τη διαχειρίζεται εργάζεται ολονυχτίς προκειμένου να κρατήσει το κοινό της.