Πώς το Βιομηχανικό Metaverse θα φέρει την επανάσταση στο επιχειρείν

Πώς το Βιομηχανικό Metaverse θα φέρει την επανάσταση στο επιχειρείν
Το βιομηχανικό metaverse, οι έξυπνες πόλεις και οι ανθρωποκεντρικές υποδομές.

Στο ερώτημα του πώς θα διαμορφώσουμε ένα βιώσιμο μέλλον, με τεχνολογίες που μετασχηματίζουν την κάθε ημέρα, προσπάθησε να απαντήσει η Siemens μέσα από εκδήλωση που διοργάνωσε για πελάτες και συνεργάτες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι είχαν παράλληλα τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε tech Meetup sessions και να περιηγηθούν σε virtual experience touch point booths.

Έννοιες  όπως η τεχνολογία, η καινοτομία, η βιωσιμότητα και η μεταξύ τους σύνδεση τέθηκαν επί τάπητος με το κοινό να παίρνει μια γεύση για τις αλλαγές που πρόκειται να συντελεστούν τα επόμενα χρόνια.

Όπως τόνισε ο  Δρ. Βασίλειος Χατζίκος, CEO της Siemens A.E., η τεχνολογία είναι το όχημα για ένα βιώσιμο μέλλον και έχει πολλά να προσφέρει προς όφελος των κοινωνιών και των ανθρώπων. Αυτό ήταν άλλωστε και το κεντρικό μήνυμα που προσπάθησε η διοίκηση της Siemens να μεταδώσει στους πελάτες και συνεργάτες που παρέστησαν στην εκδήλωση.

Δρ. Βασίλειος Χατζίκος, CEO της Siemens A.E.
Δρ. Βασίλειος Χατζίκος, CEO της Siemens A.E.

«Μέσα από τα Tech MeetUp Sessions και τις κύριες παρουσιάσεις δείξαμε πως η Siemens Ελλάδας είναι σε θέση να προσφέρει τις πιο σύγχρονες και πρωτοπόρες τεχνολογίες ψηφιοποίησης για την εγχώρια αγορά. Είμαστε ένας τεχνολογικός εταίρος που μπορεί να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις στη μείωση των χρόνων παραγωγής, στην ελάφρυνση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, στην εξοικονόμηση χρόνου, ενέργειας και κόστους. Αυτό που θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό για την επόμενη ημέρα, είναι η δημιουργία συνεργειών, ώστε να συν-διαμορφωθεί το μέλλον μέσα από ένα οικοσύστημα συνεργασίας για όλους τους κλάδους» δήλωσε στο Fortune ο κ. Χατζίκος.

Τα κτήρια θα “προσέχουν” την υγεία μας!

Για τον Νίκο Καβακιώτη, Senior Executive driving IoT, Sustainability & Energy Management, TedX Speaker, Intrapreuner, Executive Coach, όταν προσεγγίζουμε το θέμα της βιωσιμότητας, αυτό γίνεται συνήθως από την σκοπιά της ενεργειακής απόδοσης, της μείωσης του άνθρακα, της βελτιστοποίησης των πόρων. Ωστόσο, όπως εξηγεί,  υπάρχουν πολλά περισσότερα σε αυτό το πεδίο και ακόμη περισσότερα που μπορούν να συμβούν με την τεχνολογία.

«Μερικές φορές γοητευόμαστε τόσο πολύ με την τεχνολογία, που ξεχνάμε τον λόγο που την αναπτύσσουμε εξαρχής: για τους ανθρώπους. Σήμερα, έχουμε την ικανότητα να μετατρέπουμε τα κτιριακά μας περιβάλλοντα (μέρη όπου περνάμε το 90% της ζωής μας) σε οντότητες αίσθησης και σκέψης, που θα μας φροντίζουν. Μπορούν τελικά να γίνουν «οι φίλοι που ποτέ δεν ξέραμε ότι είχαμε». Φανταστείτε αυτές τις οντότητες να μπορούν να μας προειδοποιήσουν για πρώιμα σημάδια της νόσου του Parkinson ακούγοντας κρυφά τα πλήκτρα μας καθώς πληκτρολογούμε και συγκρίνοντάς τα με σχετικές ιατρικές βάσεις δεδομένων. Φανταστείτε την ανάλυση δεδομένων από τα καθίσματα στα οποία καθόμαστε. Εντοπίζοντας ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς, μας προειδοποιούν για καρδιακές παθήσεις και, το σημαντικότερο όλων, είναι το κλείσιμο ραντεβού με έναν ειδικό καρδιολόγο, χωρίς να χάνουμε χρόνο. Φανταστείτε περιβάλλοντα κτιρίων που μπορούν να αναλύσουν την αναπνοή εστιάζοντας στην εκπνοή και να μας προειδοποιήσουν για πρώιμα σημάδια μιας ανοσολογικής νόσου. Πόσες ζωές θα μπορούσαν να σωθούν; Τι νόημα έχει να σκεφτόμαστε την Αειφορία και να απορρίπτουμε όλα τα άλλα καταπληκτικά ανθρωποκεντρικά οφέλη στο δρόμο μας για να εξασφαλίσουμε έναν πιο φιλικό, υγιέστερο και πιο ευτυχισμένο πλανήτη;» διερωτήθηκε ο κ. Καβακιώτης δίνοντας τροφή για σκέψη στο κοινό.

Νίκος Καβακιώτης, Senior Executive driving IoT
Νίκος Καβακιώτης, Senior Executive driving IoT

Το Βιομηχανικό metaverse θα φέρει την επανάσταση

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία με τίτλο “Digital twins will be the key building block for the Industrial Metaverse.” Παρέθεσε ο Τεο Παπαδόπουλος, Facilitator for Company Core Technologies Simulation& Digital Twin – UX στη Siemens, υπογραμμίζοντας πως ο όμιλος δουλεύει στο ψηφιακό δίδυμο πάνω από μια δεκαετία, γεγονός που καθιστά σαφές ότι πρόκειται για μια πραγματικότητα και όχι για κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Δίνοντας τον ορισμό του ψηφιακού δίδυμου είναι, όπως είπε, η ακριβής εικονική/ψηφιακή αναπαράσταση ενός φυσικού προϊόντος ή διεργασίας η οποί χρησιμοποιείται για την προσομοίωση, την προγνωση, καθώς επίσης και για τη βελτιστοποίηση προϊόντων και διεργασιών καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

«Με το ψηφιακό δίδυμο μπορούμε να αναπαραστήσουμε ψηφιακά μηχανές, εργοστάσια, πόλεις ακόμα και ολόκληρα συγκοινωνιακά συστήματα με σκοπό να τα κάνουμε πιο αποδοτικά, ευέλικτα και βιώσιμα. Ταυτόχρονα είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε, δοκιμάσουμε και να βελτιστοποιήσουμε ένα πραγματικό asset – χωρίς ρίσκο και μόνο με ένα μικρό επιπλέον κόστος. Αυτό μας βοηθά σημαντικά στο να επιταχύνουμε το σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων προϊόντων και διεργασιών».

Όσο για το βιομηχανικό metaverse, που έχει μπει πρόσφατα ως έννοια στη ζωή μας, αποτελεί μεν την εξέλιξη του ψηφιακού διδύμου, όμως ακόμα και σήμερα παραμένει όραμα.  «Στόχος στο  βιομηχανικό Metaverse είναι να συνδέσουμε ένα πλήθος ψηφιακών διδύμων, τα οποία δεν θα αναπαριστούν/ καθρεφτίζουν απλώς μεμονωμένα αντικείμενα αλλά ολόκληρο τον κόσμο, προσφέροντας μας σημαντικές δυνατότητες ώστε να τον κάνουμε καλύτερο. Επιπρόσθετα, θα φέρει τον εκδημοκρατισμό των προσομοιώσεων και του ψηφιακού διδύμου, δίνοντας τη δυνατότητα σε πολλούς stakeholders να βρίσκονται στον ίδιο ψηφιακό κόσμο και μαζί διαδραστικά να δοκιμάζουν διαφορετικές ιδέες και σχέδια σε πραγματικό χρόνο για λύσουν προβλήματα και προκλήσεις του πραγματικού κόσμου».

Σε επίπεδο εταιρειών το βιομηχανικό metaverse έχει τη δυνατότητα να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν καθημερινές προκλήσεις όπως:

  • Πιο διαδραστική συνεργασία με στόχο τη δημιουργία καλύτερων προϊόντων με μικρότερο χρόνο ανάπτυξης και εμφάνισής τους στην αγορά
  • Εύκολη, γρήγορη και φθηνή λύση για τη δοκιμή διαφορετικών σεναρίων
  • Εικονική εγκατάσταση και δοκιμή νέων συσκευών ή software χωρίς τον επηρεασμό της πραγματικής παραγωγικής διαδικασίας
  • Πρόβλεψη και αποφυγή σφαλμάτων του βιομηχανικού εξοπλισμού , καθώς επίσης και πρόγνωση για τη ζήτηση πχ της κατανάλωσης ρεύματος.
  • Απομακρυσμένη πρόσβαση σε τεχνικούς και ειδικούς για να ξεπεράσουμε την έλλειψη εργατικού δυναμικού

«Το Βιομηχανικό metaverse θα φέρει την επανάσταση στον βιομηχανικό κόσμο, ανοίγοντας τον δρόμο σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Σήμερα είμαστε ακόμα στην αρχή θέτοντας τις βάσεις μέσα από τη χρήση και την εξέλιξη τεχνολογιών, όπως το ψηφιακό δίδυμο, η τεχνητή νοημοσύνη, το blockchain, το edge/cloud που θα μας επιτρέψουν τη ανάπτυξη του» κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.

Τεο Παπαδόπουλος, Facilitator for Company Core Technologies Simulation& Digital Twin – UX
Τεο Παπαδόπουλος, Facilitator for Company Core Technologies Simulation& Digital Twin – UX

Οι έξυπνες πόλεις και οι ανθρωποκεντρικές υποδομές

Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο Χάρης Τολούμης, Global product line manager, smart infrastructure, Siemens, AG ο οποίος μέσα από την παρουσίασή του εστίασε στις έξυπνες πόλεις, διευκρινίζοντας πως οι έξυπνες υποδομές, είναι στην πραγματικότητα οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Από τη μια μεριά έχουμε το δίκτυο και από την άλλη τις πόλεις, τα κτίρια. Σημαντικές αλλαγές συμβαίνουν και στις δυο μεριές επιταχύνοντας την ανάγκη για ένα βιώσιμο μέλλον μέσω μιας ψηφιακής αλλά και πραγματικής αλληλεπίδρασης.

«Από την πλευρά του δικτύου, πηγαίνουμε από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο κόσμος μας μετατρέπεται σε έναν κόσμο εντελώς ηλεκτρικό. Είναι πολύ ενδιαφέρον να σημειώσουμε πως η χώρα μας, κατάφερε να καλύψει το 100% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για 5 ώρες στις 7 Οκτωβρίου 2022. Αυτό είναι ένα ορόσημο για την Ελλάδα. Η επιτάχυνση προς αυτή την κατεύθυνση είναι αναγκαία. Ας σκεφτούμε απλά τις προκλήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα για ενεργειακή επάρκεια αλλά και τις τιμές της ενέργειας καθώς και τις οικονομικές και ανθρωπιστικές επιπτώσεις από την αλλαγή του κλίματος».

Από την άλλη μεριά, τόνισε πως τα κτήρια αλλάζουν και ότι πηγαίνουμε σε πιο ανθρωποκεντρικές και ταυτόχρονα βιώσιμες υποδομές που μπορούν να προσαρμοστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτύχουν τα μέγιστα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, χωρίς εκπτώσεις στην άνεση και στην ευεξία των ανθρώπων μέσα σε αυτά.

«Τα κτίρια γίνονται πιο ευέλικτα, μπορούν να επικοινωνούν με το περιβάλλον τους, για παράδειγμα με το δίκτυο, και είναι περισσότερο αυτόνομα. Θα βασίζονται δηλαδή σε έξυπνο λογισμικό το οποίο με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης θα τους επιτρέπει να λάβουν αποφάσεις για τη λειτουργία και τη συντήρησή τους, άπλα ενημερώνοντας τους διαχειριστές. Συλλέγουμε ήδη δεδομένα από εκατομμύρια αισθητήρες και μετρητές από εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια στον κόσμο. Τα δεδομένα αυτά αποτελούν καύσιμο για τη λεγόμενη μηχανική εκμάθηση όπου αλγόριθμοι εκπαιδεύονται για να εντοπίζουν σφάλματα προτού καν προκύψουν και να μας συμβουλέψουν πώς να μειώσουμε το ενεργειακό κόστος και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ως Siemens εφαρμόζουμε ήδη τις τεχνολογίες αυτές» ανέφερε ο κ. Τουλούμης.

Χάρης Τουλούμης, Global product line manager, smart infrastructure, Siemens, AG
Χάρης Τουλούμης, Global product line manager, smart infrastructure, Siemens, AG