Πώς τρεις ασιατικές χώρες κατάφεραν να περιορίσουν με επιτυχία τα κρούσματα COVID-19

Πώς τρεις ασιατικές χώρες κατάφεραν να περιορίσουν με επιτυχία τα κρούσματα COVID-19
epa08770663 People wear face masks at a Mass Rapid Transit train station in Taipei, Taiwan, 24 October 2020. Many Taiwanese feel lucky and unreal as coronavirus is no longer a worry in Taiwan. Except for wearing face masks on public transport and washing hands more often, life have returned to normal in Taiwan which has one of the lowest Covid-19 infection and mortality rates. Taiwan so far has reported only 550 confirmed cases of infection, mostly imported and seven deaths, due to Taiwan's asking people to wear face masks and halting inbound and outbound group tours after the outbreak of Covid-19 in China. EPA/DAVID CHANG Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ένας συνδυασμός πρώιμων ταξιδιωτικών περιορισμών, μαζικών τεστ, ανίχνευσης επαφών και αυστηρών μέτρων καραντίνας βοήθησε τις τρεις αυτές χώρες να αποφύγουν τα μαζικά ξεσπάσματα της επιδημίας και να διατηρήσουν χαμηλά τους θανάτους από κορωνοϊό.

της Naomi Xu Elegant

Πολλές από τις ασιατικές χώρες με τις πιο αξιοθαύμαστες αντιδράσεις κατά του COVID-19 έχουν κοινά σύνορα και δέχονται συχνά ταξιδιώτες από την Κίνα, το αρχικό επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ένας συνδυασμός πρώιμων ταξιδιωτικών περιορισμών, μαζικών τεστ, ανίχνευσης επαφών και αυστηρών μέτρων καραντίνας βοήθησε την Ταϊβάν, τη Μογγολία και το Βιετνάμ να αποφύγουν τα μαζικά ξεσπάσματα της επιδημίας και να διατηρήσουν χαμηλά τους θανάτους από κορωνοϊό.

Η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στην Ταϊλάνδη, μια άλλη χώρα-υπόδειγμα στη διαχείριση κατά του κορωνοϊού, δείχνει πώς ακόμη και χώρες που αρχικά περιόρισαν το πρόβλημα μπορεί να χάσουν τον έλεγχο.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, η Ταϊλάνδη είχε καταγράψει περισσότερα από 4.000 συνολικά κρούσματα και 60 θανάτους από τον Φεβρουάριο, ενώ τα καθημερινά νέα κρούσματα ήταν χαμηλά. Στις 19 Δεκεμβρίου, η Ταϊλάνδη ανέφερε 19 νέα κρούσματα. Στις 20 Δεκεμβρίου, ο αριθμός αυξήθηκε σε 576, τρεις φορές υψηλότερος από το προηγούμενο ημερήσιο ρεκόρ νέων κρουσμάτων της χώρας

Ταϊβάν

Στα τέλη Οκτωβρίου, χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονταν στους δρόμους της Ταϊπέι, πανηγυρίζοντας και κυματίζοντας σημαίες ουράνιου τόξου για να γιορτάσουν την ετήσια παρέλαση υπερηφάνειας LGBTQ της Ταϊβάν. Δύο ημέρες νωρίτερα, η Ταϊβάν είχε φτάσει το ορόσημο των 200 συνεχόμενων ημερών χωρίς ούτε ένα εγχώριο κρούσμα COVID-19 που να έχει κολλήσει στο εσωτερικό της χώρας.

Οι πρώτοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και η μοναδική εστίαση στην εξασφάλιση επαρκούς αριθμού μασκών προσώπου ήταν καθοριστικής σημασίας για τη διαχείριση του COVID-19 στην Ταϊβάν, η οποία στις 22 Δεκεμβρίου ανέφερε το πρώτο τοπικά μεταδομένο κρούσμα κορωνοϊού από τις 12 Απριλίου μετά από παράβαση ενός πιλότου αεροπορικής εταιρείας της Νέας Ζηλανδίας των κανόνων καραντίνας, που μόλυνε τρία άτομα. Σε απάντηση, η Ταϊβάν θέσπισε νέους περιορισμούς στα πληρώματα των αεροπορικών εταιρειών.

Το Κέντρο Διαχείρισης Επιδημίας της Ταϊβάν δημοσιεύει λεπτομερείς ημερήσιους καταλόγους των τεστ για COVID-19 και νέων κρουσμάτων, συμπεριλαμβανομένων και πληροφοριών σχετικά με τα συμπτώματα κάθε ατόμου, το ταξιδιωτικό τους ιστορικό και το αν είχαν βρεθεί θετικά για αντισώματα.

Ο χειρισμός του COVID-19 από την Ταϊβάν υποδηλώνει μια γρήγορη, προληπτική αντίδραση σε πιθανή εξάπλωση της ασθένειας. Η Ταϊβάν κατέγραψε το πρώτο της κρούσμα COVID-19 στις 21 Ιανουαρίου. Ο ασθενής ήταν ένας άντρας που είχε επιστρέψει από τη Γουχάν, την πόλη της κεντρικής Κίνας όπου σημειώθηκε το πρώτο ξέσπασμα του COVID-19. Δύο ημέρες αργότερα, η Ταϊβάν απαγόρευσε την είσοδο στους ταξιδιώτες από τη Γουχάν και στις 6 Φεβρουαρίου έκανε το ίδιο και με τους ταξιδιώτες από την υπόλοιπη Κίνα. Στις 18 Μαρτίου, η Ταϊβάν έκλεισε εντελώς τα σύνορά της.

Στις 22 Ιανουαρίου, την ημέρα μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της Ταϊβάν, η κυβέρνηση της χώρας άρχισε να διανέμει μάσκες προσώπου σε καταστήματα, διαθέτοντας 1 εκατομμύριο μάσκες την εβδομάδα και συμβουλεύοντας τους ανθρώπους «να παραμείνουν ήρεμοι και να μη βιαστούν να τις αγοράσουν».

Πριν από το τέλος Ιανουαρίου, η Ταϊβάν απαγόρευσε τις εξαγωγές μασκών προσώπου, έθεσε όρια στον αριθμό των μασκών που θα μπορούσαν να πάρουν οι εξερχόμενοι ταξιδιώτες, και έβαλε περιορισμό στον αριθμό των μασκών που κάθε άτομο μπορούσε να αγοράσει κάθε φορά. Η κυβέρνηση όρισε επίσης την τιμή των μασκών προσώπου για να αποτρέψει φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Μογγολία

Η Μογγολία δεν έχει καταγράψει θανάτους από τον κορωνοϊό. Έως τις 28 Δεκεμβρίου, η χώρα της βορειοανατολικής Ασίας είχε καταγράψει περίπου 1.100 κρούσματα COVID-19. Η χώρα κράτησε τον αριθμό των κρουσμάτων της σε χαμηλά επίπεδα χάρη σε πρώιμα μέτρα lockdown, αυστηρές απαγορεύσεις ταξιδιού και μεγαλύτερη από την κανονική υποχρεωτική περίοδο καραντίνας για τους επιστρέφοντες.

Στα τέλη Ιανουαρίου, η Μογγολία έκλεισε όλα τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία, απαγόρευσε τα διαπεριφερειακά ταξίδια και περιόρισε τα διασυνοριακά ταξίδια με την Κίνα για να αποτρέψει την εξάπλωση του κορωνοϊού – παρόλο που είχε μηδενικά επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 εκείνη την εποχή.

Η Μογγολία κατέγραψε το πρώτο της κρούσμα κορωνοϊού ενάμισι μήνα αργότερα, στις 10 Μαρτίου – ένας άντρας που ταξίδεψε στη Μογγολία από τη Γαλλία. Την επόμενη μέρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε τον COVID-19 ως παγκόσμια πανδημία.

Η Μογγολία στις 12 Μαρτίου έγινε μια από τις πρώτες χώρες που έκλεισαν τα σύνορά της σε διεθνή ταξίδια, εκτός από τους επαναπατριζόμενους πολίτες. Οι τελευταίοι υποχρεώθηκαν να μείνουν σε καραντίνα για τρεις εβδομάδες μετά την άφιξή τους.

Ο πρωθυπουργός είπε τότε ότι η χώρα θα διατηρήσει τους περιορισμούς σε ισχύ «έως ότου γίνει διαθέσιμο ένα εμβόλιο».

Βιετνάμ

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ένα απρόσμενο ξέσπασμα του κορωνοϊού στην παραλιακή πόλη Ντανάνγκ απείλησε να εκτροχιάσει το μοντέλο αντίδρασης του Βιετνάμ στον κορωνοϊό. Το Βιετνάμ δεν είχε καταγράψει ούτε ένα τοπικά μεταδιδόμενο κρούσμα σε 99 ημέρες – και δεν είχε καταγράψει θανάτους που να σχετίζονται με τον κορωνοϊό – όταν κάποιοι άνθρωποι άρχισαν να εμφανίζονται θετικοί στον κορωνοϊό στο Ντανάνγκ στα τέλη Ιουλίου.

Η κυβέρνηση έκλεισε γρήγορα τα σύνορα της πόλης, είπε σε όλους όσοι είχαν ταξιδέψει στο Ντανάνγκ ότι έπρεπε να μείνουν καραντίνα στο σπίτι για 14 ημέρες και πραγματοποίησε εκτεταμένα τεστ και ιχνηλάτηση επαφών για να περιοριστεί το ξέσπασμα προτού ξεφύγει από τον έλεγχο. Τα μέτρα δούλεψαν: Οι νέοι αριθμοί κρουσμάτων μειώθηκαν όλο τον Αύγουστο, φτάνοντας στο μηδέν στις 30 Αυγούστου.

Έως τις 28 Δεκεμβρίου, το Βιετνάμ είχε καταγράψει 1.441 κρούσματα και 35 θανάτους από τον κορωνοϊό. Πρώιμες απαγορεύσεις ταξιδιών, αυστηρό lockdown όταν ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν ακόμα σχετικά χαμηλός, και ένα πολύ δοκιμασμένο σύστημα τεστ και καραντίνας βοήθησε το Βιετνάμ να αποφύγει μεγάλη διασπορά του ιού, η οποία θα μπορούσε να είχε επιβαρύνει το ιατρικό σύστημα της χώρας.

Όπως η Μογγολία και η Ταϊβάν, το Βιετνάμ επέβαλε ταξιδιωτικούς περιορισμούς σχετικά νωρίς και ανταποκρινόμενο άμεσα στις εξελίξεις του κορωνοϊού στο εξωτερικό, σταμάτησε τις πτήσεις προς και από τη Γουχάν στις 24 Ιανουαρίου, απαγόρευσε την είσοδο ταξιδιωτών από την Κίνα στις 15 Φεβρουαρίου, και ανέστειλε όλες τις εισερχόμενες πτήσεις στις 22 Μαρτίου.

Το Βιετνάμ έκλεισε επίσης όλα τα σχολεία στις 3 Φεβρουαρίου και κατέστησε υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στις 16 Μαρτίου. Οι προηγούμενες εμπειρίες της χώρας με ιογενή ξεσπάσματα SARS και H1N1 ώθησαν την κυβέρνηση να ενεργήσει γρήγορα και με διαφάνεια για να διασφαλίσει ότι θα μπορούσε να κρατήσει τα κρούσματα χαμηλά. Οι αρχές έκαναν τεστ σε εκατοντάδες χιλιάδες άτομα, χρησιμοποιώντας την ιχνηλάτηση επαφών για να προσδιορίσουν ποιος είχε αλληλεπιδράσει με κρούσματα κορωνοϊού, και δημιούργησαν χώρους καραντίνας που στέγαζαν δεκάδες χιλιάδες κάθε φορά και εξασφάλισαν ότι τα άτομα που κινδύνευαν να μεταδώσουν τον ιό δεν παραβίαζαν τους κανόνες διαμονής στο σπίτι.

Και μετά, στην 1η Απριλίου – όταν το Βιετνάμ είχε συνολικά 204 επιβεβαιωμένα κρούσματα – η κυβέρνηση επέβαλε εθνικό lockdown, διατάζοντας όλες τις μη απαραίτητες επιχειρηματικές δραστηριότητες να κλείσουν και ενημερώνοντας τους κατοίκους σε εθνικό επίπεδο να μείνουν στο σπίτι για 15 ημέρες.

Ο περιορισμός της εξάπλωσης του κορωνοϊού εντός των συνόρων του επέτρεψε στο Βιετνάμ να ανοίξει ξανά με ασφάλεια την εγχώρια οικονομία, γεγονός που το βοήθησε να επιτύχει θετική οικονομική ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο. Οι οικονομολόγοι λένε ότι το Βιετνάμ θα είναι πιθανώς η μόνη μεγάλη ασιατική οικονομία εκτός από την Κίνα που θα σημειώσει θετική οικονομική ανάπτυξη το 2020.

Πηγή:Fortune.com