Πώς βλέπει η αγορά τις νέες ελαφρύνσεις για το κόστος ενέργειας

Πώς βλέπει η αγορά τις νέες ελαφρύνσεις για το κόστος ενέργειας
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης (Α) μιλάει κατά τη διάρκεια ανακοινώσεων μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ανατιμήσεων στους πολίτες, στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Αθήνα, Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022. Τις ανακοινώσεις των μέτρων στήριξης παρουσιάζουν οι υπουργοί: Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης. Την παρουσίαση συντονίζει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η εξειδίκευση των κυβερνητικών παρεμβάσεων για την ακρίβεια σε καύσιμα και ενέργεια που παρουσίασαν το πρωί της Πέμπτης οι αρμόδιοι υπουργοί μετά την εξαγγελία Μητσοτάκη την Τετάρτη, έφερε τις πρώτες αντιδράσεις από τους εμπορικούς και βιομηχανικούς φορείς.

Υπενθυμίζεται ότι ανακοινώθηκαν τέσσερα νέα μέτρα, συνολικού κόστους 1,1 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση νοικοκυριών (κυρίως της μεσαίας τάξης και των πιο ευάλωτων) και επιχειρήσεων από την ακρίβεια, μεταξύ των οποίων αύξηση της επιδότησης ρεύματος, παροχή επιδότησης καυσίμων και αύξηση δόσεων των επιστρεπτέων προκαταβολών.
«Η νέα παρέμβαση της κυβέρνησης για την άμεση ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων απαντά ουσιαστικά στα βασικά αιτήματα του εμπορικού κόσμου, όπως είχαν τεθεί στην συνάντηση της ΕΣΕΕ με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με την παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, και εξειδικεύτηκαν στη συνέχεια σε συνάντησή της με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα», αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Ειδικότερα, η ΕΣΕΕ τονίζει:

«Τόσο ο διπλασιασμός της επιδότησης από τα 65 ευρώ/MWH στα 130 ευρώ για όλες τις επιχειρήσεις όσο, ακόμη περισσότερο, η πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ/MWH στο σύνολο της κατανάλωσης για τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 25kVA αντανακλούν τον πυρήνα των θέσεων που έχει εκφράσει η Συνομοσπονδία για στοχευμένα μέτρα που θα ανακουφίσουν τους πιο ευάλωτους της αγοράς.

Μάλιστα, η απόφαση για αναδρομική επιδότηση που θα αφορά τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο και πάλι αποκλειστικά για τις επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25kVA είναι ιδιαίτερα επιβοηθητική για τη βιωσιμότητά τους, καθώς -σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις- έχει στόχο να απορροφήσει αναδρομικά το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Η ΕΣΕΕ εκτιμά πως παρά το ενισχυμένο πλέγμα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, οι αβεβαιότητες που παράγει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η παγκόσμια ενεργειακή κρίση θα χαμηλώσουν σημαντικά τον πήχη των προσδοκιών τους επόμενους μήνες για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και κυρίως για το λιανεμπόριο, το οποίο διάγει από το περασμένο φθινόπωρο μία παρατεταμένη περίοδο έλλειψης ρευστότητας. Σε αυτό το πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον επισημαίνουμε ότι θα απαιτηθεί η συστηματική παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων, η συνεχής συνεργασία της κυβέρνησης με τους φορείς της αγοράς και η διατήρηση της “πολεμικής” ετοιμότητας στην ανταπόκριση των συναρμόδιων υπουργείων στις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων».

Βιομηχανικοί Σύνδεσμοι: Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα

Η ελληνική Κυβέρνηση, πρωτοπορώντας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει θέσει σε εφαρμογή μια δέσμη μέτρων για τη στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας τα οποία βρίσκονται αναμφισβήτητα στην ορθή κατεύθυνση, δεδομένου και του δημοσιονομικού πλαισίου που υφίσταται. Αυτό επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας (ΣΕΒΠΔΕ), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής- Πειραιώς (ΣΒΑΠ), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΘΣΕ), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ) και η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ).

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης, οι Βιομηχανικοί Σύνδεσμοι τονίζουν ακόμη ότι:

«Η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση, επιτείνεται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με αποτέλεσμα τις πρωτοφανείς επιπτώσεις στην οικονομία και στην κοινωνία.

Οι ραγδαία αυξανόμενες τιμές ενέργειας σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες ανάγκες της ελληνικής μεταποίησης, ελήφθησαν υπόψη στην αναδιαμόρφωση των μέτρων στήριξης που εξαγγέλθηκαν σήμερα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αποσκοπούν καταφανώς στην περαιτέρω στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας υπό τις πρωτόγνωρες συνθήκες που επικρατούν.

Η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, συνεχίζουν να αποτελούν σταθερούς και αξιόπιστους συνομιλητές με στόχο την επιτυχή αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσεως μέσω των βραχυπρόθεσμων ενεργειών αλλά και των μεσο-μακροπρόθεσμων που συζητούνται σε τακτική βάση και για τις οποίες διαπιστώνεται ταύτιση απόψεων».

ΣΕΒ: Μέτρα που θα συμβάλουν στην άμβλυνση των άμεσων αρνητικών συνεπειών

Αναγκαία και στη σωστή κατεύθυνση χαρακτηρίζει ο ΣΕΒ τα μέτρα για την ενέργεια, τονίζοντας ακόμη ότι είναι αναγκαία η αντιμετώπιση των δομικών ζητημάτων της ενεργειακής μετάβασης, για τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

«Σε εθνικό επίπεδο, σε ό,τι αφορά την εξαιρετικά μεγάλων διαστάσεων ενεργειακή κρίση που πυροδότησαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η κυβέρνηση, αξιοποιώντας το ευρωπαϊκό πλαίσιο, ανακοίνωσε σήμερα μία σειρά μέτρων προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι μέτρα που θα συμβάλουν στην άμβλυνση των άμεσων αρνητικών συνεπειών για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις, ενώ, ειδικά για τη βιομηχανικές και μεταποιητικές δραστηριότητες όλων των κλάδων και εταιρικών μεγεθών, που αντιμετωπίζουν μείζονα θέματα υψηλού κόστους για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, το Υπουργείο Ενέργειας διευρύνει σημαντικά τη βραχυπρόθεσμη στήριξη», τονίζει ο ΣΕΒ και προσθέτει: «Ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση των άμεσων επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, η διάρκεια της οποίας σήμερα είναι αδύνατο να προβλεφθεί, οφείλουμε – σχεδιάζοντας και ενεργώντας μακρόπνοα – να επιταχύνουμε την προσπάθεια για τη μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας. Καταλύτης σ’ αυτή την προσπάθεια είναι η προώθηση των δομικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, ώστε το κόστος της ενέργειας για τις ελληνικές επιχειρήσεις να καταστεί μακροπρόθεσμα ανταγωνιστικό. Ο χρόνος, που κερδίζουμε σήμερα με τα μέτρα στήριξης για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις, πρέπει να αξιοποιηθεί με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, ώστε, συμβάλλοντας και δουλεύοντας όλοι μαζί, να προστατεύσουμε και να αναπτύξουμε τον παραγωγικό ιστό της χώρας».

ΒΕΑ: Απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης

Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που ανακοίνωσε σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αποτελούν αναμφίβολα μια ανάσα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, χωρίς ωστόσο να θεωρούνται αρκετά, ώστε η χώρα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την έκρηξη του κόστους ενέργειας και το κύμα «ακρίβειας» που την σαρώνει, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, σημειώνοντας ότι «πρόκειται απλά, για μέτρα που στοχεύουν να περιορίσουν, κατά το δυνατόν, τις επιπτώσεις από τις υπέρογκες αυξήσεις και τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό που χτυπά την ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία».

Όπως σημειώνεται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες – μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας – άκουσαν με ικανοποίηση την υλοποίηση τριών σημαντικών μέτρων που είχαν ζήτησαν πρόσφατα:

«-Από μεν τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνι Γεωργιάδη, η παράταση της προθεσμίας για την εφάπαξ εξόφληση της επιστρεπτέας προκαταβολής με έκπτωση 15%, αλλά και η αύξηση των δόσεων αποπληρωμής του επιστρεπτέου ποσού από 60 στις 96 δόσεις.

-Από το υπουργείο Περιβάλλοντος, η αναδρομική επιδότηση για 3 μήνες, σε ποσοστό 80% επί της ρήτρας αναπροσαρμογής, που καλύπτει σημαντικό αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερης σημασίας για τον επιχειρηματικό κόσμο, προσλαμβάνει ακόμη η σημαντική αύξηση της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος, για τη στήριξη των μικρομεσαίων, ως επί το πλείστον, επιχειρήσεων, η συνέχιση της επιδότησης του φυσικού αερίου, η μείωση της τιμής του πετρελαίου για τις αγροτικές επιχειρήσεις και τους αγρότες. Ωστόσο, ο κλοιός γύρω από την καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων είναι πλέον ασφυκτικός και απαιτείται να δοθεί άμεσα συνέχεια από την Κυβέρνηση ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους και οι θέσεις εργασίας.

Τα μέτρα στήριξης 3,2 εκατ. πολιτών, 1,4 εκατ. νοικοκυριών και χιλιάδων επιχειρήσεων, ύψους 1,1 δισ. ευρώ που εξειδίκευσε το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο με τους υπουργούς, Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, καθώς και Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεώργιο Γεωργαντά, όπως ήταν αναμενόμενο, βρίσκονται σίγουρα στην σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν μπορούν να δώσουν λύση στην πληθωριστική απειλή, ούτε και να θεωρηθούν μέτρα που θα στηρίξουν αποτελεσματικά την κοινωνία και θα δώσουν ώθηση για να ξεπεραστεί και η νέα κρίση.

Το μέγεθός της όμως, είναι τέτοιο, που για να ξεπεραστεί πρέπει να διατεθούν «όπλα» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να αξιοποιηθεί κάθε θεσμικό εργαλείο που έχει η ΕΕ στη διάθεσή της και κάθε διαθέσιμο ποσό σε διαρθρωτικά ταμεία για να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια ακρίβεια. Η κυβέρνηση έκανε την αρχή, αλλά οφείλει να επιμείνει στις προτάσεις που έχει καταθέσει για μια αποτελεσματική και άμεση κεντρική ευρωπαϊκή παρέμβαση, ώστε να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου».
Κορκίδης για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού : Λελογισμένα σε κόστος και διάρκεια τα νέα μέτρα

Λελογισμένα σε κόστος και διάρκεια είναι τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτίμησε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης.

Ο Κ. Κορκίδης δήλωσε: «Πρώτιστο μέλημα παραμένει η υπεράσπιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την ‘δίδυμη’ ενεργειακή και διατροφική κρίση, με τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας στους ευαίσθητους τομείς της στέγασης, της διατροφής και των μεταφορών. Το πλαίσιο τρίμηνης διάρκειας για την ενίσχυση νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών, αφορά σε συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να περιορίσουν, κατά το δυνατόν, τις επιπτώσεις από τις υπέρογκες αυξήσεις και τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό που χτυπά την ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία. Τα όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και θα εξειδικευτούν από το οικονομικό επιτελείο αφορούν σε παρεμβάσεις που θα δίνουν στήριξη σε όλους, αλλά και θα εστιάζουν πρωτίστως σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Δικαίως συνεχίζεται η προσπάθεια να ενισχυθούν στοχευμένα όσο το δυνατόν περισσότεροι ευάλωτοι πολίτες, αλλά και όσοι βρίσκονται αντιμέτωποι με υπέρμετρες δυσκολίες στο να καλύψουν τις ακραίες αυξήσεις σε ρεύμα, καύσιμα και τρόφιμα, που είναι δυσανάλογες με το διαθέσιμο εισόδημα και εκτιμάται πως έχουν επιβαρύνει 33-52% τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό. Η διασφάλιση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας μας, είναι απαραίτητη για την επιχειρηματικότητα του τόπου μέχρι να ολοκληρωθεί και η τελευταία μεταμνημονιακή αξιολόγηση ώστε να περάσουμε σε επενδυτική βαθμίδα. Οι μικρομεσαίοι της αγοράς έχουμε πλήρη συνείδηση ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, και το επόμενο διάστημα, όσο διαρκεί ο πόλεμος, θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Όμως, η παραγωγική και εφοδιαστική αλυσίδα δεν πρέπει να διαρραγεί και αυτό απαιτεί ‘αιμοδυναμικά’ μέτρα στην πραγματική οικονομία. Κατανοούμε ότι δεν πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα και την εμπιστοσύνη των αγορών, ούτε να αρχίσουμε από την αρχή. Δεν θέλουμε να υπονομεύσουμε το αύριο, αλλά να μην ‘λυγίσουμε’ σήμερα, από το ενεργειακό κόστος. Είναι πράγματι εξαιρετικά αμφίβολο, ακόμα και αν υπήρχε μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος, πως δεν θα μπορούσε να καλύψει το συνολικό κόστος των νέων και προγενέστερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αγορά. Η ‘λελογισμένη’ πρόσθετη οικονομική ενίσχυση ύψους 1,1 δισ. ευρώ, στηρίζει σε εθνικό επίπεδο, τόσο οριζόντια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όσο και στοχευμένα 3,2 εκατ. πολίτες, αλλά μόνο εν μέρει και όχι επαρκώς. Ως εκ τούτου, πρέπει σε ευρωπαϊκό επίπεδο να αξιοποιηθεί κάθε θεσμικό εργαλείο που έχει η ΕΕ στη διάθεσή της και κάθε διαθέσιμο ποσό σε διαρθρωτικά ταμεία, για να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια κερδοσκοπική ακρίβεια. Η κυβέρνηση οφείλει να επιμείνει στις τεκμηριωμένες προτάσεις που έχει καταθέσει για μια αποτελεσματική και άμεση κεντρική ευρωπαϊκή παρέμβαση, ώστε να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου με γενναίες επιδοτήσεις, που όμως δεν θα γραφτούν στα ελλείμματα των χωρών μελών της Ε.Ε.».

Περισσότερες παρεμβάσεις ζητά η ΓΣΕΒΕΕ

«Στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε κάθε μέτρο που λαμβάνεται για την ανακούφιση επιχειρήσεων και νοικοκυριών είναι προφανώς ευπρόσδεκτο. Ωστόσο τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ανέλυσαν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης παρόλο που είναι θετικά, δεν αρκούν για να δημιουργήσουν το ισχυρό ανάχωμα που οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά χρειάζονται για να ανταπεξέλθουν στην καταιγίδα των ανατιμήσεων που βιώνουν καθημερινά».

Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος. Η ΓΣΕΒΕΕ προσθέτει ότι πρόκειται για «μέτρα βοήθημα» αλλά όχι «λύση στην πληθωριστική απειλή».

Στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

«Με τον ρυθμό που αυξάνονται οι τιμές ενέργειας και πρώτων υλών (σιτηρά, έλαια κλπ) φοβόμαστε ότι βαδίζουμε με ταχύτητα σε εκ νέου φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.

Θεωρούμε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα πρέπει να συμπληρωθούν με επιπρόσθετα».

Η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει τα εξής:

− Πλήρης κάλυψη του επιπλέον ενεργειακού κόστους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

− Πλαφόν στις τιμές ενέργειας και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.

− Μείωση του ΦΠΑ στο 6% στην εστίαση και σε όλα τα τρόφιμα, με εξαίρεση τα είδη πολυτελείας.

− Αύξηση του μέρους των ενισχύσεων που αναλογεί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, από το σύνολο των επιδοτήσεων. Αυτό προϋποθέτει εκτός από την εξειδίκευση της 1ης παρέμβασης που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών και την αύξηση του συνολικού ποσού (640 εκ ευρώ).

− Έλεγχος της αγοράς σε όλη την κλίμακα (και όχι μόνο στο εμπόριο) για να εξακριβωθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και να βεβαιωθεί κατά πόσο υπάρχουν αδικαιολόγητες ανατιμήσεις.

− Μετατροπή των Επιστρεπτέων σε Μη Επιστρεπτέες Προκαταβολές για το σύνολο των οφειλών. Η περαιτέρω αύξηση της περιόδου αποπληρωμής (από 60 σε 96 δόσεις) αναγνωρίζει το πρόβλημα αλλά δεν το επιλύει. Απλώς για μια ακόμη φορά το μεταθέτει.

− Πάγωμα των οφειλών προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας.

«Τέλος, με αφορμή το σχόλιο του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών που αναγνώρισε ότι τα μέτρα βάζουν φρένο στις αυξήσεις χωρίς να τις καλύπτουν πλήρως, τονίζουμε ότι ενίοτε το φρένο δεν αποτρέπει το ατύχημα» καταλήγει η ανακοίνωση.