Πώς βλέπει η Marvel το μέλλον της μετά τα «Spiderman» και «Endgame»;

Πώς βλέπει η Marvel το μέλλον της μετά τα «Spiderman» και «Endgame»;
Κρύβει η Marvel Cinematic Universe κάποιον άσσο στο μανίκι της;

του Hugh Hart

Η επιτυχία του Avengers: Endgame δύσκολα επαναλαμβάνεται, καθώς μιλάμε για μια ταινία που έχει βάλει πλώρη να αναδειχθεί στην πιο προσοδοφόρα στην ιστορία του κινηματογράφου. Όμως, η Marvel Cinematic Universe επανήλθε με μια δυνατή πρόταση αυτόν τον μήνα, καθώς το Spider-Man: Far From Home είχε έσοδα 847 εκατομμυρίων παγκοσμίως τις πρώτες δύο εβδομάδες προβολών του.

Πηγαίνοντας κόντρα στη λεγόμενη «κούραση του franchise», δηλαδή στην τάση παραγωγής sequel γνωστών ταινιών που δεν σημειώνουν την ίδια εμπορική επιτυχία, η ταινία είναι μια προϊόν μιας ασυνήθιστης συνεργασίας μεταξύ των Marvel Studios της Disney και της Sony/Columbia Pictures.

Η ταινία ξεκινάει στο σημείο όπου τελείωσε το Endgame: Ο Spider-Man ανακαλύπτει ότι ο μέντοράς του, ο Tony “Iron Man” Stark (τον υποδύεται ο Robert Downey, Jr), τού έχει κληροδοτήσει την πρόσβαση σε πανίσχυρες τεχνολογίες μάχης. Σε μια συνηθισμένη κίνηση για τη Marvel, το Far From Home χρησιμοποιεί τους τίτλους τέλους για να προχωρήσει την ιστορία, στήνοντας τη βάση για μια τρίτη ταινία με τον Tom Holland ως Spider-Man με μια σεναριακή έκπληξη που τροφοδοτείται από τον κακό Mysterio (που υποδύεται ο Jake Gyllenhaal).

Οι συν-συγγραφείς του Far From Home, Chris McKenna και Erik Sommers, που προηγουμένως έγραψαν το σενάριο για τα Ant-Man and the Wasp και Spider-Man: Homecoming για τη Marvel, έβαλαν τα δυνατά τους για να στεφθεί με επιτυχία το ταξίδι του Peter Parker στις ταινίες της Marvel Cinematic Universe, τώρα και στο μέλλον. «Όταν ξεκινάμε με μια ταινία σαν αυτή, οι άνθρωποι της Marvel συντάσσουν ένα έγγραφο εξαρχής και συζητάνε εσωτερικά τι θα ήθελαν να δουν στην ταινία» είπε ο Sommers στο Fortune.

Στην περίπτωση του Far From Home, η συνέχεια που ήθελε η Marvel Cinematic Universe να δοθεί επικεντρωνόταν σε κάτι πολύ συγκεκριμένο, σύμφωνα με τον McKenna: «Η σχέση μεταξύ του Peter Parker και του Tony Stark είχε οικοδομηθεί μέσα από πολλές ταινίες, και άρα δεν υπήρχε καμία αμφιβολία στο μυαλό κανενός ότι αυτή η ταινία έπρεπε να απεικονίζει τα επακόλουθα της απώλειας του Tony και πως αυτός ο θάνατος θα επηρέαζε τον Peter Parker. Γι’ αυτό και ο Iron Man βρίσκεται παντού σε αυτήν την ιστορία».

Ο McKenna και ο Sommers, πρώην συγγραφείς τηλεοπτικών κωμωδιών, χρησιμοποίησαν επίσης τον Nick Fury (που υποδύεται ο Samuel L. Jackson) ως έναν κωμικό χαρακτήρα που προσφέρει την απαραίτητη ελάφρυνση από τις φορτισμένες δραματικές κορυφώσεις. Ο ηγέτης της ομάδας S.H.I.E.L.D. εμφανίζεται επίσης σε μια σκηνή-έκπληξη στους τίτλους τέλους, που υπαινίσσεται ότι θα υπάρξουν κι άλλες περιπέτειες των Avengers.

«Το κοινό λατρεύει τον Nick Fury κι εμείς το ίδιο, κι έτσι ήμασταν ενθουσιασμένοι που τον συμπεριλάβαμε στο Far From Home», λέει ο Sommers. «Κατά κάποιο τρόπο, είναι ο ήρωας που ‘γειώνει’ τα πράγματα και σε κάνει να νοιώθεις ότι βρίσκεσαι πράγματι σε μια ταινία της Marvel Cinematic Universe».

Το Far From Home ρίχνει την …κουρτίνα στην «3η Φάση» του πλάνου των Marvel Studios. Μετά από 23 ταινίες που ακολουθούν την ομάδα υπερηρώων Avengers, η Marvel Cinematic Universe δεν δείχνει κανένα σημάδι υποχώρησης.

Για την «4η Φάση», ο πρόεδρος των Marvel Studios, Kevin Feige, οραματίζεται μια σταθερή ροή ταινιών εμπνευσμένων τόσο από διάσημους όσο κι από πιο σκοτεινούς χαρακτήρες της Marvel. «Η καθιέρωση ενός πενταετούς πλάνου ήταν πολύ ωφέλιμη για μας εξαρχής», δήλωσε ο Feige στους Los Angeles Times. «Δουλεύουμε πάνω στην 4η Φάση τα τελευταία τέσσερα χρόνια αναπτύσσοντας την επόμενη ομάδα ταινιών και προσβλέποντας στο να συνεχίσουμε να εκπλήσσουμε τους οπαδούς μας και να ζωντανεύουμε στην οθόνη χαρακτήρες που οι άνθρωποι, εκτός αν είναι πραγματικά σκληροπυρηνικοί οπαδοί των κόμικς, μάλλον δεν θα έχουν ακούσει».

Μεταξύ των νέων προσώπων του franchise, συναντάμε τους The Eternals. Σε σκηνοθεσία της Κινέζας Chloe Zhao (The Rider) και με πρωταγωνίστρια την Angelina Jolie, η ταινία θα εισάγει μια μυστική φυλή αθάνατων όντων. Επίσης, ετοιμάζεται η ταινία πολεμικών τεχνών Shang-Chi, βασισμένη στη σειρά κόμικς “Master of King Fu” της περιόδου 1974-1983. Το σενάριο γράφει ο Κινεζο-Αμερικανός συγγραφέας David Callaham ενώ την ταινία θα σκηνοθετήσει ο Destin Daniel Cretton (Short Term 12).