Πως «βλέπει» ο γερμανικός τύπος τις γεωτήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

Πως «βλέπει» ο γερμανικός τύπος τις γεωτήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ
epa07660176 Turkish police and workers wait in front of the Turkish drilling vessel Yavuz at Dilovasi port in city of Kocaeli, Turkey, 20 June 2019. Turkey's second drilling ship will operate off the Karpas Peninsula to the northeast of the island of Cyprus. Yavuz will be determined by geology and geophysics studies of the vessel and it will take place at a depth of approximately 1,000 meters on the seabed and some 3,000 meters of drilling will be made, Bilgin said, adding that the ship will move to its second location once the first drill is completed. EPA/ERDEM SAHIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι ανέφεραν μεγάλες γερμανικές εφημερίδες για τις παραβιάσεις της Τουρκίας.

«Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν κυβερνά αυταρχικά. Όσο η οικονομία επιδεινώνεται, τόσο περισσότερο αναζητά εχθρούς, ώστε να προσελκύσει ψηφοφόρους. Εμφανής είναι η αδυναμία της ΕΕ να επιβάλει όρια. Δεν διαθέτει hard power (…). Aλλά έτσι όπως είναι τα πράγματα, απομένει στην ΕΕ μόνο η επιβολή οικονομικών κυρώσεων, όπως η μείωση της “προενταξιακής βοήθειας”.

Το ότι αυτή υπάρχει ακόμη, αν και δε γίνεται καμία διαπραγμάτευση για ένταξη, είναι ένα άλλο αστείο. Έτσι η ΕΕ δεν απολαμβάνει σεβασμού από αυταρχικούς ηγέτες όπως ο Ερντογάν. Ο ίδιος καταλαβαίνει μόνο από ρεαλπολιτίκ, όπως στη συμφωνία για το προσφυγικό. Έτσι και στη διένεξη για την Κύπρο θα βοηθήσουν μόνο πραγματικά απτές κυρώσεις», σχολιάζει η εφημερίδα του Βερολίνου Tagesspiegel αναφερόμενη στις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Η Tageszeitung σχολιάζει την επίμονη στάση της Τουρκίας στην ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου σημειώνοντας: «Η Άγκυρα το βλέπει ως κάτι πολύ περισσότερο από ζήτημα τιμής, το να κάνει ό,τι μπορεί όχι μόνο για τα δικά της δικαιώματα αλλά και για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο βόρειο τμήμα του νησιού. Γι αυτό η θεμελίωση για τις ριψοκίνδυνες πολιτικά δοκιμαστικές γεωτρήσεις συνοψίζεται ως εξής: Εθνικισμός.

Η Τουρκία εξαιτίας του εθνικισμού στρέφεται εναντίον των δικών της συμφερόντων, διότι η ΕΕ αποφάσισε την επιβολή επώδυνων κυρώσεων.» Το σχόλιο κλείνοντας σημειώνει ότι «όλα αυτά αποτελούν κακή είδηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Δείχνουν ότι το καθεστώς της Άγκυρας ολοένα λιγότερο προσανατολίζεται στην Ευρώπη και ότι σε περίπτωση αμφιβολίας είναι έτοιμο να διακινδυνεύσει τα πάντα και να αποδεχθεί κάθε αρνητική συνέπεια. Στην περίπτωση των γεωτρήσεων στη Μεσόγειο πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο από μια διένεξη για πρώτες ύλες. Εδώ ενυπάρχει μια νέα σύγκρουση, που κανείς δεν χρειάζεται, αν αναλογιστούμε τις τόσες πολλές άλλες κρίσεις στην περιοχή».