Πώς βλέπουν οι Έλληνες βιομήχανοι το μέλλον της παραγωγής στη χώρα μας

Πώς βλέπουν οι Έλληνες βιομήχανοι το μέλλον της παραγωγής στη χώρα μας
Φωτογραφία αρχείου της 23 Ιουλίου 2009 που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει το εργοστάσιο ΚΡΙ-ΚΡΙ στις Σέρρες, με αφορμή την είσοδο στην αγορά ελληνικού γιαουρτιού της Μ. Βρετανίας και επέκταση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας. Η Βιομηχανία Γάλακτος ΚΡΙ ΚΡΙ, εγκαινιάζει την παρουσία της στην αγορά ελληνικού γιαουρτιού της Μ. Βρετανίας, με το ξεκίνημα της συνεργασίας της με τη σημαντική αγγλική αλυσίδα super market Waitrose. Η συνεργασία της ΚΡΙ ΚΡΙ με τη Waitrose αφορά στην παραγωγή ελληνικού γιαουρτιού με ιδιωτική ετικέτα, σηματοδοτώντας την είσοδο της ΚΡΙ ΚΡΙ στην πλέον ενδιαφέρουσα αγορά ελληνικού γιαουρτιού της Ευρώπης. Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΡΙ-ΚΡΙ/STR Photo:

Εκπρόσωποι του χώρου αξιολογούν τις τελευταίες μελέτες και τα πρόσφατα θετικά στοιχεία.

Θετικές τάσεις και προοπτικές για την ελληνική βιομηχανία διαβλέπουν εκπρόσωποι του κλάδου με δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή σχετικά στοιχεία και μελέτες για τη βιομηχανική παραγωγή και τις εξαγωγές που ανακοινώθηκαν το τελευταίο διάστημα. Τονίζουν, ωστόσο, την ανάγκη για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, άρση εμποδίων, καθώς και για εφαρμογή στρατηγικής για αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ σε ευθυγράμμιση με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, κατά την επόμενη πενταετία οι πωλήσεις της ελληνικής βιομηχανίας εκτιμάται ότι θα αυξάνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 4% και ο βαθμός χρησιμοποίησης της παραγωγικής δυναμικότητας θα αγγίξει το 73% το 2023 (από 68% το 2017), ενώ αν ανακτηθούν τα προ κρίσης μερίδια στις διεθνείς αγορές, οι πωλήσεις εκτιμάται ότι θα αυξάνονται με μέσο ετήσιο 5,7% και ο βαθμός χρησιμοποίησης της παραγωγικής δυναμικότητας θα αγγίξει το 76% το 2023. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι εξαγωγές το Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 8,5 % (και στο τρίμηνο 13,6 %), η βιομηχανική παραγωγή τον ίδιο μήνα αυξήθηκε κατά 1,1 %.

«Πρέπει να θεωρούμε δεδομένη τη θετική τάση προς όλες τις κατευθύνσεις. Η βιομηχανία εκτιμά ότι η έξοδος από το μνημόνιο προσφέρεται για την αναθέρμανση του κλίματος με εκείνον τον τρόπο που βοηθά και τις επενδύσεις», επισημαίνει με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Μαθιός, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής – Πειραιώς. «Ωστόσο», προσθέτει, «δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις παθογένειες που, ανεξάρτητα από την κρίση, παρεμβάλλονται από την παραγωγή μέχρι και τις εξαγωγές. Και αυτό το τελευταίο, οι εξαγωγές και γενικότερα η εξωστρέφεια, είναι η γέφυρα που θα μας επανατοποθετήσει στην ανάπτυξη. Τούτο σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι σε συνεχή ετοιμότητα γιατί οποιαδήποτε βιομηχανική προσπάθεια ή προσπάθεια από το χώρο της παραγωγής θα αποδώσει μόνο εάν δεν υπάρχουν εμπόδια και φραγμοί στην πορεία προς τις εξαγωγές αναβαθμίζοντας όμως την ανταγωνιστικότητά μας εντός της Ευρώπης που είναι και ο φυσικός οικονομικός μας χώρος. Εμείς υποστηρίξαμε ήδη στην γενική συνέλευση της προηγούμενης Τετάρτης ότι μέσα στην “επιστράτευση” των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου πρέπει να συνδέσουμε και την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση με την επαναβιομηχάνιση της χώρας. Και προς τούτο επικροτούμε τις επιλογές και τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης όπως ανακοινώθηκαν, στη γενική μας συνέλευση, από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, τόσο για τις δράσεις μας στην τεχνολογία όσο και στις ψηφιακές αλλαγές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ