Πώς βρίσκει κανείς τον ιδανικό Νο.2 στη δουλειά του;

Πώς βρίσκει κανείς τον ιδανικό Νο.2 στη δουλειά του;

Φέρτε να δουλέψει μαζί σας κάποιος με τον οποίο έχετε συνεργαστεί στο παρελθόν για να είστε πολύ αποτελεσματικοί εξαρχής.

του Βερν Χάρνις

Η θέση του υποδιευθυντή σε μια εταιρεία δεν είναι μια θέση που μπορεί να καταληφθεί μέσω έρευνας στις μικρές αγγελίες. Το καλύτερο είναι να φέρετε να δουλέψει μαζί σας κάποιος με τον οποίο έχετε συνεργαστεί στο παρελθόν για να είστε πολύ αποτελεσματικοί εξαρχής.

Μη περιορίσετε την έρευνά σας σε πρώην συναδέλφους. Μπορείτε να κοιτάξετε μεταξύ των πελατών, των προμηθευτών, των μελών της οικογενείας ή ακόμα και παιδικών φίλων. Ο Μπιλ Γκέιτς και ο Στηβ Μπάλμερ ήταν συμπαίκτες στο πόκερ στο κολλέγιο πολύ πριν ο Μπάλμερ αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στη Microsoft.

Τι πρέπει να έχει ο Νο. 2; Στο σημερινό επαγγελματικό περιβάλλον, μια εταιρεία πρέπει να παραμείνει συγκεντρωμένη για να επιτύχει. Ο Νο. 2 πρέπει να είναι κάποιος, ο οποίος είναι καλός στο να επιλύει προβλήματα και να εκτελεί τις καλύτερές σας ιδέες. Αλλιώς θα ζήσετε τον εφιάλτη του να χρειάζεται να τα κάνετε όλα μόνος σας. Χρειάζεστε επίσης κάποιον που να μπορεί να λειτουργήσει σαν μεσάζοντας μεταξύ των μεγαλεπήβολων ιδεών σας και των υπαλλήλων σας – αλλιώς θα τους τρελάνετε.

Αφού σχηματίσετε μια ιδέα στο μυαλό σας για τον κατάλληλο μεταξύ των πιθανών υποψηφίων, πρέπει να βρείτε μια ευκαιρία για να ξεκινήσετε τη συνεργασία. Ίσως υπάρχει κάποια κενή θέση συμβούλου στην εταιρεία – ο Έρικ Σμιτ υπήρξε μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Google πριν γίνει διευθύνων σύμβουλος. Αυτό θα λειτουργήσει σαν δοκιμή για τη μετέπειτα συνεργασία σας.

Έρικ Σμιντ: «Κάντε την Αθήνα Μέκκα της τεχνολογίας»

Όταν αισθάνεστε ότι έχετε βρει τον κατάλληλο, κάντε του μια λεπτομερή συνέντευξη, ακόμα κι είναι γνωστός σας, χρησιμοποιώντας το αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης που χρησιμοποιείτε για κάθε νεοπροσληφθέντα. Ρωτήστε τον τι του άρεσε στις προηγούμενες δουλειές του. Κάποτε παραλίγο να προσλάβω ένα πολύ επιδέξιο υποδιευθυντή μέχρι που, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, συνειδητοποίησα ότι αυτό που περίμενε από εμένα ήταν καθοδήγηση. Καθότι δε θα ήμουν διαθέσιμος για αυτή τη δέσμευση, αποφάσισα ότι δεν ήταν κατάλληλος για τη θέση.

Μπορεί να πάρει χρόνο μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος Νο.2, αλλά αξίζει τον κόπο. Οι επιχειρήσεις τα πάνε καλύτερα όταν διοικούνται από μια ομάδα, όπως υποστηρίζει ο καθηγητής του Χάρβαρντ Νόαμ Βάσερμαν στο βιβλίο του Το Δίλημμα του Ιδρυτή. Δεν έχουν όλοι οι επιχειρηματίες την τύχη να ξεκινάνε από κοινού με έναν συνεταίρο την επιχείρησή τους, αλλά αν βρεθεί στην πορεία ο κατάλληλος Νο. 2 τα πλεονεκτήματα θα είναι τα ίδια.