Πόσα χρήματα έβαλε στην τσέπη τη χρονιά που μας πέρασε ο Tim Cook

Πόσα χρήματα έβαλε στην τσέπη τη χρονιά που μας πέρασε ο Tim Cook
epa05326630 Apple CEO Tim Cook talks with former European Commissioner for Digital Agenda Neelie Kroes (unseen) of StartupDelta, at the opening day of the Startup Fest Europe in Amsterdam, the Netherlands, 24 May 2016. The Startup Fest Europe gathers international experts to discuss the latest innovations, products and services in all sorts of business fields from 24 to 28 May 2016. EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Χαμηλότερες απολαβές για τον CEO της Apple το 2019 σε σχέση με το 2018.

του Mark Gurman, Bloomberg

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, έβγαλε 125 εκατ. δολάρια το οικονομικό έτος 2019 – λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά εξαιτίας, κυρίως, ενός χαμηλότερου μπόνους.

Ο Cook εξασφάλισε ετήσιο μισθό 3 εκατ. δολαρίων, μπόνους ύψους 7,7 εκατ. δολαρίων, και 885 χιλιάδες δολάρια σε άλλες παροχές και αποζημιώσεις, σύμφωνα με έγγραφο που υπέβαλε ο κολοσσός της τεχνολογίας στις αρμόδιες αρχές. Το γνωστό στέλεχος έλαβε και κατοχυρωμένες μετοχές της Apple αξίας 113,5 εκατ. δολαρίων.

Τα 125 εκατ. δολάρια που αποκόμισε συνολικά ο Cook είναι λιγότερα από τα 136 εκατ. δολάρια που εξασφάλισε έναν χρόνο πριν. Το οικονομικό έτος 2018, το μπόνους του άγγιξε τα 12 εκατ. δολάρια – πρόκειται για το μεγαλύτερο μπόνους που έλαβε ποτέ. Πέρυσι, όμως, το μπόνους του λιγόστεψε επειδή η Apple δεν ξεπέρασε τους στόχους πωλήσεων και τζίρου τόσο πολύ όσο το προηγούμενο έτος.

Ο Cook κατέχει μη κατοχυρωμένες μετοχές αξίας 400 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με έγγραφα που έχει υποβάλλει η Apple. Την πλειοψηφία των μετοχών του την εξασφάλισε το 2011, όταν ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας από τον συνιδρυτή Steve Jobs.

Άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας, όπως οι Jeff Williams (επικεφαλής λειτουργιών), Luca Maestri (οικονομικός διευθυντής) και Kate Adams (επικεφαλής νομική σύμβουλος) επίσης είχαν χαμηλότερες απολαβές το 2019 σε σχέση με το 2018. Συνολικά, τα μπόνους τους μειώθηκαν από τα 4 εκατομμύρια δολάρια στα 2,6 εκατ. δολάρια, για τον ίδιο λόγο που συνέβη το ίδιο και με τον Cook.

Για την ασφάλεια του Cook, η Apple δαπάνησε 457 χιλιάδες δολάρια το 2019, ενώ άλλα 315 χιλιάδες δολάρια δαπανήθηκαν για προσωπικά αεροπορικά ταξίδια του CEO. Ο Cook δώρισε μετοχές αξίας 2 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια φιλανθρωπική οργάνωση (της οποίας δεν αποκαλύφθηκε η ταυτότητα) την περασμένη εβδομάδα και δήλωσε ότι σχεδιάζει να δωρίσει, εν τέλει, το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του προτού πεθάνει.