Πόσα χρήματα θα γλυτώσετε αν κόψετε το κρέας;

Πόσα χρήματα θα γλυτώσετε αν κόψετε το κρέας;
Woman with the lettuce

Μήπως ήρθε η ώρα να γίνετε χορτοφάγοι;

Έρευνες έδειξαν πως η χορτοφαγική διατροφή δεν είναι ευεργετική μόνο για την υγεία σας, αλλά και για την τσέπη σας. Πιο συγκεκριμένα, οι χορτοφάγοι μπορούν να εξοικονομούν μέχρι και 750 δολάρια ετησίως, δηλαδή 660 ευρώ.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Hunger & Environmental Nutrition, υπολόγισε τις αποταμιεύσεις αυτές συγκρίνοντας τα εβδομαδιαία μενού που προτείνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ (που περιλαμβάνουν κρέας) με μενού που δε περιλαμβάνουν κρέας.

Για παράδειγμα, ενώ το πρόγραμμα της κυβέρνησης προτείνει Hawaiian pizza για βραδινό την 6η ημέρα, η χορτοφαγική διατροφή προτείνει μια συνταγή για λαζάνια Southwest.

Οι τιμές για όλα τα συστατικά των συνταγών βασίστηκαν στις φθηνότερες μάρκες που διατίθενται στο παντοπωλείο Stop & Shop, ενώ και τα δύο προγράμματα ακολούθησαν ένα διαιτολόγιο 2.000 θερμίδων ανά ημέρα.

Έχουμε και λέμε, το διατροφικό πρόγραμμα που πρότεινε το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ κοστίζει επιπλέον 14,36 δολάρια ανά εβδομάδα, τη στιγμή που η χορτοφαγική διατροφή έχει 25 περίπου περισσότερες μερίδες λαχανικών , 14 περισσότερες μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως και οκτώ μερίδες φρούτων την εβδομάδα.

Τα χορτοφαγικά γεύματα όχι μόνο κόστισαν λιγότερο και έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία, αλλά μπορούν να εξοικονομήσουν έως και 750 δολάρια ακόμη και αν κάποιος αγοράσει ένα καλό ελαιόλαδο και όχι το φθηνό λάδι που χρησιμοποιείται στις συνταγές της κυβέρνησης.

Τώρα, εάν προσπαθείτε να χτίσετε μυς μπορεί να βρείτε μειονεκτήματα στη χορτοφαγική διατροφή. Και τα δύο διατροφικά προγράμματα έχουν πάνω από 50 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα (η συνιστώμενη πρόσληψη για κάποιον που ζυγίζει 75 κιλά) αλλά η χορτοφαγική διαατροφή έχει μιρκότερη ποσότητα: 60 γραμμάρια έναντι 96 του προγράμματος της κυβέρνησης.