Πόσα δισ. ευρώ «γλίτωσαν» από την η ΕΕ τα φωτοβολταϊκά για την παραγωγή ηλεκτρισμού

Πόσα δισ. ευρώ «γλίτωσαν» από την η ΕΕ τα φωτοβολταϊκά για την παραγωγή ηλεκτρισμού
epa08150120 A man walks next to the photovoltaic solar panels at the Benban Solar Park, the world's largest solar power plant in the world, in Aswan, Egypt, 18 January 2020 (issued 22 January 2020). The Benban Solar park has 32 power plants with a capacity of 1465 megawatts. Egypt is aiming at satisfying 45 percent of its energy needs through renewable energy by the year 2035. EPA/KHALED ELFIQI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παραγωγή-ρεκόρ από τα φωτοβολταϊκά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα ηλιακά φωτοβολταϊκά πλαίσια συνεισέφεραν αυτό το καλοκαίρι το 12% του ηλεκτρισμού που κατανάλωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, επίπεδο ρεκόρ που επέτρεψε στην ήπειρο να αποφύγει την εισαγωγή 20 δισ. κυβικών μέτρων έναντι δυνητικού τιμήματος 29 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έκθεση του κέντρου μελετών Ember που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα.

Μεταξύ του Μαΐου και του Αυγούστου, η παραγωγή ηλεκτρισμού από τα φωτοβολταϊκά συστήματα ανήλθε σε 99,4 τεραβατώρες (TWh), σύμφωνα με το κέντρο μελετών, που ειδικεύεται σε ενεργειακά ζητήματα.

Κατά την έκθεσή του, οι 18 από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ κατέγραψαν αυτό το καλοκαίρι ρεκόρ παραγωγής ηλεκτρισμού με τη μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική, ειδικά η Ολλανδία (23% του ενεργειακού μείγματος), η Γερμανία (19%) και η Ισπανία (17%).

Η Γαλλία αντίθετα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο, με μόλις το 7,7% της παραγωγής ηλεκτρισμού στη χώρα να προέρχεται από φωτοβολταϊκά συστήματα αυτό το καλοκαίρι.

Η ισχυρότερη αύξηση της παραγωγής ηλεκτρισμού με αυτόν τον τρόπο καταγράφηκε στην Πολωνία, όπου 26πλασιιάστηκε, ενώ ακολούθησαν Φινλανδία και Ουγγαρία, όπου πενταπλασιάστηκε, σημειώνει το Ember, το οποίο άντλησε δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΣΜΗΕ).

Χωρίς αυτή την παραγωγή, η ΕΕ θα ήταν υποχρεωμένη να εισαγάγει 20 δισ. κυβικά μέτρα αερίου επιπλέον, υπολόγισαν οι αναλυτές, έναντι τιμήματος 29 δισ. ευρώ στις τιμές που καταγράφονταν από τον Μάιο ως τον Αύγουστο.

Η άνοδος της παραγωγής από το καλοκαίρι του 2021 ως το καλοκαίρι του 2022 (22 TWh) επέτρεψε να εξοικονομηθούν σε τέσσερις μήνες 4 δισ. κυβικά μέτρα αερίου, αξίας 6 και πλέον δισ. ευρώ.

Παρ’ όλ’ αυτά, μολονότι η παραγωγή από φωτοβολταϊκά συστήματα επιταχύνεται, η ανάπτυξή τους κρίνεται ακόμη ανεπαρκής. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ember, η ήπειρος θα έχει τα χρόνια που έρχονται εγκατεστημένα λιγότερα από τα μισά από αυτά που χρειάζεται για να εκπληρώσει τους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους που έχει θέσει η ΕΕ με ορίζοντα το 2030.