Πόσα κερδίζουν τελικά τα «αστέρια» του YouTube;

Πόσα κερδίζουν τελικά τα «αστέρια» του YouTube;

Μήπως τα παιδιά σας ονειρεύονται να γίνουν αστέρες του YouTube; Τότε κάντε τους μια μεγάλη χάρη: φροντίστε να κάμψετε αυτή τη φιλοδοξία τους.

Μια νέα έρευνα που έρχεται από τη Γερμανία μελέτησε τις πιθανότητες κάποιου να κάνει επιτυχία στο «νέο Χόλιγουντ», το YouTube. Και τα αποτελέσματα, σύμφωνα με το Bloomberg, δείχνουν ότι ένας τρομερά μικρός αριθμός θα τα καταφέρει – όπως ακριβώς θα συνέβαινε και στο παλιό Χόλιγουντ.

Σύμφωνα με ανάλυση του Mathias Bärtl, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Offenburg στη Γερμανία, 96,5% των επίδοξων YouTubers δεν πρόκειται ποτέ να βγάλουν αρκετά χρήματα από τη διαφήμιση ώστε να βρεθούν πάνω από το όριο της φτώχειας στις ΗΠΑ.

Αν βρεθείς στο κορυφαίο 3% των καναλιών με τα περισσότερα views, τότε μπορείς να εξασφαλίσεις διαφημιστικά έσοδα 16.800 δολαρίων ετησίως, ανέφερε ο Bärtl. Το ποσό αυτό είναι λίγο παραπάνω από το ομοσπονδιακό όριο της φτώχειας στις ΗΠΑ, που έχει τεθεί στα 12.140 δολάρια για ένα άτομο.

Το ανώτερο 3% των δημιουργών βίντεο, πάντα ως προς την θεαματικότητα, στο δείγμα του Bärtl συγκέντρωσε πάνω από 1,4 εκατομμύρια views σε μηνιαία βάση.

«Αν παίζεις σε κάποια σειρά στην τηλεόραση, παίρνεις αρκετά καλά λεφτά» είπε η Alice Marwick, επίκουρη καθηγήτρια επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα. «Μπορεί όμως να έχεις μισό εκατομμύριο ακολούθους στο YouTube και να δουλεύεις ακόμα στα Starbucks».

Τα παιδιά που γεννήθηκαν μετά την ίδρυση του YouTube, το 2005, μεγάλωσαν περιτριγυρισμένα από βίντεο με performers όπως οι Jake Paul, PewDiePie και Zoella, των οποίων τα βίντεο για την καθημερινή τους ζωή, τα βιντεοπαιχνίδια και τη μόδα μετέτρεψαν το YouTube σε στόχο καριέρας για πολλούς άλλους.

Ένα στα τρία παιδιά στη Βρετανία, ηλικίας 6-17 ετών, δήλωσε σε έρευνα γνώμης πέρυσι ότι θέλει να γίνει YouTuber πλήρους απασχόλησης. Το ποσοστό αυτό είναι τριπλάσιο του αντίστοιχου ποσοστού των παιδιών που θέλουν να γίνουν γιατροί ή νοσοκόμοι.

Ο στόχος όλων, φυσικά, είναι να γίνουν μεγάλοι αστέρες της πλατφόρμας. Οι κορυφαίοι performers συχνά εξασφαλίζουν επιπλέον χρήματα μέσω χορηγιών ή άλλων συμφωνιών, και άρα ο υπολογισμός των εσόδων τους είναι μια πιο πολύπλοκη υπόθεση.

Για τις ανάγκες της έρευνάς του, ο Bärtl υπέθεσε ότι τα 1.000 views ενός μέσου YouTuber τού αποφέρουν έσοδα 1 δολαρίου.

Σύμφωνα με τον Harry Hugo της Goat Agency, εταιρείας μάρκετινγκ με έδρα στο Λονδίνο, το νούμερο αυτό είναι ένας σωστός «μπούσουλας». «Έχω δει εξαιρετικά χαμηλά έσοδα, όπως 35 σεντς ανά 1.000 views, αλλά έχω δουλέψει και με κάποιους YouTubers που μπορούν και κερδίζουν 5 δολάρια ανά 1.000 views» επεσήμανε.