Πόσα όπλα έχουν οι Αμερικανοί σε ένα διάγραμμα

Πόσα όπλα έχουν οι Αμερικανοί σε ένα διάγραμμα
epa04999084 Guns on display at a press conference announcing the bust of a gun trafficking ring at Police Headquarters in New York, New York, USA, 27 October 2015. NYPD officers charged six men as part of an East Harlem gun trafficking ring selling nearly 70 guns to undercover officers. EPA/ANDREW GOMBERT

Η Βόρεια και Νότια Αμερική, καθώς και τα νησιά της Καραϊβικής έχουν τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονιών παγκοσμίως.

Το αιματηρό χτύπημα στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνια έφερε ξανά στο προσκήνιο το θέμα της ένοπλης βίας στην Αμερική. Στοιχεία μάλιστα αναφέρουν ότι το φαινόμενο αυτό συμβαίνει πιο συχνά στις ΗΠΑ, από ότι σε άλλες χώρες.

Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών σημειώνει ότι η Αμερική έχει μακράν το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς το 66% των ανθρωποκτονιών έχουν γίνει με τη χρήση των όπλων.

Οι περιοχές που έχουν το υψηλότερο ποσοστό δολοφονιών στον κόσμο είναι η Βόρεια και η Νότια Αμερική, καθώς και τα νησιά της Καραϊβικής με 16.3 ανά 100.000 ανθρώπους, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 6.2 ανά 100.000, σύμφωνα με την έκθεση.

Ακολουθεί ένα διάγραμμα που παρουσιάζει τις ανθρωποκτονίες ανά περιοχή:

Σημειώνεται ότι η έκθεση δεν περιλαμβάνει όλους τους τύπους της ένοπλης βίας, καθώς υπάρχουν και δολοφονίες, οι οποίες είναι έξω από τη «σφαίρα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση». Στην «άλλη κατηγορία» ανήκει η Ευρώπη, η οποία θεωρείται ασφαλέστερη από την Αμερική.

Σύμφωνα με την έκθεση η Ευρώπη έχει χαμηλότερο ποσοστό οπλοκατοχής σε σχέση με την Αμερική. Συγκεκριμένα, υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν λιγότερα από 40 όπλα ανά 100 άτομα, ενώ στις ΗΠΑ αναλογούν 90 όπλα ανά 100 άτομα.

Τα φονικά όπλα για το 2011

Πολιτείες της Αμερικής, όπου η οπλοκατοχή είναι πιο «χαλαρή», έχει παρατηρηθεί αυξημένα ποσοστά εγκληματικότητας. Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα βίαια επεισοδία στη Νότια Αμερική, ενώ η Ονδούρα εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό δολοφονιών στον κόσμο.

Τέλος, η έκθεση του ΟΗΕ ακόμη προσθέτει ότι το οργανωμένο έγκλημα και οι συμμορίες αντιπροσωπεύουν το 30% των ανθρωποκτονιών στην Αμερική.