Πόσα ξόδεψαν οι ΗΠΑ για να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ

Πόσα ξόδεψαν οι ΗΠΑ για να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ
epaselect epa06371975 US President Donald J. Trump signs his proclamantion about his controversial decision to formally recognize Jerusalem as the capital of Israel, and his plan to relocate the US embassy to that city, in the Diplomatic Room of the White House in Washington, DC, USA 06 December 2017. The move breaks with years of American foreign policy and could lead to unrest in the Middle East. EPA/JIM LO SCALZO

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί ότι η διαδικασία θα είναι φτηνή. Έγινε, όμως, έτσι;

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να έχει γράψει ένα βιβλίο για τις επιτυχείς διαπραγματεύσεις αλλά στην υπόθεση της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ δεν φαίνεται να πέτυχε τη συμφωνία που ήθελε, σχολιάζει το ABC News.

Τα έγγραφα που υπάρχουν στην επίσημη βάση δεδομένων για τις ομοσπονδιακές δαπάνες των ΗΠΑ αναφέρουν ότι το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών ενέκρινε συμβόλαιο ύψους 21,2 εκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρία Desbuild Limak D&K. Το συμβόλαιο αυτό εγκρίθηκε για τον σχεδιασμό και την κατασκευή “κτιριακού συγκροτήματος αλλά και για την αναβάθμιση των υποδομών ασφάλειας” στις εγκαταστάσεις της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Η ανακατασκευή θα γίνει στο κτίριο του πρώην αμερικανικού προξενείου στην Ιερουσαλήμ, το οποίο και στεγάζει προσωρινά την πρεσβεία. “Θα την κατασκευάσουμε πολύ γρήγορα και χωρίς μεγάλο κόστος”, είχε δηλώσει ο πρόεδρος Τραμπ τον Μάρτιο αναφερόμενος στην πρεσβεία κι ενώ κάθονταν δίπλα στον Νετανιάχου μέσα στο Οβάλ Γραφείο. “Έβαλαν μία διαταγή στο γραφείο μου την προηγούμενη εβδομάδα για ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Είπα: ‘ένα δισεκατομμύριο; για ποιο λόγο; θα το επισκευάσουμε για περίπου 250.000 δολάρια”, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οι δηλώσεις του Τραμπ προκάλεσαν σύγχυση κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, καθώς αρκετοί αναρωτήθηκαν για το αν ο ίδιος μπέρδευε το κόστος επισκευών του προξενείου με το κόστος της κατασκευής του κτιρίου της νέας πρεσβείας.

Αργότερα ο πρόεδρος Τραμπ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τον Απρίλιο με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ σχεδόν διπλασίασε την αρχική εκτίμησή του για το έργο, με κόστος μεταξύ 300.000 και 400.000 δολαρίων.

“Αυτός είναι ο τρόπος που δουλεύει η κυβέρνηση. Θα ξόδευαν ένα δισεκατομμύριο δολάρια κι εμείς θα ξοδέψουμε λιγότερα από μισό εκατομμύριο δολάρια”, είχε δηλώσει ο Τραμπ.

Παρά το γεγονός ότι ο πραγματικός λογαριασμός δεν βρίσκεται κοντά στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια, τα έξοδα αυξάνονται. Επιπρόσθετα του ποσού των 21,2 εκατομμυρίων δολαρίων που έχουν διατεθεί για την επόμενη φάση των επισκευών και αναβαθμίσεων, η αμερικανική κυβέρνηση έχει ξοδέψει ποσό μεγαλύτερο των 300.000 δολαρίων για τις αρχικές τροποποιήσεις του κτιρίου του πρώην προξενείου πριν από το άνοιγμα της πρεσβείας τον Μάιο.

Αξιωματούχος του υπουργείου των Εξωτερικών δήλωσε στο ABC News ότι οι εκτιμήσεις του προέδρου Τραμπ αναφέρονται σε τμήμα των επισκευών της πρώτης φάσης στο κτίριο του πρώην προξενείου. Οι οικονομικές αυτές εκτιμήσεις δεν συμπεριλαμβάνουν κόστος της δεύτερης φάσης των επισκευών.

Οι δαπάνες της κυβέρνησης για τη νέα πρεσβεία αυξήθηκαν κι από το κόστος της μεταφοράς της από το Τελ Αβίβ, καθώς η απόσταση με την Ιερουσαλήμ είναι μεγαλύτερη από 53 χιλιόμετρα.

Σε διπλωματικό επίπεδο, η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας προκάλεσε τις αντιδράσεις των Παλαιστινίων αλλά κι άλλων χωρών που διατηρούν τις έδρες των διπλωματικών αντιπροσωπειών τους στο Τελ Αβίβ.