Πόσα ξοδεύει η Google στο «lobbying»;

Πόσα ξοδεύει η Google στο «lobbying»;
Photo:

Πώς η Google προσπαθεί να ελέγξει το πολιτικό κέντρο των ΗΠΑ, ασκώντας επιρροή σε πολιτικούς και think tanks και αυξάνοντας τα κέρδη της.

Η Google αυξάνει τα έσοδα της όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια.

Όπως φαίνεται, ξοδεύει όλο και περισσότερα στο lobbying, στην «Πολιτική Διαμεσολάβησης», με άλλα λόγια. Σύμφωνα με την Washington Post, ο γίγαντας της τεχνολογίας, ξόδεψε το 2012 18,2 εκατομμύρια δολάρια για αυτόν τον σκοπό, περισσότερα δηλαδή χρήματα από όσα διέθεσε κάθε άλλη εταιρεία, προσπαθώντας να αυξήσει την επιρροή της στην κεντρική πολιτική πλατφόρμα των ΗΠΑ.

Αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι το 2003 η Google είχε ξοδέψει μόλις 101.000 δολάρια, μπορεί να καταλάβει εύκολα τη διαφορά στην στρατηγική που ακολουθείται τα τελευταία έτη.

Το 2012 η Google «επένδυσε» $ 885.000 σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών. Το 2004, δεν είχε διαθέσει ούτε μισό δολάριο για αντίστοιχο σκοπό σύμφωνα με την Washington Post.

Δεν θα ήταν παράλογο, αν σταδιακά δούμε την Google να μετεξελίσσεται σε έναν κεντρικό και σημαντικό «παίκτη» στη διαμόρφωση πολιτικής στρατηγικής της Ουάσινγκτον μιας και έχει εγκαθιδρύσει τα δίκτυα της στα διαπλεκόμενα των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω της χρηματοδότησης φυσικά.

Η εταιρεία έχει γίνει τιτάνας στην παραγωγή νέων τεχνολογιών και κυριαρχεί στο χρηματιστήριο. Την ίδια ώρα παραδέχεται ότι έχει επενδύσει σε αμοιβαία κεφάλαια Δημοκρατικών όπως η Barbara Boxer, Ρεπουμπλικανών όπως ο Greg Walden και ενός ακόμη ανεξάρτητου Γερουσιαστή.

Η Google έχει επίσης κερδίσει την υποστήριξη συντηρητικών ομάδων και οργανισμών όπως το Heritage Foundation, παρά το γεγονός ότι ο εκτελεστικός πρόεδρος της, Eric Schmidt, έχει ισχυρές και φιλικές σχέσεις με τον πρόεδρο Ομπάμα.

Επίσης έχει λάβει ευνοϊκής μεταχείρισης σε ακαδημαϊκές εκδηλώσεις αφού πρώτα έβαλε χρήματα σε εκπαιδευτικά προγράμματα του George Mason University.

Μεταξύ άλλων, έχει οικονομικές δοσοληψίες και με τη Digital 4th, μια ομάδα που αποσκοπεί στο να διασφαλίσει την ανωνυμία στο διαδίκτυο και να πιέσει προς την απαγόρευση των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων ιδιωτών στον κυβερνοχώρο σε ότι αφορά τις χρηματοπιστωτικές τους συναλλαγές.

Και βέβαια η Google δεν πάει με τον Σταυρό στο χέρι. Πρόσφατα επένδυσε $480,000 σε Google AdWords για online διαφήμιση του Ινστιτούτου Cato, ενός Φιλελεύθερου think tank.

Και στα παραπάνω έξοδα, δεν συνυπολογίζονται φυσικά εκείνα που διατίθενται για τα Google Drive,Google Compute Engine, καθώς και την παραδοσιακή και κλασική μηχανή αναζήτησης της Google. Όσο το lobbying του κολοσσού των τεχνολογιών θα συνεχίζεται, τόσο η παρείσφρηση τους στις κυβερνητικές αποφάσεις των ΗΠΑ και όχι μόνο, θα ενδυναμώνεται χρόνο μα το χρόνο.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr