Πόσα ξοδεύουν οι Έλληνες για ταξίδια σώματος και νου

Πόσα ξοδεύουν οι Έλληνες για ταξίδια σώματος και νου
Happy man raising arms up enjoying sunset on the beach - Delightful traveler standing with hands up looking morning sunrise - Self care, traveling, wellness and healthy life style concept Photo: Shutterstock
Πεζοπορία, γιόγκα, αποτοξίνωση και χαλάρωση στη φύση συνθέτουν το προφίλ των σύγχρονων Ελλήνων ταξιδιωτών που επενδύουν στην ευεξία και την αθλητική εμπειρία χωρίς να ξεφεύγουν από τον προϋπολογισμό τους.

Σε μια εποχή που οι λέξεις «burnout», στρες και ψυχική εξάντληση έχουν μπει για τα καλά στο λεξιλόγιο των Ελλήνων, μια νέα μορφή ταξιδιού αναδύεται στην εγχώρια αγορά, με μικρότερο οικονομικό αποτύπωμα αλλά μεγάλη συναισθηματική απόδοση. Πρόκειται για τα ταξίδια ευεξίας και αθλητικών δραστηριοτήτων, τα οποία κερδίζουν συνεχώς έδαφος, με τους καταναλωτές να αναζητούν όχι απλώς διακοπές, αλλά ένα «reset» σώματος και πνεύματος.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ψηφιακής τράπεζας και παρόχου ευέλικτων πληρωμών Buy Now, Pay Later (BNPL), Klarna που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών Appinio, περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες δηλώνουν πρόθυμοι να επενδύσουν χρόνο και χρήμα σε ταξίδια που συνδυάζουν αθλητικές δραστηριότητες, φύση, χαλάρωση και ψυχική ανάταση, με το «wellness & activity tourism» να μετατρέπεται σε μια ισχυρή ταξιδιωτική τάση λανσάροντας ένα νέο προφίλ με μότο: «ναι στη χαλάρωση, όχι στην απραξία».

7 στους 10 εξετάζουν ταξίδι για αθλητισμό ή ευεξία

Πιο αναλυτικά, το 67,5% των Ελλήνων είναι διατεθειμένοι να ταξιδέψουν με βασικό σκοπό μια αθλητική δραστηριότητα, ενώ το 52,5% σκέφτεται να κάνει ένα ταξίδι ευεξίας, με στόχο τη χαλάρωση, την ανανέωση ή τη βελτίωση του ύπνου. Όσον αφορά τις πιο δημοφιλείς επιλογές των καταναλωτών, η πεζοπορία αναδεικνύεται η απόλυτη τάση, με το 41% να την επιλέγει ως την πιθανότερη αφορμή για ταξίδι άθλησης μέσα στον επόμενο χρόνο. Ακολουθούν η ποδηλασία με 14,2%, το σκι με 12,6% και η αναρρίχηση με 11,2%, επιβεβαιώνοντας ότι οι εμπειρίες που συνδυάζουν φυσικό περιβάλλον και κίνηση αποτελούν προτεραιότητα για το ταξιδιωτικό κοινό. Αντίστοιχο ενδιαφέρον εκφράζεται και για τα ταξίδια ευεξίας. Οι επιλογές με τη μεγαλύτερη δυναμική είναι εκείνες που συνδυάζουν επαφή με τη φύση (37,2%) και την αποφόρτιση από το στρες (25,9%), ενώ το 17,6% των Ελλήνων στρέφεται προς ταξίδια που εστιάζουν στη γενικότερη ψυχική υγεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάχνουν «προσβάσιμη» ευεξία

Αν και η λέξη ευεξία μπορεί να συνδέεται στο μυαλό του καταναλωτικού κοινού με πολυτελή retreats και spa resorts, η πραγματικότητα στην Ελλάδα είναι διαφορετική, με τον Έλληνα καταναλωτή να δηλώνει κατά 69,4% πώς δεν θα ξόδευε πάνω από 500 ευρώ για ένα ταξίδι αθλητισμού, ενώ -κατά 63,3%- θέτουν το ίδιο όριο και για τα ταξίδια ευεξίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 2,2% δηλώνει πρόθυμο να δαπανήσει άνω των 1.000 ευρώ για μια τέτοια εμπειρία. Εν προκειμένω, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων αναζητά οικονομικές λύσεις που να συνδυάζουν ποιότητα, αυθεντικότητα και βιωματική εμπειρία.

Οικονομικά εργαλεία που διευκολύνουν

Ωστόσο, τα ευρήματα της έρευνας αποκαλύπτουν και τους τρόπους που θα βοηθούσαν ώστε ένα ταξίδι για σπορ ή «wellness trip» να γίνει πιο εφικτό. Σχετικά με τις αθλητικές δραστηριότητες, το 44,9% των καταναλωτών πιστεύει ότι οι αποκλειστικές εκπτώσεις σε ταξιδιωτικά πακέτα και καταλύματα θα διευκόλυναν να πραγματοποιήσει ένα τέτοιο ταξίδι, το 32,7% πιστεύει ότι θα βοηθούσε ένα αποταμιευτικό πλάνο, το 19,5% η πληρωμή εισιτηρίων και άλλων σχετικών εξόδων σε 3-4 άτοκες δόσεις και το 14,8% η πρόσβαση σε ευέλικτες άτοκες επιλογές πληρωμών, όπως αυτές που προσφέρει η Klarna. Αντίστοιχα, οι ταξιδιώτες για δραστηριότητες ευεξίας θα επιθυμούσαν αποκλειστικές εκπτώσεις (39,5%), ένα αποταμιευτικό πλάνο (32,8%), πρόσβαση σε ευέλικτες άτοκες επιλογές πληρωμών (20,6%) και η πληρωμή εισιτηρίων και άλλων σχετικών εξόδων σε 3-4 άτοκες δόσεις (18%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: