Πόσα χρήματα θα χαθούν από κυβερνοεπιθέσεις τα επόμενα χρόνια

Πόσα χρήματα θα χαθούν από κυβερνοεπιθέσεις τα επόμενα χρόνια
A hand on the keyboard is seen with binary code displayed on a laptop screen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on August 17, 2021. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Οι χάκερ έχουν πλέον στη διάθεσή τους πολλά νέα εργαλεία για να αλιεύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από την έρευνα Cybersecurity Outlook της ιστοσελίδας Statista, το παγκόσμιο κόστος του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα πέντε χρόνια από 8,44 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022 σε 23,84 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027. Το κυβερνοέγκλημα ορίζεται από το περιοδικό Cyber Crime ως «καταστροφή δεδομένων, κλεμμένα χρήματα, χαμένη παραγωγικότητα, κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, κλοπή προσωπικών και οικονομικών δεδομένων, υπεξαίρεση, απάτη, διακοπή της κανονικής λειτουργίας μετά την επίθεση, ιατροδικαστική έρευνα, διαγραφή των χακαρισμένων δεδομένων και ηθική βλάβη.”

Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στο Διαδίκτυο, είτε για την εργασία τους είτε για να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους, υπάρχουν περισσότερες πιθανές ευκαιρίες για εκμετάλλευση από εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Ταυτόχρονα, οι τεχνικές των hackers γίνονται πιο προηγμένες, με αποτέλεσμα να έχουν περισσότερα εργαλεία στη διάθεσή τους. Η πανδημία του κορονωϊού δε, δημιούργησε μια ιδιαίτερη αλλαγή κυβερνοεπιθέσεις, όπως εξηγούν οι αναλυτές του Statista: «Η κρίση της COVID-19 οδήγησε πολλούς οργανισμούς στην απομακρυσμένη εργασία, καθώς και σε εικονικά περιβάλλοντα, όπως π.χ. το δίκτυο του cloud computing. Όμως λόγω της ανεπαρκούς ασφάλειας οι επιθέσεις από χάκερς αυξήθηκαν ραγδαία».

Πηγή: Statista