Πόσες καταθέσεις έκαναν «φτερά» σε δύο μήνες

Πόσες καταθέσεις έκαναν «φτερά» σε δύο μήνες

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Citigroup το ποσό ανέρχεται περίπου στα 11 δισ. ευρώ.

Σημαντική ήταν η εκροή καταθέσεων το δίμηνο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου, αλλά σε καμιά περίπτωση στα επίπεδα της κλιμάκωσης της κρίσης το 2012.

Σύμφωνα με τη Citigroup οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες το δίμηνο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου κινήθηκαν πάνω από τα 10 δισ. ευρώ (3 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο και 8 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο).

Η καταθετική βάση τείνει να υποχωρεί στα χαμηλά των 151 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τους Έλληνες τραπεζίτες, η βασική αιτία των εκροών δεν ήταν τόσο ο φόβος για ένα Grexit, όσο ο φόβος για την φορολόγηση των καταθέσεων, κάτι που όμως έχει διαψευστεί από την κυβέρνηση, στελέχη της οποία επαναλαμβάνουν ότι οι καταθέσεις είναι εγγυημένες.

Σύμφωνα με τη Citigroup, η μεταβλητότητα στον τραπεζικό κλάδο θα συνεχιστεί και το 2015, αν και οι αποτιμήσεις είναι ιδιαίτερα ελκυστικές.

Επίσης, κατά την προηγούμενη περίοδο, το μέγεθος σχηματισμού νέων μη – εξυπηρετούμενων δανείων ήταν μηδενικό, στοιχείο που θεωρείται ιδιαίτερα θετικό, ενώ παράλληλα η τάση των NPLs ήταν βελτιούμενη.