Πόσες μέρες άδεια και τι αποζημιώσεις δικαιούνται οι εργαζόμενοι

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η χορήγηση μόλις δύο ημερών άδειας προβλέπεται για τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα – Καμία πρόβλεψη για το Δημόσιο.

Μόνο 2 ημέρες αδείας ετησίως δικαιούνται οι εργαζόμενοι για λόγους ανώτερους βίας, όπως είναι η καταστροφή σπιτιού από πυρκαγιά, επισήμανε ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Σημείωσε δε ότι θα πρέπει οι εργοδότες να διευκολύνουν με περισσότερους ημέρες αδείας τους πυρόπληκτους εργαζόμενους, ωστόσο τόνισε ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο θεσμικά απαιτείται νομοθετική ρύθμιση.

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για τον δημόσιο τομέα, όπου δεν προβλέπεται καμία ημέρα και οι πυρόπληκτοι εργαζόμενοι μπορούν να κάνουν μόνο χρήση της κανονικής τους άδειας αν φυσικά έχουν μέρες και απηύθυνε έκκληση προς τον υπουργό Εργασίας Μάκη Βορίδη να χορηγηθεί άδεια με εγκύκλιο , στους πυρόπληκτους δημοσίους υπαλλήλους.

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις ο κ. Καρούζος διευκρίνισε ότι αν μια επιχείρηση καεί και διακόψει λειτουργία για λόγους ανωτέρας βίας, δεν οφείλεται μισθός καθώς λύνεται η σύμβαση με τον εργαζόμενο χωρίς αποζημίωση, εκτός αν η εταιρεία είναι ασφαλισμένη τότε οφείλει να καταβάλλει τα 2/3 της αποζημίωσης στους εργαζόμενους.