Πόσες μέρες άδεια και τι αποζημιώσεις δικαιούνται οι εργαζόμενοι

Πόσες μέρες άδεια και τι αποζημιώσεις δικαιούνται οι εργαζόμενοι
Η πυρκαγιά καίει σπίτι στο Κρυονέρι, την Παρασκευή 06 Αυγούστου 2021. Δραματικές ώρες ζει η Αττική, καθώς η πυρκαγιά που αναζωπυρώθηκε χθες το μεσημέρι μαίνεται ανεξέλεγκτα και είναι πλέον μέσα στις Αφίδνες, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας πέρασε την εθνική οδό προς Καπανδρίτι, στο ύψος των διοδίων, ενώ από την άλλη πλευρά έφτασε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Βιβλική είναι η καταστροφή στη βόρεια Εύβοια, εξαιρετικά δύσκολα είναι τα πράγματα στην Ηλεία και τη Μεσσηνία, ενώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις, σήμερα αναμένονται ισχυροί άνεμοι και η προοπτική εξέλιξής τους προκαλεί εφιάλτη στους επιτελείς της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας. Από τις 6:00 έχουν αρχίσει να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα τόσο στην Αττική όσο και στις άλλες μεγάλες πυρκαγιές, ενώ ξεκινούν και οι 83 Γάλλοι πυροσβέστες που έφτασαν στη χώρα μας λίγο μετά τη 1:00. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται βοήθεια και ακόμη δύο αεροσκάφη καναντέρ από τη Γαλλία, καθώς και βοήθεια από άλλες έξι χώρες που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η χορήγηση μόλις δύο ημερών άδειας προβλέπεται για τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα - Καμία πρόβλεψη για το Δημόσιο.

Μόνο 2 ημέρες αδείας ετησίως δικαιούνται οι εργαζόμενοι για λόγους ανώτερους βίας, όπως είναι η καταστροφή σπιτιού από πυρκαγιά, επισήμανε ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Σημείωσε δε ότι θα πρέπει οι εργοδότες να διευκολύνουν με περισσότερους ημέρες αδείας τους πυρόπληκτους εργαζόμενους, ωστόσο τόνισε ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο θεσμικά απαιτείται νομοθετική ρύθμιση.

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για τον δημόσιο τομέα, όπου δεν προβλέπεται καμία ημέρα και οι πυρόπληκτοι εργαζόμενοι μπορούν να κάνουν μόνο χρήση της κανονικής τους άδειας αν φυσικά έχουν μέρες και απηύθυνε έκκληση προς τον υπουργό Εργασίας Μάκη Βορίδη να χορηγηθεί άδεια με εγκύκλιο , στους πυρόπληκτους δημοσίους υπαλλήλους.

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις ο κ. Καρούζος διευκρίνισε ότι αν μια επιχείρηση καεί και διακόψει λειτουργία για λόγους ανωτέρας βίας, δεν οφείλεται μισθός καθώς λύνεται η σύμβαση με τον εργαζόμενο χωρίς αποζημίωση, εκτός αν η εταιρεία είναι ασφαλισμένη τότε οφείλει να καταβάλλει τα 2/3 της αποζημίωσης στους εργαζόμενους.