Πόσες θέσεις εργασίας χάθηκαν στην Ουκρανία λόγω του πολέμου

Πόσες θέσεις εργασίας χάθηκαν στην Ουκρανία λόγω του πολέμου
epaselect epa09785172 A woman wearing a Ukrainian flag stands across the street from United Nations headquarters before the start of a United Nations Security Council meeting where members where set to vote on a resolution intended to condemn Russia's invasion of Ukraine and demand the withdrawal of all Russian troops at United Nations headquarters in New York, New York, USA, 25 February 2022. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχεδόν 4,8 εκατ. θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο, καθώς η σύγκρουση οδήγησε στο κλείσιμο επιχειρήσεων, μείωσε δραματικά τις εξαγωγές και ανάγκασε εκατομμύρια ανθρώπους να φύγουν από τη χώρα, αναφέρει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Οι απώλειες θέσεων εργασίας, που ισοδυναμούν περίπου με το 30% του εργατικού δυναμικού της Ουκρανίας, θα μπορούσαν να φθάσουν τα 7 εκατομμύρια αν συνεχιστούν οι εχθροπραξίες, αναφέρει η έρευνα, επισημαίνοντας ωστόσο πως 3,4 εκατ. θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να αποκατασταθούν γρήγορα, σε περίπτωση που επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.

Ο πόλεμος θα μπορούσε επίσης να αυξήσει την ανεργία στις γειτονικές χώρες, που υποδέχονται εκατομμύρια πρόσφυγες, καθώς και να πλήξει τις οικονομίες της Κεντρικής Ασίας, καθώς μετανάστες που εργάζονται στη Ρωσία χάνουν τις δουλειές τους και επιστρέφουν στις πατρίδες τους.

Ο πόλεμος έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους, έχει εκτοπίσει τουλάχιστον 5 εκατ. ανθρώπους -κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους- ενώ θα μπορούσε να προκαλέσει συρρίκνωση της ουκρανικής οικονομίας τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο το 2022.

«Οι οικονομικές διαταραχές, σε συνδυασμό με τον μεγάλου εύρους εσωτερικό εκτοπισμό και τις ροές των προσφύγων, προκαλούν μεγάλης κλίμακας απώλειες σε όρους απασχόλησης και εισοδημάτων», αναφέρει η έρευνα.

«Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία οδήγησε σε μια καταστροφική ανθρωπιστική κρίση, προκαλώντας την ταχύτερη αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμού από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», προσθέτει.

Γειτονικές χώρες όπως η Πολωνία και η Ρουμανία έχουν απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων, 1,2 εκατ. από τους οποίους εκτιμάται ότι εργάζονταν πριν από την εισβολή.

Μια παρατεταμένη σύγκρουση θα ασκήσει διαρκή πίεση στις αγορές εργασίας και στα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας αυτών των χωρών, αυξάνοντας πιθανόν την ανεργία. «Σε μια υποθετική άσκηση, με την προσθήκη αυτών των προσφύγων στον αριθμό των ανέργων, το ποσοστό ανεργίας στην Πολωνία θα αυξηθεί από 3% σε 5,3%», αναφέρει η έρευνα.

Ο πόλεμος θα έχει επίσης δευτερογενή επίπτωση σε χώρες στην Κεντρική Ασία, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα εμβάσματα που στέλνουν μετανάστες που εργάζονται στη Ρωσία.

Παγκοσμίως, ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί αύξηση στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, απειλώντας τις θέσεις εργασίας και την αύξηση των πραγματικών μισθών, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, που βρίσκονται ακόμη σε πορεία ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού, καταλήγει η ILO.