Πόση ηλεκτρική ενέργεια χρειάζεται η τεχνητή νοημοσύνη; – Όση η 4η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης

Πόση ηλεκτρική ενέργεια χρειάζεται η τεχνητή νοημοσύνη; – Όση η 4η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης
Photo: DALL•E
H Morgan Stanley εκτιμά ότι οι εταιρείες ΑΠΕ και οι εταιρείες υποδομών data centers θα ενισχυθούν από την ανάπτυξη της AI.

Η ποσότητα ηλεκτρική ενέργειας που χρειάζεται να καταναλώνει η γενετική τεχνητή νοημοσύνη για τα επόμενα χρόνια είναι ίση με αυτή που κατανάλωσε συνολικά η Ισπανία, η τέταρτη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της Ευρώπης για το 2022.

Όπως αναφέρει έρευνα της Morgan Stanley, η ραγδαία επέκταση του κλάδου της generative AI αναμένεται να δει τη χρήση ενέργειας να αυξάνεται με ρυθμούς 70% κάθε χρόνο, από κάτω από 15 τεραβατώρες (TWh) το 2023 σε ύψη 224 TWh μέχρι το 2027, κοντά στις 230 TWh που χρειάστηκε όλη η Ισπανία κατά τη διάρκεια του 2022.

Η έρευνα σημειώνει πως η AI πρόκειται να έχει καθαρή θετική επίδραση στο παγκόσμιο κλίμα, καθώς υποστηρίζει ότι η ευρεία χρήση καθαρής ενέργειας από τον κλάδο θα δει την generative AI να συμβάλλει στον μετριασμό περισσότερων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από ό,τι παράγει.

Η δυνατότητα της AI να βοηθήσει τον κόσμο να ενισχύσει την αποδοτικότητα του δικτύου και να αναπτύξει νέες τεχνολογίες μείωσης των εκπομπών ρύπων -συμπεριλαμβανομένων των μηχανών δέσμευσης, αξιοποίησης και δέσμευσης άνθρακα (CCUS)- θα υπερκαλύψει την αύξηση των εκπομπών που προκαλείται από τη χρήση ενέργειας από τη βιομηχανία AI, αναφέρει η έκθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ειδικοί σε θέματα ενέργειας έχουν εκφράσει στο παρελθόν ανησυχίες σχετικά με τα σχέδια που βασίζονται σε κερδοσκοπικές τεχνολογίες -συμπεριλαμβανομένων της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) και της CCUS- ως μέσο αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης του πλανήτη, λόγω του γεγονότος ότι δεν έχουν αποδειχθεί στον πραγματικό κόσμο.

Η αυξανόμενη ζήτηση του τομέα για ενέργεια θα απαιτήσει, εν τω μεταξύ, μια μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη νέας ικανότητας παραγωγής καθαρής ενέργειας, αναφέρει η Morgan Stanley, καθώς υποστηρίζει ότι οι εταιρείες ανανεώσιμης ενέργειας και οι εταιρείες υποδομών κέντρων δεδομένων θα ενισχυθούν από την ανάπτυξη της AI.

Προς αύξηση η χρήση ορυκτών καυσίμων

Όπως σημειώνει το MarketWatch, η έκθεση της Morgan Stanley ακολουθεί τις ανησυχίες εμπειρογνωμόνων και επενδυτών ότι η ανάπτυξη του τομέα της τεχνητής νοημοσύνης θα οδηγήσει σε αύξηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων που θα οδηγήσει σε αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι η αυξημένη ζήτηση ενέργειας του κλάδου της AI θα οδηγήσει πιθανότατα σε αύξηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, ακόμη και αν ο τομέας τροφοδοτείται απευθείας από καθαρές πηγές ενέργειας, καθώς η καθαρή αύξηση της ζήτησης ενέργειας θα οδηγήσει άλλους τομείς να αναγκαστούν να χρησιμοποιούν υδρογονάνθρακες αντί αυτού.

Η κατάσταση πρόκειται να επιδεινωθεί από την αλματώδη αύξηση της ζήτησης για καθαρή ενέργεια από ανταγωνιστικούς τομείς, μεταξύ άλλων από την πράσινη βιομηχανία χάλυβα και για την τροφοδοσία ενός συνεχώς αυξανόμενου στόλου ηλεκτρικών οχημάτων (EVs) – που θα μπορούσε να δει τη ζήτηση να ξεπερνά την προσφορά.

Η Morgan Stanley σημειώνει ότι οι συστάδες κέντρων δεδομένων θα μπορούσαν να εντείνουν τον ανταγωνισμό για τις προμήθειες καθαρής ενέργειας και να ξεπεράσουν τους τρέχοντες αγωγούς για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι στόχοι καθαρού μηδενικού ισοζυγίου που κατέχουν σήμερα οι εταιρείες κέντρων δεδομένων και οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας θα τις αναγκάσουν να αναπτύξουν νέα καθαρή ενεργειακή ικανότητα, συμπεριλαμβανομένων των μικρής κλίμακας πυρηνικών αντιδραστήρων σχάσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: