Πόσοι «μονόκεροι» της τεχνολογίας αξίζουν πραγματικά ένα δισ. δολάρια;

Πόσοι «μονόκεροι» της τεχνολογίας αξίζουν πραγματικά ένα δισ. δολάρια;

Κάποιες επιχειρήσεις αναμένεται να αποχωρήσουν από την ελίτ λέσχη των «μονόκερων».

Σχεδόν το ένα τρίτο των μη εισηγμένων εταιρειών τεχνολογίας στις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν εξασφαλίσει την ιδιότητα του «μονόκερου» θα καταλήξουν να έχουν αξία χαμηλότερη του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, αναφέρει μια έκθεση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Η έκθεση της SharesPost, μιας πλατφόρμας για επενδύσεις σε μη εισηγμένες εταιρείες, προσφέρει μια ανάλυση της αγοράς των «μονόκερων» βάσει δεδομένων, εστιάζοντας τόσο στη δημιουργία της αγοράς αυτής όσο και στο πόσες τελικά εταιρείες αναμένεται να επιβιώσουν.

Υπενθυμίζεται ότι οι «μονόκεροι» είναι μη εισηγμένες εταιρείες που υποστηρίζονται από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, με αποτίμηση αξίας τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Η έκθεση επισημαίνει και την έκρηξη στα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών που έχει χρηματοδοτήσει αυτόν τον πολλαπλασιασμό των «μονόκερων» τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, όμως, τονίζει ότι είναι πιθανό πολλές τέτοιες εταιρείες να έτυχαν αποτίμησης αξίας που δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα, από υπερβολικά ενθουσιώδεις επενδυτές.

Παγκοσμίως, υπάρχουν περίπου 170 «μονόκεροι» σήμερα, συνολικής αξίας άνω των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το 2013, όταν και ο όρος έκανε την εμφάνισή του στο λεξιλόγιο της Σίλικον Βάλεϊ, υπήρχαν 39 τέτοιες εταιρείες συνολικής αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Δεν πρόκειται όλες αυτές οι εταιρείες να συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά» επισημαίνει ο Γκρεγκ Μπρόγκερ, ιδρυτής και CEO της SharesPost.

Η έκθεση εκτιμά ότι σχεδόν το 30% των περίπου 90 «μονόκερων» που έχουν έδρα στις ΗΠΑ θα μπουν στο χρηματιστήριο ή θα εξαγοραστούν βάσει μιας χαμηλότερης αποτίμησης.

Αν και ο ρυθμός επιτυχίας τους με τους «μονόκερους» είναι σχεδόν ο ίδιος όπως ήταν 20 χρόνια πριν, τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών βγάζουν περισσότερα χρήματα σήμερα επειδή έχουν επιταχύνει δραματικά τον ρυθμό των επενδύσεών τους.

Για την εκπόνηση της έρευνας, η SharesPost χρησιμοποίησε δικά της δεδομένα καθώς και άλλες πηγές, όπως η PitchBook και η Ένωση Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών των ΗΠΑ.