Πόση ζημιά μπορεί να κάνει η Google στην Huawei μετά το «μπλόκο» του Android

Πόση ζημιά μπορεί να κάνει η Google στην Huawei μετά το «μπλόκο» του Android
epa07586410 A man walks next to a Huawei logo in a shopping mall in Beijing, China, 20 May 2019. According to media reports on 20 May 2019, the US based multinational technology company Google halted business with Huawei in the wake of the Trump administration adding the Chinese telecommunication company to a trade blacklist over national security concerns. Huawei will lose access to updates for the Android operating system. EPA/ROMAN PILIPEY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το τελευταίο επεισόδιο στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας ίσως «πονέσει» περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την κινεζική εταιρεία.

του David Meyer

Ποιος θέλει άραγε ένα τηλέφωνο Android χωρίς τις γνωστές υπηρεσίες της Google που το συνοδεύουν; Η Huawei καλείται να μάθει την απάντηση σχετικά σύντομα.

Όπως ανέφερε αρχικά το Reuters, η Google δεν θα προμηθεύει πλέον τη Huawei με ενημερώσεις στο Android και δεν θα επιτρέπει στην κινεζική εταιρεία να προσφέρει τηλέφωνα με εφαρμογές Google σε αυτές, όπως το Gmail, οι Χάρτες Google, το YouTube και το Google Play Store. Η κίνηση έρχεται στον απόηχο της απόφασης της κυβέρνησης Trump να βάλει στη …μαύρη λίστα την εταιρεία λόγω της υποτιθέμενης σύνδεσής της με απειλές για την ασφάλεια.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Huawei δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί το Android καθόλου – το λειτουργικό σύστημα είναι ανοικτού κώδικα, επιτρέποντας σε οποιονδήποτε να το χρησιμοποιεί στις συσκευές του.

Οι ενημερώσεις ασφαλείας της Google θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται μέσω τηλεφώνων της Huawei, καθώς διανέμονται μέσω του έργου ανοιχτού κώδικα Android, αν και πιο αργά απ’ ό,τι όταν η Google τις παρέχει απευθείας στους κατασκευαστές. Και η Google θα συνεχίσει να προστατεύει τα υπάρχοντα τηλέφωνα Huawei από κακόβουλο λογισμικό που οι επιτιθέμενοι ενδέχεται να προσπαθούν να τοποθετήσουν μέσω του Play Store.

Όμως, αν υποτεθεί ότι η απαγόρευση ισχύει, σημαίνει πράγματι ότι η Huawei θα αποκλειστεί από το να προσφέρει στους χρήστες του Android το app store και τις υπηρεσίες Google που οι περισσότεροι απ’ αυτούς θεωρούν δεδομένες.

Στην Κίνα, την έδρα της Huawei, αυτό δεν είναι και τόσο μεγάλο πρόβλημα, καθώς οι υπηρεσίες της Google είναι ήδη μπλοκαρισμένες εκεί ούτως ή άλλως και οι άνθρωποι έχουν στραφεί σε τοπικές εναλλακτικές λύσεις. Αλλά αλλού, η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να αποδειχθεί καταστροφική για την εταιρεία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Huawei έχει γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphone, πίσω από τη Samsung (μια άλλη εταιρεία κατασκευής τηλεφώνων Android) και μπροστά από την Apple. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, η Huawei βρισκόταν αναμφίβολα σε καλό δρόμο για να γίνει το νούμερο 1 παγκοσμίως, χάρη στην επιτυχία της σε τρεις αγορές: την Κίνα, την Ευρώπη και την Αφρική.

Μόνο στην Ευρώπη, η Huawei απέστειλε 13,3 εκατομμύρια τηλέφωνα το τελευταίο τρίμηνο του 2018, αριθμός αυξημένος κατά 55% σε ετήσια βάση. Η Ευρώπη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Huawei, αλλά είναι επίσης μια μεγάλη αγορά ανάπτυξης για ορισμένους Κινέζους αντιπάλους, όπως η Xiaomi, που επίσης προσφέρει συσκευές με αξιοπρεπή απόδοση σε χαμηλές τιμές.

Σύμφωνα με την Carolina Milanesi, αναλύτρια τεχνολογίας στην εταιρεία έρευνας Creative Strategies, οι ανταγωνιστές έχουν τώρα μια χρυσή ευκαιρία να αποκτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.

Η Huawei είπε πριν από μερικούς μήνες ότι διαθέτει «εφεδρικά συστήματα» έτοιμα να αναπτυχθούν σε περίπτωση που το Android της Google πάψει να αποτελεί μια επιλογή. Ίσως αυτή να είναι η στιγμή που τελικά θα εμφανιστεί ένας μεγάλος αντίπαλος στο Android, γεννημένος από ανάγκη.

Όμως, ένα νέο λειτουργικό σύστημα (δηλαδή ένα Android δίχως τη Google) θα ήταν πολύ δύσκολο να προωθηθεί σε καταναλωτές που έχουν συνηθίσει να βρίσκουν το Gmail και το YouTube στα νέα τους τηλέφωνα, και να χρησιμοποιούν άλλες εφαρμογές Android που είναι διαθέσιμες μόνο μέσω του Google Play Store.

Πηγή: fortune.com