Πόσο αυξάνεται το ενεργειακό έλλειμμα της Ευρώπης λόγω της κρίσης στην Ουκρανία

Πόσο αυξάνεται το ενεργειακό έλλειμμα της Ευρώπης λόγω της κρίσης στην Ουκρανία
2021-10-04 13:51:39 Energy prices are rising, reaching new record highs time and again. Families should take into account that the final bill of the energy company could be hundreds of euros higher this year.anp/hollandse Hoogte/lex van lieshout (Photo by lex van lieshout fotografie / ANP MAG / ANP via AFP) Photo: AFP
Με τη διακοπή των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η ΕΕ θα δημιουργήσει εσωτερικό πρόβλημα, καθώς πολλά μέλη της εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Μετά τις ρωσικές επιθέσεις σε πολλές ουκρανικές πόλεις νωρίς το πρωί της Πέμπτης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν σθεναρά την επιθετικότητα της Ρωσίας και απείλησαν με ευρείες συνέπειες. Καθώς μια στρατιωτική επέμβαση προς τη Ρωσία εξακολουθεί να φαίνεται απίθανη, οι δυτικοί σύμμαχοι πιθανότατα θα στοχοποιήσουν την οικονομία της, δηλαδή τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της.

Ένα εκτεταμένο εμπάργκο ρωσικών εξαγωγών ενέργειας σίγουρα θα έβλαπτε τη χώρα, η οποία βασίζεται υπερβολικά στους φυσικούς της πόρους, οι συνέπειες σίγουρα θα έπλητταν και την Ευρώπη. Με τη διακοπή των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργήσει εσωτερικό πρόβλημα, καθώς πολλά μέλη της εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Όμως το έλλειμμα του ενεργειακού εμπορίου της ΕΕ ήταν ήδη κοντά σε υψηλά ρεκόρ στο τέλος του 2021, καθώς οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αυξήθηκαν από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα πανδημίας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η τιμή του αργού πετρελαίου που ήταν κατά μέσο όρο 74 δολάρια τον Δεκέμβριο, έφτασε τα 100 δολάρια μετά τη ρωσική επίθεση, και πιθανότατα θα αυξηθεί περαιτέρω καθώς θα ξεδιπλωθεί η κρίση, φαίνεται βέβαιο ότι το ενεργειακό έλλειμμα της ΕΕ θα επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Πηγή: Statista