Πόσο ακόμα θα αντέξει η Ρωσία;

Πόσο ακόμα θα αντέξει η Ρωσία;

Η Ρωσία ισορροπεί πάνω σε τεντωμένο σκοινί: φτηνό πετρέλαιο, δυτικές κυρώσεις και πολυετής κακοδιαχείριση έχουν στείλει την οικονομία της στην «κατάψυξη».

Τώρα, όλοι αναρωτιούνται πόσο ακόμα θα αντέξει η χώρα.

Με τα τρέχοντα δεδομένα, το ρωσικό ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 5% (ή και περισσότερο) φέτος, ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί στο 15%, το ρούβλι έχει αγγίξει τον πάτο, η καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη βρίσκεται σε πτωτική πορεία, και οι ρωσικές εταιρείες είναι αποκλεισμένες από τις χρηματοοικονομικές αγορές στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Η κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες διεθνείς κυρώσεις, ενώ δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποια σοβαρή ανάκαμψη των παγκόσμιων τιμών πετρελαίου.

Πόσο ακόμα θα μπορέσει η Ρωσία να αποφύγει την ολική οικονομική κατάρρευση;

Πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα η χώρα θα εξαντλήσει το απόθεμα ξένου συναλλάγματος που διαθέτει. Πέρυσι, ξόδεψε 134 δισεκατομμύρια δολάρια προσπαθώντας να υποστηρίξει το ρούβλι, να διασώσει εταιρείες, και να περιορίσει την κρίση.

Όλα αυτά μείωσαν τα διεθνή αποθέματα σε περίπου 376 δισεκατομμύρια δολάρια, αρκετά για τη χρηματοδότηση των εισαγωγών ενός έτους, αλλά και στο χαμηλότερο επίπεδο από την κορύφωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης τον Μάρτιο του 2009.

Η Ρωσία χρειάζεται αποθέματα για εισαγωγές αλλά και για την εξυπηρέτηση του χρέους της ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων – το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται σε ρωσικές εταιρείες και τράπεζες.

Ανάλογα με το ποιον ρωτάτε, η κατάρρευση της τραπεζικής πίστης θα έλθει είτε στο τέλος του τρέχοντος έτους, ή ένα χρόνο αργότερα.

«Οι χώρες που βρίσκονται υπό πίεση μπορεί να εξαντλήσουν πολύ γρήγορα τα αποθέματά τους» λέει ο Φίλιπ Άγκλοου, οικονομολόγος στην MNI Indicators. «Όπως και το 1998, η αθέτηση υποχρεώσεων μπορεί να έρθει νωρίτερα απ’ το αναμενόμενο».

Άλλοι ειδικοί θεωρούν ότι τα ρευστά διαθέσιμα της Ρωσίας μπορεί να τη διατηρήσουν όρθια για άλλα δυο χρόνια, ακόμα κι αν η σύγκρουση στην Ουκρανία συνεχιστεί και οι τιμές μείνουν στα τρέχοντα επίπεδα.

Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Και αν οι τιμές του πετρελαίου επανέλθουν φέτος, ένα μέρος των οικονομικών προβλημάτων της Ρωσίας θα υποχωρήσει. Η κατάσταση μάλλον δεν ενδείκνυται για προβλέψεις.