Πόσο ακριβότερες θα είναι οι διακοπές μας το 2023

Πόσο ακριβότερες θα είναι οι διακοπές μας το 2023
Ο Γενικός Γραμματέας της ECTAA, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού, σε μία αποκλειστική συνέντευξη στο Fortune Greece, δίνει τον απολογισμό της φετινής σεζόν για την τουριστική βιομηχανία, αλλά και μια γεύση από το 2023.

Από τον Οκτώβριο του 2019, ο Eric Dresin εκτελεί χρέη Γενικού Γραμματέα της ECTAA, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού. Με σπουδές πάνω στη Νομική και την Ευρωπαϊκή Πολιτική, ξεκίνησε την καριέρα του στο Γαλλικό και το Βελγικό Κοινοβούλιο, ενώ έχει βρεθεί σε διοικητικές θέσεις αρκετών ευρωπαϊκών ενώσεων. Πλέον ασχολείται με την τουριστική βιομηχανία και την κατάρτιση στρατηγικών για την ενδυνάμωση του τουριστικού προϊόντος της Γηραιάς Ηπείρου.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Fortune Greece, ο κ. Dresin δίνει τον απολογισμό της φετινής σεζόν, αλλά και μια γεύση από το 2023. Όπως επισημαίνει, κανείς δεν έχει ξεκάθαρη άποψη για το ποιο θα είναι το κόστος του και οι τουριστικοί πράκτορες δυσκολεύονται στο να κλείσουν νέες επιχειρηματικές συμφωνίες με ξενοδόχους. Τονίζει πως, ενώ υπάρχει έντονη επιθυμία για ταξίδια, τα διαθέσιμα έσοδα θα είναι χαμηλότερα, το κόστος των υπηρεσιών θα είναι υψηλότερο, γεγονός που θα επηρεάσει σημαντικά τον αριθμό των ταξιδιών.

Κύριε Dresin, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η Γαλλία ήταν μια από τις κύριες αγορές που επισκέφθηκαν την Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι. Πού αποδίδεται η αυξημένη τουριστική ροή; Θεωρείται η Ελλάδα value for money προορισμός;

Η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός προορισμός για πολλούς λόγους: ο καιρός φυσικά, μια διαφοροποιημένη και προσιτή προσφορά που ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντα τόσο των πιο απαιτητικών, όσο και των all-in παραθεριστών, η πλούσια γαστρονομία…

Είναι επίσης δίκαιο να πούμε ότι η στρατηγική μάρκετινγκ από την Ελλάδα αποδίδει. Εδώ και 2 χρόνια, η Ελλάδα ασκεί μια ιδιαίτερα ενεργή εμπορική πολιτική, με διαφημιστικές καμπάνιες σχεδόν παντού στην Ευρώπη, που ενίοτε εμπλέκουν και τον Υπουργό. Ο ΕΟΤ είναι επίσης ένας πολύ αποτελεσματικός φορέας: Η Ελλάδα είναι ο προτιμώμενος προορισμός της ECTAA για το 2022 και εκτιμούμε πραγματικά την αποτελεσματικότητα της δουλειάς και τον επαγγελματισμό του ελληνικού τμήματος. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η γοητεία έχει λειτουργήσει στους Γάλλους.

Ποιο είναι το προφίλ του Γάλλου τουρίστα; Τι ψάχνει στις διακοπές του;

Αυτή είναι η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου ευρώ! Ξέρετε ότι είμαι Γάλλος με έδρα τις Βρυξέλλες εδώ και τόσα χρόνια, που είναι δύσκολο να απαντήσω αντικειμενικά. Θα έλεγα, ωστόσο, ότι δίνουν αξία στα χρήματα τους, επιλέγουν την πιο φιλική προς το περιβάλλον προσφορά και ταυτόχρονα αναζητούν αξέχαστες εμπειρίες. Στην πραγματικότητα η Ελλάδα είναι ένας τέλειος προορισμός για αυτούς.

Πόσο αυξάνεται το τελικό κόστος των ταξιδιωτικών πακέτων λόγω της αύξησης των τιμών των αεροπορικών καυσίμων και πώς περιμένετε να ανταποκριθείτε σε αυτή τη νέα πρόκληση;

Έχουμε παρατηρήσει αύξηση των τιμών ήδη αυτό το καλοκαίρι. Κατά μέσο όρο, τα σχόλια που λαμβάνουμε είναι ότι οι διακοπές ήταν 15% έως και 20% πιο ακριβές σε σύγκριση με το 2020 και το 2021. Τα ταξιδιωτικά πακέτα επηρεάστηκαν λιγότερο από τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις που πλήττουν την Ευρώπη, καθώς οι συμφωνίες μεταξύ προμηθευτών και ταξιδιωτικών πρακτόρων έγιναν πριν από τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση.

Για το επόμενο έτος, οι τρέχουσες αβεβαιότητες αμφισβητούν τα μοντέλα διαχείρισης εσόδων όλων των παικτών. Κανείς δεν έχει ξεκάθαρη άποψη για το ποιο θα είναι το κόστος τους και οι τουριστικοί πράκτορες δυσκολεύονται να κάνουν επιχειρηματικές συμφωνίες με ξενοδόχους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την επόμενη καλοκαιρινή σεζόν.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να δώσουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας για να κατανοήσουμε καλύτερα το επιχειρηματικό και οικονομικό πλαίσιο στο οποίο βρισκόμαστε.

Η παγκόσμια τουριστική αγορά έχει ανακάμψει και αρκετές αγορές έχουν καταφέρει να επιστρέψουν ή και να ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2019, ωστόσο, αντιμετωπίζουμε δύο νέες προκλήσεις, την ενεργειακή κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό. Πιστεύετε ότι θα περιορίσουν τον αριθμό των ταξιδιών το 2023;

Είμαστε πολύ προσεκτικοί με τα στοιχεία για το 2023. Ένα από τα μαθήματα του COVID είναι ότι δεν πρέπει να βασιζόμαστε πολύ σε προβλέψεις. Είναι παράμετροι στις οποίες μπορούμε να ασκήσουμε επιρροή και άλλες στις οποίες πρέπει να προσαρμοστούμε.

Αυτό που παρατηρήσαμε φέτος είναι ότι η επιθυμία να ταξιδέψουμε ξανά συνδυάστηκε με υψηλά διαθέσιμα έσοδα λόγω εξοικονομήσεων που έγιναν κατά τη διάρκεια του COVID. Ως εκ τούτου, οι παραθεριστές ήταν έτοιμοι να ταξιδέψουν ανεξάρτητα από το πλαίσιο και να πληρώσουν περισσότερα για τη διαμονή τους, γεγονός που κάλυπτε το αυξημένο κόστος των υπηρεσιών λόγω του πληθωρισμού. Μερικές φορές οι κρατήσεις γίνονταν πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία ή αμέσως μετά τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής.

Το επόμενο έτος, ακόμα κι αν υπάρχει η επιθυμία για ταξίδια, τα διαθέσιμα έσοδα θα είναι χαμηλότερα, το κόστος των υπηρεσιών θα είναι υψηλότερο. Αυτό θα επηρεάσει οριστικά τον αριθμό των ταξιδιών.

Τούτου λεχθέντος, δεν ξέρουμε ποια θα είναι η παγκόσμια πολιτική κατάσταση το επόμενο έτος, δεν γνωρίζουμε αν οι Κινέζοι ταξιδιώτες θα επιστρέψουν… υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το «κενό» ανθρώπινου δυναμικού στον κλάδο της φιλοξενίας αγγίζει το 20% με 25%. Τι γίνεται με τους τουριστικούς πράκτορες και τα ταξιδιωτικά γραφεία;

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι ένα ζήτημα για όλους τους φορείς του ταξιδιωτικού και τουριστικού οικοσυστήματος. Τα ταξιδιωτικά γραφεία και οι τουριστικοί πράκτορες δυστυχώς δεν ξεφεύγουν από αυτήν την κατάσταση. Αν και είναι δύσκολο να τεθεί ένας αριθμός, καθώς μπορεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα, μια διαφορά 25% είναι ρεαλιστικός αριθμός.

Φέτος, απαιτείται ιδιαίτερα εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Κατά τη διάρκεια του COVID, ο κλάδος έχασε κατά μέσο όρο το 35% του προσωπικού του και πολλοί από τους εργαζόμενους που έφυγαν από τον κλάδο δεν ενδιαφέρονται να επιστρέψουν. Σε ένα πλαίσιο απότομης ανάκαμψης, αυτή η έλλειψη είναι ιδιαίτερα επώδυνη για τις εταιρείες που προσπαθούν να παρέχουν τις καλύτερες υπηρεσίες.

Επιπλέον, παρατηρούμε ότι τα προγράμματα τουριστικής εκπαίδευσης δεν είναι τόσο ελκυστικά όσο παλιά. Αυτό σημαίνει ότι η έλλειψη θα παραμείνει πιθανώς για μερικά χρόνια. Χρειαζόμαστε λοιπόν, η βιομηχανία και οι δημόσιες αρχές συνολικά να επενδύσουν στην κατάρτιση και τις δεξιότητες και τις ικανότητες αξίας, όπως θα έπρεπε.

Ποιες είναι οι τάσεις που αναμένεται να κυριαρχήσουν, στο άμεσο μέλλον, στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία και σε ποιους παράγοντες πρέπει να επικεντρωθούν όλοι οι επαγγελματίες;

Δεν θα σας εκπλήξω αν αναφέρω πρώτα τη βιωσιμότητα. Δεν είναι μια νέα τάση, αλλά βλέπουμε μια αλλαγή στη νοοτροπία του πληθυσμού στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, πριν από μερικά χρόνια, κανείς δεν θα ανέφερε το τρένο ως μια «κανονική» επιλογή για ταξίδια σε όλη την Ευρώπη.  Σήμερα όχι μόνο οι πελάτες μιλούν γι’ αυτό, αλλά στην πραγματικότητα αρχίζουν να ταξιδεύουν με αυτόν τον τρόπο. Οι κάτοικοι απαιτούν αναφορές για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των επαγγελματικών τους ταξιδιών. Ομοίως, προμηθευτές, όπως αεροπορικές εταιρείες ή ξενοδοχεία επενδύουν για να μειώσουν το αποτύπωμα του άνθρακα.

Και οι δύο πλευρές, ζήτηση και προσφορά, προσπαθούν τώρα να κάνουν την ταξιδιωτική εμπειρία, όσο το δυνατόν πιο βιώσιμη. Οι ταξιδιωτικοί διαμεσολαβητές έχουν επομένως έναν βασικό ρόλο να διαδραματίσουν: είναι σε θέση να εντοπίζουν, να επιλέγουν, να προωθούν και να πωλούν προϊόντα και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται σε αυτή τη βιώσιμη ζήτηση.

Αναφερθήκατε προηγουμένως στα επίπεδα του 2019 ως σημείο αναφοράς για την αξιολόγηση της τουριστικής επιχείρησης. Αυτό είναι κατανοητό, αλλά πρέπει να σκεφτόμαστε το μέλλον αντί να επιμείνουμε σε δείκτες του παρελθόντος. Με στόχο την ουδετερότητα του άνθρακα μακροπρόθεσμα, για παράδειγμα. Αυτό αποτελεί πρόκληση για όλους μας – συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών ενώσεων όπως η ECTAA – αλλά και μια πραγματική ευκαιρία να προσανατολίσουμε τους πελάτες σε μια πιο ποιοτική προσφορά, να φέρουμε αξία για τα χρήματα και μακροχρόνια κέρδη για τον τουριστικό τομέα.

Η δεύτερη τάση στην οποία επικεντρώνονται οι ταξιδιωτικοί πράκτορες και οι τουριστικοί πράκτορες είναι η ψηφιοποίηση. Ο τομέας των ταξιδιών ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή της νέας ψηφιακής ανάπτυξης. Αυτό δεν ισχύει για άλλους τομείς: τα αεροπορικά εισιτήρια πωλούνται μαζικά στο Διαδίκτυο για σχεδόν 20 χρόνια, ενώ το διαδικτυακό λιανικό εμπόριο μόδας μόλις τώρα ξεπερνά το πειραματικό στάδιο.

Αυτό σημαίνει ότι ο κλάδος μας δεν πρέπει να επικεντρωθεί μόνο στα τρέχοντα διαθέσιμα ψηφιακά εργαλεία, αλλά μάλλον να δώσει προσοχή στις τεχνολογικές εξελίξεις που βρίσκονται ακόμη σε διαδικασία τραυλισμού. Μπορούμε να τα ονομάσουμε: Τεχνητή νοημοσύνη, εικονική πραγματικότητα, metaverse, blockchain… θα έχουν αντίκτυπο στην ταξιδιωτική βιομηχανία ταχύτερα από το αναμενόμενο και με πολλούς τρόπους: εμπειρία πελατών, προγράμματα αφοσίωσης, εργαλεία μάρκετινγκ, ροές πληρωμών με προμηθευτές.

Ο κόσμος του αύριο για ταξίδια και τουρισμό θα είναι διαφορετικός. Τόσες πολλές προκλήσεις αλλά και τόσες πολλές ευκαιρίες.