Πόσο αληθινές είναι οι στιγμές των δικών σας ταξιδιών;

Πόσο αληθινές είναι οι στιγμές των δικών σας ταξιδιών;
epa06500703 A tourist takes pictures of the Eiffel tower during a snow episode in Paris, France, 06 February 2018. Temperatures dropped with snow flurries around the capital. EPA/ETIENNE LAURENT

Γιατί ένα ταξίδι στο Παρίσι μόνο για να σταθείτε στην κορυφή του Πύργου του Άιφελ είναι βλαβερό για την ψυχή σας;

 

της Megan Leonhardt

Ο Anthony Bourdain σκέφτεται ότι το να ταξιδέψετε στο Παρίσι μόνο για να σταθείτε στην κορυφή του Πύργου του Άιφελ είναι βλαβερό για την ψυχή σας. Και το να βγάλετε selfie μπροστά από τις πυραμίδες της Γκίζας; Εντελώς υπερτιμημένο.

Ο Bourdain βρίσκεται έχει μια αποστολή: να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε και βιώνουμε τον κόσμο. Αποφύγετε τις τουριστικές παγίδες. Βγείτε έξω απ’ τις ουρές. Και σε καμία περίπτωση μην κλείσετε ποτέ ένα ταξιδιωτικό πακέτο.

Η εναλλακτική λύση του; Αποκτήστε επαφή με την πραγματική ζωή όταν ταξιδεύετε. Όταν ο 61χρονος πρώην σεφ εξερευνά ένα νέο μέρος, δεν εστιάζει στο πού πρέπει να φάει ή ποια μουσεία να επισκεφθεί. Τον ενδιαφέρει πολύ περισσότερο να πάρει μια αίσθηση των ρυθμών, των αρωμάτων, και των γεύσεων ενός τόπου – κάτι που απαιτεί υπομονή και βούληση για εξερεύνηση.

Ο Bourdain δεν εννοεί ότι πρέπει να αγοράσουμε εισιτήριο για την πρώτη πτήση που θα βρούμε τυχαία στο αεροδρόμιο (αν και το έχει κάνει κι αυτό). Υποστηρίζει, όμως, ότι αυτό που πραγματικά αξίζει σε ένα ταξίδι είναι το να ζήσεις πραγματικές στιγμές και αυθεντικές εμπειρίες.

Εσείς πού πηγαίνετε για να αντλήσετε αυτές τις αυθεντικές εμπειρίες; Παρόλο που μπορείτε σίγουρα να πάτε οποτεδήποτε σε προορισμούς όπως το Λονδίνο και η Ρώμη, ο Bourdain προτείνει να εγκαταλείψετε τη ζώνη άνεσής σας. «Έχουμε την τάση να ανησυχούμε για την ασφάλεια και την καθαριότητα με τρόπο που εν τέλει καταλήγει εις βάρος της ταξιδιωτικής μας εμπειρίας» λέει.

Όλο αυτό ακούγεται πολύ οικείο… Η μητέρα μου απειλεί να με αποκληρώσει αν κλείσω το ταξίδι των ονείρων μου στην Αίγυπτο. Ορκίζεται ότι θα με απαγάγουν ή ότι θα τυφλωθώ από κάποια αμμοθύελλα.

Ωστόσο, υπάρχουν καταπληκτικοί προορισμοί που μπορείτε να επισκεφθείτε χωρίς να προκληθεί οικογενειακή διαμάχη. Όπως η Ουρουγουάη, για παράδειγμα. Έχει βρεθεί ποτέ στο …ραντάρ σας; Σίγουρα όχι στο δικό μου, αλλά μάλλον θα έπρεπε.

«Προσιτό και καλό φαγητό, εξαιρετικοί άνθρωποι», λέει ο Bourdain, και τονίζει: «Υπάρχουν μέρη στον κόσμο που δεν είναι πολύ δημοφιλή, όπου μπορείς να έχεις μια θαυμάσια εμπειρία με σχετικά λίγα χρήματα».

Όμως, ο Bourdain συμβουλεύει και κάτι άλλο: να αποφεύγουμε τα πιεσμένα προγράμματα όπου προσπαθούμε να χωρέσουμε τα πάντα.

Το τελευταίο μου ταξίδι ήταν ένας γύρος της Σκανδιναβίας και των Κάτω Χωρών. Σε μόλις 12 ημέρες, βρέθηκα στην Κοπεγχάγη, τη Στοκχόλμη και το Άμστερνταμ. Δέκα μουσεία. Αμέτρητα κοκτέιλ μπαρ. Επτά παλάτια! Και βέβαια ανέβαζα τα πάντα στο Instagram, κάθε λεπτό.

Όλα αυτά προκαλούν στον Bourdain αισθήματα φρίκης.

Εντάξει, δεν χρησιμοποιεί αυτήν ακριβώς τη λέξη, αλλά μου λέει με τρόπο ότι αυτό το συνεχές σπριντ για να βρεθώ σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους είναι μια κακή ιδέα. «Εγώ θέλω να περιπλανηθώ σε μια πόλη», λέει.

Με κάνει πάντως να αισθανθώ λίγο καλύτερα όταν λέει ότι αυτό είναι ένα λάθος που κάνουμε όλοι μας – δημιουργούμε μια συναρπαστική λίστα με τις υποχρεωτικές τουριστικές στάσεις. «Είναι τιμωρία αυτό το πράγμα» λέει ο Bourdain με έναν μορφασμό. «Όλη αυτή η ανάγκη συμπίεσης του χρόνου που χρειάζεστε για να περιηγηθείτε στα αξιοθέατα σάς κρατά μέσα σε μια φούσκα που σας εμποδίζει να δείτε την πραγματική μαγεία ενός μέρους».

Και καταλήγει: «Τίποτα απροσδόκητο ή θαυμάσιο δεν πρόκειται να σάς συμβεί εάν η διαδρομή σας στο Παρίσι είναι γεμάτη με Λούβρο και Πύργο του Άιφελ».

Πηγή: fortune.com