Πόσο αποτελεσματική είναι η συνεργασία των startups με τις μεγάλες επιχειρήσεις;

Πόσο αποτελεσματική είναι η συνεργασία των startups με τις μεγάλες επιχειρήσεις;
Είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους τρόπους για την ανάπτυξη καινοτομίας στις επιχειρήσεις, αλλά υπό προϋποθέσεις.

του Φίλιππου Ζακόπουλου*

Το οικοσύστημα των startups στην Ελλάδα μετρά πλέον μία 15ετία παρουσίας, ωστόσο ο επιχειρηματικός κόσμος άρχισε να στρέφει το βλέμμα του προς αυτές πριν περίπου πέντε με έξι χρόνια, όταν, δηλαδή, ξεκίνησαν να γίνονται γνωστές μεγάλες επιτυχίες του οικοσυστήματος, ανάμεσα στις οποίες ηχηρές εξαγορές και μεγάλοι γύροι χρηματοδοτήσεων. Οι εποχές έχουν αλλάξει από τότε και, πλέον, υπάρχουν startups που “κοιτάζουν στα μάτια” μεγάλες εταιρείες, έχοντας παρόμοιο μέγεθος και έσοδα. Ο ρόλος τους στην καινοτομία θεωρείται εξαιρετικά σημαντικός, όπως, επίσης, και η συμβολή τους στην ελληνική οικονομία. Οι startups θεωρούνται επίσης πρωτοπόρες ως προς τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, γι’ αυτό και πολλές εταιρείες αναζητούν συνεργασία μαζί τους, προκειμένου να αποκτήσουν ή να συν-δημιουργήσουν ένα καινοτόμο προϊόν ή υπηρεσία ταχύτερα.

Τι είδους συνέργειες μπορούν να γίνουν με τις ελληνικές startups;

Μελέτη των MIT & Capgemini υπολογίζει ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα αποτελούν την κύρια πηγή καινοτομίας για τις εταιρείες έως το 2025. Είναι προφανές πως οι startups θεωρούνται πλέον το μέλλον, και ολοένα και περισσότεροι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι ακόμη και ισχυροί, καθιερωμένοι κολοσσοί μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά και να κερδίσουν σε πολλαπλά επίπεδα από τη συνεργασία τους με μία νεοφυή επιχείρηση. Υπάρχουν πολλοί τρόποι, ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί μία γόνιμη συνεργασία μεταξύ startups και corporate οργανισμών, αλλά και άλλοι τόσοι για να μην αποφέρει τα ζητούμενα αποτελέσματα.

Κάποιες μορφές συνεργασίας απαιτούν μεγαλύτερη συμμετοχή από τα εμπλεκόμενα μέρη, κάποιοι άλλοι περισσότερο χρόνο, ενώ κάποιοι μπορούν να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο σε έναν οργανισμό. Για παράδειγμα, η από κοινού ανάπτυξη ενός προϊόντος έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καινοτομία που μπορεί να δημιουργηθεί μέσα σε έναν οργανισμό, αλλά είναι επίσης μία πολύ απαιτητική διαδικασία και για τις δύο πλευρές. Σε αντίθεση με τον παραπάνω τύπο συνεργασίας, μία σχέση προμηθευτή-αγοραστή απαιτεί πολύ λιγότερους εταιρικούς πόρους, αλλά έχει μικρότερο αντίκτυπο όσον αφορά τον μετασχηματισμό της επιχείρησης-αγοραστή και της εξέλιξης της startup-προμηθευτή. Δράσεις όπως οι επιταχυντές ή οι θερμοκοιτίδες, ανάλογα με τον τρόπο εφαρμογής τους, μπορούν να έχουν διαφορετικού τύπου επιρροή, αν και, συνήθως, πρόκειται για low intensity πρωτοβουλίες. Επενδύσεις και εξαγορές αποτελούν πιο στοχευμένες ενέργειες που ταιριάζουν με πολύ συγκεκριμένους επιχειρηματικούς στόχους και μπορούν επίσης να έχουν σημαντικό αντίκτυπο εάν η εταιρική συμμετοχή είναι έντονη. Το σίγουρο είναι πως όλοι οι τύποι συνεργασίας μπορεί να προσφέρουν οφέλη και δεν υπάρχει κάποια λύση που να ταιριάζει σε όλους.

Σημαντικά τα οφέλη για μία corporate επιχείρηση

Στην πραγματικότητα, μία συνέργεια μεταξύ startups και corporates αποτελεί κατάσταση win-win. Για τις μεγάλες επιχειρήσεις, το να μπορούν να δουλέψουν μαζί με τις startups αλλά και τα μέλη τους με το διαφορετικό mindset, μπορεί να τις βοηθήσει να βιώσουν μία αλλαγή κουλτούρας, κάνοντας πιο εύκολα την στροφή τους προς πιο ευέλικτους τρόπους εργασίας. Το να έρθουν σε επαφή με μία startup προσφέρει στα στελέχη τους τη δυνατότητα να συναντήσουν μία διαφορετική επιχειρηματική κουλτούρα από τη δική τους και να ξεκινήσουν να αναπτύσσουν νέες δεξιότητες που αργότερα θα μεταδοθούν στις ομάδες τους και γιατί όχι και σε ολόκληρη την εταιρεία. Καθώς οι μεγάλες εταιρείες συχνά δεν έχουν την εσωτερική εμπιστοσύνη να αναπτύξουν ή να δημιουργήσουν μία λύση από μόνες τους, αποδεικνύεται τελικά ευκολότερο και πιο αποτελεσματικό να αναζητήσουν κάτι που είναι ήδη διαθέσιμο παρά να το χτίσουν εσωτερικά. Για μία επιχείρηση είναι, σε πολλές περιπτώσεις, πιο εύκολο, πιο γρήγορο και συχνά πιο οικονομικό να προσαρμόσει στις δικές της ανάγκες μια λύση παρά να την δημιουργήσει από το μηδέν. Έτσι, η συνεργασία με μία startup αποδεικνύεται η πιο συμφέρουσα λύση, όποιος παράγοντας και αν εξεταστεί.

 Πολλά έχουν να κερδίσουν και οι startups

Και οι νεοφυείς επιχειρήσεις, ωστόσο, μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά από μία τέτοια συνεργασία. Αρχικά, μπορούν να δημιουργήσουν δομές ώστε να λειτουργήσουν με πιο οργανωμένο τρόπο και να συντομεύσουν τον χρόνο που χρειάζονται για να βγουν στην αγορά. Μέσω της συνεργασίας τους με μία corporate επιχείρηση, οι startups μπορούν να έχουν πρόσβαση στο κομμάτι του παζλ που τους λείπει: την αξιοπιστία που τους επιτρέπει να ωριμάσουν γρηγορότερα ώστε να κάνουν τα επόμενα τους βήματα στην πορεία προς την ανάπτυξη. Επιπρόσθετα, το εταιρικό οικοσύστημα τους προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία να δοκιμάσουν και να αναπτύξουν τα προϊόντα τους, με την πολύτιμη καθοδήγηση έμπειρων στελεχών αλλά και με βάση πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν στην αγορά. Με την πρόσβαση σε δεδομένα από μεγάλες εταιρείες, data που αφορούν πραγματικούς πελάτες και υπαρκτά σενάρια, οι startups αποκτούν πολύτιμες γνώσεις για τον κλάδο που θέλουν να δραστηριοποιηθούν και είναι, πλέον, έτοιμες να περάσουν από τη θεωρία και το χαρτί στον πραγματικό κόσμο των προϊόντων και των υπηρεσιών που είναι έτοιμες να κατακτήσουν στον τελικό πελάτη.

Ποια είναι τα μυστικά μιας επιτυχημένης συνεργασίας;

Ποια είναι, όμως, τα προβλήματα εκείνα που μπορεί να καθυστερήσουν ή να εμποδίσουν τέτοιου τύπου συνέργειες μεταξύ νεοφυών επιχειρήσεων και corporate οργανισμών και, αντίστοιχα, ποιοι είναι εκείνοι οι παράγοντες που μπορούν, τελικά, να οδηγήσουν σε επιτυχημένες συνεργασίες από τις οποίες θα επωφεληθούν και οι δύο πλευρές, αλλά και συνολικά η ελληνική οικονομία; Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, αλλά και περαιτέρω ανάλυση της σχέσης corporate εταιρειών και startups και της ανάγκης ενδυνάμωσής της, αναλύονται στο Innovation Report που δημιούργησε το Found.ation, με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού φορέα EIT Digital, ως συνέχεια των συμπερασμάτων που αντλήθηκαν από το Innovation Leaders Think Tank που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο με τη συμμετοχή σημαντικών στελεχών της αγοράς. To Found.ation διαθέτει εκτεταμένο έργο στην συμβουλευτική επιχειρήσεων γύρω από την καινοτομία και τη συνεργασία με startups. Μπορείτε να διαβάσετε όλο το report, κάνοντας focus στα χρήσιμα συμπεράσματα που αντλήθηκαν από τις τοποθετήσεις των παρευρισκόμενων, εδώ.

*Ο Φίλιππος Ζακόπουλος κατέχει τον ρόλο του Managing Partner στο Found.ation