Πόσο αξίζει ένα «Like» στο Facebook;

Πόσο αξίζει ένα «Like» στο Facebook;

Η διαφημιστική προώθηση μέσω των social media κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Οι εταιρείες ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για το Facebook σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο κοινωνικό δίκτυο. Ωστόσο, ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός στελεχών marketing αμφιβάλλει για το αν αυτή η επένδυση είναι “έξυπνη” ή όχι.

Μία νέα έκθεση από την εταιρεία BI Intelligence αναλύει τις τάσεις διαφήμισης στα κοινωνικά μέσα, προσφέροντας μία εικόνα των διαφημιστικών «οικοσυστημάτων» του Facebook και του Twitter. Παράλληλα αναδεικνύει το Tumblr ως ένα αναδυόμενο διαφημιστικό μέσο και στοιχειοθετεί λεπτομερώς τη συμβολή της κινητής τηλεφωνίας στο συγκεκριμένο πεδίο.

Ιδού μερικά από τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας:
Η διαφήμιση στα κοινωνικά μέσα είναι μία αγορά που αναπτύσσεται με υψηλότατους ρυθμούς: Πρόσφατη έρευνα της BIA/Kelsey προέβλεψε ότι το 2017 θα ξοδευτούν περίπου 11 δισ. δολάρια, ενώ πέρυσι ξοδεύτηκαν μόλις 4,7 δισ. δολάρια. Η διαφήμιση στα κοινωνικά μέσα είναι μία νέα και αναπτυσσόμενη αγορά, ενώ τώρα αντιπροσωπεύει μόλις 1%-10% των διαφημιστικών προϋπολογισμών για τη μεγάλη πλειοψηφία των διαφημιζόμενων εταιρειών. Και υπάρχουν σαφείς προοπτικές αύξησης αυτού του μεριδίου.

Το Facebook είναι ο αναμφισβήτητος  ηγέτης της αγοράς: To 2012, τα κορυφαία brands διέθεσαν στο Facebook το 57% του προϋπολογισμού τους που προβλέπεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. To Twitter και το YouTube έλαβαν μόλις 13% των αντίστοιχων προϋπολογισμών. Κατά το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, τα έσοδα από διαφημίσεις για κινητά τηλέφωνα αποτελούσαν το 23% των εσόδων του Facebook. Παράλληλα, οι διαφημίσεις στο Facebook παρουσιάζουν το μεγαλύτερο μέσο ρυθμό χιτς, δηλαδή τη μεγαλύτερη αναλογία κλικ προς αριθμό εμφανίσεων, με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη πλατφόρμα.

Ωστόσο, οι εταιρείες δεν ξέρουν πώς να αξιολογήσουν τα «Likes» και έχουν πειστεί εξ ολοκλήρου ότι τα χρήματα για διαφήμιση στο Facebook ξοδεύονται αποτελεσματικά. Με απλά λόγια, οι εταιρείες δεν μπορούν να ποσοτικοποιήσουν ένα «Like». Οι ερευνητές έχουν προσπαθήσει να υπολογίσουν την πιθανή αξία ενός χρήστη που κάνει «Like» σε μία μάρκα, αλλά αυτοί οι αριθμοί ποικίλλουν σημαντικά.

Σε έρευνα του Social Media Examiner με τη συμμετοχή 3.000 υπευθύνων προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών, το 41% δήλωσε ότι ήταν «αβέβαιο» για την αποτελεσματικότητα της διαφημιστικής προώθησης μέσω Facebook, το 17% έκρινε ότι το Facebook είναι αναποτελεσματικό για τη διαφημιστική προώθηση και μόλις 32% συμφώνησε με την ιδέα ότι το συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο είναι αποτελεσματικό.

Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης: Το γενικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι η διαφημιστική προώθηση μέσω των social media κρίνεται με μία δόση σκεπτικισμού από μία μεγάλη μερίδα στελεχών marketing. Το Facebook πρέπει να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά του, ενώ τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο για να κερδίσουν ένα μεγαλύτερο κομμάτι της διαφημιστικής πίτας.