Πόσο αξίζει ένα Όσκαρ;

Πόσο αξίζει ένα Όσκαρ;
Oscar Statues on display at the Time Warner Center in New York February 25, 2010 during the Academy of Motion Picture Arts and Sciences "Meet the Oscars, New York " exhibition presented by Kodak. The exhibit will be open to the public until March 7, 2010 the day of the 82nd Academy Awards. AFP PHOTO TIMOTHY A. CLARY (Photo credit should read TIMOTHY A. CLARY/AFP/Getty Images)

της Paula Bernstein

Καθώς πλησιάζουμε χρονικά στην τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ για το 2020, οι εταιρείες παραγωγής του Χόλιγουντ και το Netflix δαπανούν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε διαφημίσεις στη Hollywood Boulevard, διαφημιστικές καταχωρήσεις σε εκδόσεις του κλάδου και πριβέ προβολές, με την ελπίδα να καταφέρουν να πάρουν ένα Όσκαρ.

Το επίχρυσο αγαλματάκι κοστίζει μόλις 1 δολάριο, καθώς σύμφωνα με τους επίσημους κανόνες της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου οι νικητές δεν μπορούν να πουλήσουν το Όσκαρ χωρίς να προσφερθούν πρώτα να το πουλήσουν πίσω στην Ακαδημία για 1 δολάριο. Φυσικά, ο κλάδος πιστεύει ότι η πραγματική αξία του Όσκαρ είναι ανεκτίμητη.

«Μπορείς άραγε να ορίσεις μια τιμή για ένα τέτοιο βραβείο; Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα σαν κι αυτό στον κόσμο. Ο αριθμός τους είναι περιορισμένος, δεν μπορείς να το αγοράσεις, και όλοι θέλουν να έχουν ένα» λέει ο John Sloss, γνωστός παραγωγός ταινιών στο Χόλυγουντ.

Τα Όσκαρ προσφέρουν μια αύρα αποδοχής αλλά και την ευκαιρία σε μια ταινία να δει τα έσοδά της να αυξάνονται. Παράλληλα, οι συντελεστές αποκτούν πρεστίζ και στάτους, και η φήμη τους μένει στην …αιωνιότητα.

«Το να έχεις μια υποψηφιότητα για Όσκαρ είναι σαν να έχεις ένα λόττο στα χέρια σου που είναι πιθανό να κερδίσει» λέει ο Paul Dergarabedian, αναλυτής μέσων ενημέρωσης στην Comscore.

Πριν από μερικά χρόνια, οι ταινίες που κέρδιζαν Όσκαρ μπορούσαν να βασίζονται γενικά στην ώθηση που έδινε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο box office, με τον αριθμό των εισιτηρίων να αυξάνεται κατακόρυφα μετά από μια τέτοια διάκριση. Αυτό συνέβη με ταινίες όπως το Shakespeare in Love (1999) και το American Beauty (2000).

Αυτό όμως δεν συμβαίνει πλέον, εν μέρει επειδή οι ταινίες παραμένουν για μικρότερο χρονικό διάστημα στις κινηματογραφικές αίθουσες σε σχέση με το παρελθόν.

«Πλέον, η ώθηση από τα Όσκαρ προέρχεται περισσότερο από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας παρά από μια νίκη» λέει ο Dergarabedian. «Οι ταινίες που είναι στις αίθουσες όταν ανακοινώνονται οι υποψηφιότητες γενικά ευνοούνται στο box office. Αλλά οι περισσότερες ταινίες έχουν ήδη φύγει από τις αίθουσες όταν ανακοινώνεται ο νικητής τη βραδιά των Όσκαρ».

Και πάλι, όμως, υπάρχουν εξαιρέσεις ως προς τη μάλλον ουδέτερη, πλέον, εισπρακτική επίδραση των Όσκαρ. Για παράδειγμα, όταν η Universal Pictures έβγαλε το Green Book τον Νοέμβριο του 2018, τα αποτελέσματα στο box office ήταν μέτρια. Αφότου όμως το αμφιλεγόμενο δράμα κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Β’ Ανδρικού Ρόλου (Mahershala Ali) και Καλύτερου Σεναρίου το 2019, γεύτηκε μια ώθηση στις εισπράξεις που δεν είχε παρατηρηθεί για μια δεκαετία (από το The King’s Speech του 2010).