Πόσο αξίζει σήμερα η δημιουργός του Angry Birds

Πόσο αξίζει σήμερα η δημιουργός του Angry Birds
epa02779210 Rovio CEO and maker of Angry Birds Peter Vesterbacka (C) is seen walking through the crowd as his company accepts a Webby award during the 15th Annual Webby Awards at Hammerstein Ballroom in New York City on 13 June 2011 in New York City. The Webby Awards is the leading international award honoring excellence on the Internet. EPA/JASON SZENES

Η Rovio μπήκε στο χρηματιστήριο και μάζεψε «ζεστό» χρήμα.

 

Η φιλανδική εταιρεία ανάπτυξης παιχνιδιών για κινητές συσκευές Rovio Entertainment προχώρησε σε αρχική δημόσια προσφορά την προηγούμενη Πέμπτη, αποτιμώντας την αγοραία αξία της στα 896 εκατομμύρια ευρώ.

Η Rovio, τα παιχνίδια της οποίας έχουν «κατέβει» 3,7 δισεκατομμύρια φορές, ανακοίνωσε την πολυαναμενόμενη αρχική δημόσια προσφορά της, λέγοντας ότι στόχος της είναι η τόνωση της ανάπτυξής της και η συμμετοχή της στις διαδικασίες συγκεντροποίησης του κλάδου των παιχνιδιών.

Η τιμή ορίστηκε στα 11,50 ευρώ ανά μετοχή, ενώ το αρχικό εύρος τιμών είχε προσδιοριστεί στα 10,25 – 11,50 ευρώ όπως ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της.

Η Rovio συγκέντρωσε 30 εκατομμύρια ευρώ στην προσφορά, με περίπου 458 εκατομμύρια ευρώ να καταλήγουν στους βασικούς ιδιοκτήτες της, συμπεριλαμβανομένων των Trema International, Accel Partners και Atomico.

«Στην αρχική δημόσια εγγραφή της, η Rovio συγκέντρωσε χρηματικούς πόρους που θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη της αναπτυξιακής στρατηγικής της. Πιστεύουμε επίσης ότι η εγγραφή στο χρηματιστήριο θα ενδυναμώσει την αναγνώριση του εμπορικού σήματος της Rovio, και άρα θα δώσει ώθηση στην ανταγωνιστικότητά της» ανέφερε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, Mika Ihamuotila, σε γραπτή δήλωσή του.

Η Rovio αναπτύχθηκε ταχύτατα ύστερα από το λανσάρισμα της αρχικής έκδοσης του παιχνιδιού Angry Birds το 2009. Όμως, καθυστέρησε ως προς τη μετάβασή της σε δωρεάν παιχνίδια για κινητές συσκευές που εξασφαλίζουν έσοδα από αγορές εντός του παιχνιδιού.

Το 2015, η εταιρεία εμφάνισε λειτουργικές ζημιές και απέλυσε το ένα τρίτο του προσωπικού της. Πλέον, οι πωλήσεις ανακάμπτουν, ιδιαίτερα ύστερα από το λανσάρισμα της τρισδιάστατης ταινίας Angry Birds το 2016, μαζί με άλλα νέα παιχνίδια.

Στο πρώτο μισό του έτους, φέτος, οι πωλήσεις της Rovio σχεδόν διπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση αγγίζοντας τα 153 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα κέρδη αυξήθηκαν στα 42 εκατομμύρια ευρώ από 11 εκατομμύρια ευρώ το προηγούμενο έτος.