Πόσο μπορεί να κερδίσει η Ελλάδα από τη ρύθμιση του χρέους;

Πόσο μπορεί να κερδίσει η Ελλάδα από τη ρύθμιση του χρέους;

Σύμφωνα με την τράπεζα DZ, 78,2 δισ. ευρώ θα είναι το όφελος από ενδεχόμενη μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση των δανείων.

Η γερμανική τράπεζα DZ σε έκθεση της αναφέρεται στο όφελος που μπορεί να έχει η Ελλάδα από πιθανή διευθέτηση του χρέους της, μέσω ενδεχόμενης μείωσης του επιτοκίου των δανείων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους στα 50 χρόνια.

Την έκθεση αυτή επικαλείται σε σημερινό της δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Η βοήθεια προς την Ελλάδα θα είναι ακριβή ακόμη και χωρίς “κούρεμα”» η «Suedeutsche Zeitung», ανεβάζοντας το συνολικό όφελος στα 78,2 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, σε «κούρεμα» του χρέους κατά 40%, ενώ ο Γερμανός φορολογούμενος θα επιβαρυνθεί κατά περίπου 22 δισ. ευρώ. Το ακριβές ύψος της επιβάρυνσης, διευκρινίζει η εφημερίδα, είναι ωστόσο θέμα ερμηνείας, καθώς είναι ακαδημαϊκά αμφιλεγόμενο το πώς μπορούν εκτός από τις απώλειες από τα έσοδα των τόκων να υπολογιστούν στο σύνολό τους και οι απώλειες από την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής- θα πρόκειται όμως σίγουρα για διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων.

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι μετά τις ευρωεκλογές οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας θα πρέπει να προβούν σε παραχωρήσεις, γεγονός το οποίο είναι γνωστό στο Βερολίνο. «Εκτός από ένα νέο “κούρεμα”, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θέλει να αποφύγει οπωσδήποτε ένα τρίτο πακέτο πιστώσεων, για το οποίο θα χρειαζόταν την ψήφο της Μπούντεσταγκ» αναφέρει ο συντάκτης και διευκρινίζει ότι μπορεί ο κυβερνητικός συνασπισμός να διαθέτει ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή, ενδέχεται όμως πολλοί Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές να καταψηφίσουν ένα νέο πακέτο. Οι βουλευτές θα μπορούσαν όμως να «πουλήσουν» ευκολότερα στην κοινή γνώμη τη λύση της επιμήκυνσης και της μείωσης των επιτοκίων, από ό,τι ένα νέο «κούρεμα», υποστηρίζεται.

Το δημοσίευμα καταλήγει τονίζοντας, ότι ήδη από το 2012 οι εταίροι της Ελλάδας είχαν αναφερθεί σε περαιτέρω βοήθεια για το 2014, υπό την προϋπόθεση της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, όπως και συνέβη και ότι η ελληνική κυβέρνηση αξιώνει πλέον από τους εταίρους της να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους.

Διαβάστε ακόμη: 

FΤ: Τα δάκρυα της Μέρκελ και το δημοψήφισμα Παπανδρέου