Πόσο δύσκολος θα είναι ο χειμώνας για τα ξενοδοχεία;

Πόσο δύσκολος θα είναι ο χειμώνας για τα ξενοδοχεία;
Πρόσοψη του ξενοδοχείου Athens Capital Hotel-MGallery Collection, του πρώτου MGallery στην Ελλάδα.
Άνθρωποι της αγοράς περιγράφουν το τοπίο για τον ξενοδοχειακό κλάδο ενόψει του δύσκολου χειμώνα που ακολουθεί.

Η φετινή τουριστική σεζόν κύλησε ομαλά με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην ξενοδοχία και την εστίαση να δηλώνουν ικανοποιημένοι από τα έσοδα που κατέγραψε το ταμείο. Ο Σεπτέμβριος πήγε ανέλπιστα καλά, ενώ με θετικό πρόσημο εκτιμάται ότι θα είναι και ο Οκτώβριος κρίνοντας από τα στοιχεία των προκρατήσεων. Αν εξαιρέσουμε όμως τους καλοκαιρινούς μήνες και τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου, το γενικότερο κλίμα που επικρατεί είναι αυτό της ανασφάλειας απόρροια της ενεργειακής κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς επίσης και του πληθωρισμού που επηρεάζει τις τιμές των πρώτων υλών. Τα λειτουργικά κόστη είναι υψηλά και γίνονται αποτρεπτικά, ιδίως, για τα ξενοδοχεία που χαρακτηρίζονται από εποχικότητα.

«Το ενεργειακό βρίσκεται μπροστά μας και αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζεται με μεγάλη δυσκολία, κατά κύριο λόγο, μέσω επιδοτήσεων. Πρέπει να βρεθούν λύσεις με νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα δώσουν αυτονομία στο ηλεκτρικό ρεύμα. Για παράδειγμα εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε όμορα οικόπεδα εκτός ξενοδοχείων και εξειδίκευση του προγράμματος Εξοικονομώ ΙΙ των επιχειρήσεων σε ξενοδοχεία αστικού τύπου, έτσι ώστε τα ορεινού όγκου ξενοδοχεία να μπορούν να εκσυγχρονιστούν σε επίπεδο θερμοπρόσοψης κτιρίων με τη βοήθεια ηλιακών πάνελ» λέει στο Fortune Greece ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος.

Ένα άλλο θέμα που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη είναι η διαχείριση του νερού. Ο κ. Τάσιος τονίζει ότι πρέπει να δίνεται η δυνατότητα, κυρίως στα εποχικού τύπου ξενοδοχεία, να διαχειρίζονται τα επεξεργασμένα υγρά απόβλητα τους για την άρδευση ώστε να μη χρησιμοποιείται το πόσιμο νερό. Υπενθυμίζεται ότι στα εκτός οικισμού ξενοδοχεία ο βιολογικός καθαρισμός εφαρμόζεται στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια.

«Η έντονη εποχικότητα σε όλο το μοντέλο τουρισμού είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου στη χώρα, ιδιαίτερα για τα 1226 ξενοδοχεία του ορεινού όγκου υπάρχει έντονη ανησυχία» καταλήγει ο κ. Τάσιος, ο οποίος ζητά, μεταξύ άλλων, την επιδότηση εργασίας, την επιδότηση θέρμανσης και την ένταξή τους άμεσα στο πρόγραμμα Εξοικονομώ ΙΙ, προκειμένου να καταφέρουν να επιβιώσουν και οι ξενοδοχειακές μονάδες των χειμερινών προορισμών.

Η Ελλάδα άργησε να μπει στο παιχνίδι των ΑΠΕ

«Εδώ και χρόνια μιλάμε για βιώσιμο τουρισμό και αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας άργησε να μπει στο παιχνίδι, ενώ της δόθηκαν τα κατάλληλα εργαλεία και τώρα υφίσταται τις επιπτώσεις. Το ενεργειακό κόστος κατά περίπτωση μπορεί να αυξηθεί έως και 400%, όταν η κιλοβατώρα ήταν 0,11ευρώ και τώρα είναι 0,60 ευρώ. Μαζί και με τις πληθωριστικές τάσεις, την ακρίβεια στις πρώτες ύλες και τις μεταφορές, καταλαβαίνετε πόσο πολύ ανεβαίνει το κόστος» αναφέρει ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Aldemar.

Υπογραμμίζει ότι το τελικό ισοζύγιο θα επηρεαστεί αρνητικά και πως δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε για το πόσοι τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα το 2022, αλλά για το τελικό οικονομικό αποτύπωμα που άφησαν. «Λαμβάνοντας υπόψη και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για μέση κατά κεφαλήν δαπάνη, η οποία υποχώρησε κατά 12% με 13%, η σημερινή εικόνα μόνο ως προβληματική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Οφείλαμε να διαχειριστούμε καλύτερα τα έσοδα που είχαμε ως χώρα σε επίπεδο αφίξεων» καταλήγει.