Πόσο έχει κοστίσει έως τώρα η προετοιμασία του Brexit

Πόσο έχει κοστίσει έως τώρα η προετοιμασία του Brexit
epa06185123 An Union (R) flag and an EU flag flown by anti-Brexit protesters outside the Houses of Parliament in London, Britain, 05 September 2017. Brexit secretary Davis is expected to update on the progress of Brexit negotiations in the first cabinet meeting after the summer break. EPA/WILL OLIVER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μάλιστα, το ποσό αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο-τρίτα του συνολικού προϋπολογισμού 6,3 δισ. στερλινών που έχει υπολογίσει το υπουργείο Οικονομικών.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει δαπανήσει από το 2016 τουλάχιστον 4,4 δισ. στερλίνες (5,7 δισ. δολάρια) στις προετοιμασίες για το Brexit, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της Εθνικής Ελεγκτικής Υπηρεσίας (ΝΑΟ).

Το ποσό αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο-τρίτα του συνολικού προϋπολογισμού 6,3 δισ. στερλινών που έχει υπολογίσει το υπουργείο Οικονομικών. Τρία υπουργεία -το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων και το βασιλικό τελωνείο εσόδων- αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ των δαπανών, όπως σημειώνεται στην έκθεση της ΝΑΟ.

Περίπου 1,9 δισ. στερλίνες πήγαν σε στελέχωση προσωπικού, 1,5 δισ. στερλίνες σε διαφήμιση και δημιουργία συστημάτων ΙΤ, και 288 εκατ. στερλίνες σε εξωτερικές συμβουλές, επισημαίνεται στην έκθεση.

Από τον Μάρτιο του 2019, περίπου το 5% του προσωπικού των υπουργείων ασχολείται με τις προετοιμασίες για το Brexit ενώ τον Οκτώβριο του 2019, το προσωπικό με εργασίες και καθήκοντα σχετικά με το Brexit ανήλθε σε 22.000 αξιωματούχους, συν 1.500 που εξετάζουν και το ενδεχόμενο αποχώρησης χωρίς συμφωνία.