Πόσο έχει κοστίσει έως τώρα η προετοιμασία του Brexit

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μάλιστα, το ποσό αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο-τρίτα του συνολικού προϋπολογισμού 6,3 δισ. στερλινών που έχει υπολογίσει το υπουργείο Οικονομικών.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει δαπανήσει από το 2016 τουλάχιστον 4,4 δισ. στερλίνες (5,7 δισ. δολάρια) στις προετοιμασίες για το Brexit, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της Εθνικής Ελεγκτικής Υπηρεσίας (ΝΑΟ).

Το ποσό αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο-τρίτα του συνολικού προϋπολογισμού 6,3 δισ. στερλινών που έχει υπολογίσει το υπουργείο Οικονομικών. Τρία υπουργεία -το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων και το βασιλικό τελωνείο εσόδων- αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ των δαπανών, όπως σημειώνεται στην έκθεση της ΝΑΟ.

Περίπου 1,9 δισ. στερλίνες πήγαν σε στελέχωση προσωπικού, 1,5 δισ. στερλίνες σε διαφήμιση και δημιουργία συστημάτων ΙΤ, και 288 εκατ. στερλίνες σε εξωτερικές συμβουλές, επισημαίνεται στην έκθεση.

Από τον Μάρτιο του 2019, περίπου το 5% του προσωπικού των υπουργείων ασχολείται με τις προετοιμασίες για το Brexit ενώ τον Οκτώβριο του 2019, το προσωπικό με εργασίες και καθήκοντα σχετικά με το Brexit ανήλθε σε 22.000 αξιωματούχους, συν 1.500 που εξετάζουν και το ενδεχόμενο αποχώρησης χωρίς συμφωνία.