Πόσο εύκολο είναι να επιστρέψετε στην παλιά σας δουλειά;

Πόσο εύκολο είναι να επιστρέψετε στην παλιά σας δουλειά;

Τι γίνεται αν η καινούργια σας δουλειά είναι χειρότερη απ' την προηγούμενη;

Έρευνες έχουν δείξει πως οι νέοι θα αλλάξουν κατά μέσο όρο 8 φορές δουλειά στη διάρκεια της επαγγελματικής του ζωής, αφήνοντας πίσω το «παραδοσιακό όνειρο» της μόνιμης εργασίας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τη περσινή μελέτη «Δημιουργώντας θέσεις εργασίας για τους νέους» που πραγματοποίησε η Endeavor Greece με τη χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» 640.000 άτομα αναμένονται να αλλάξουν τομέα.

Ειδικότερα στη περίπτωση των millennials η συχνή εναλλαγή θέσεων εργασίας θεωρείται «προτέρημα» αφού μαθαίνουν διαρκώς νέα πράγματα και βλέπουν πόσο διαφορετικά ενεργεί κάθε εταιρεία.

Αυτή η διαδικασία θεωρείται τόσο καλή, που το 90% των νέων εργαζομένων δεν μένει περισσότερο από τρία χρόνια στην ίδια εταιρεία.

Η έρευνα του The Workforce Institute, όμως, ήρθε να αλλάξει την πεποίθηση αυτή και αποδεικνύει πως τελικά οι εργαζόμενοι έχουν πιο γερούς δεσμούς με τους πρώην εργοδότες τους απ’ όσο πιστεύαμε.

Αναλυτικότερα, το 46% των millennials θα σκεφτόταν να γυρίσει ξανά στην προηγούμενη εταιρεία, ενώ μόνο το 33% της Gen X και το 29% baby boomers είπαν το ίδιο. Εντύπωση, επίσης, προκαλεί το γεγονός ότι και οι ίδιοι οι εργοδότες είναι πρόθυμοι να προσλάβουν εργαζόμενους που έχουν αποχωρήσει απ’ το δυναμικό τους.

Η ιδέα πως όσοι φεύγουν δεν είναι πιστοί στην εταιρεία έχει πλέον ξεπεραστεί και είναι αποδεχτό να φύγει κάποιος όταν υπάρχουν περισσότερα προοπτικές εξέλιξης. Όσο δε τίθεται, λοιπόν, θέμα «εταιρικής προδοσίας» δεν υπάρχει λόγος να είναι αρνητικοί οι εργοδότες να ανοίξουν τις πόρτες τους ξανά σε πρώην υπαλλήλους.

Τι γίνεται τώρα αν ανήκετε σε αυτή τη κατηγορία των ανθρώπων που αποχώρησαν από μια εταιρεία, αλλά καταλάβατε πως τα πράγματα δεν είναι καλύτερα; Αρχικά πρέπει να σκεφτείτε ξανά (και ξανά) την ιδέα του να επιστρέψετε στη παλιά σας δουλειά. Όσο άσχημα κι αν είναι στη νέα σας θέση, είστε σίγουροι πως στο παρελθόν ήσασταν καλύτερα; Γιατί αν ναι, ίσως δεν είχατε φύγει.

Η επιστροφή στα «παλιά» είναι μια πολύ εύκολη λύση όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια καινούργια κατάσταση που δε μας καλύπτει στο 100% αλλά δεν είναι πάντα η καλύτερη. Πρέπει να έχετε ξεκαθαρίσει πως δεν επιστρέφετε εκεί επειδή ξέρετε πως λειτουργούν και νιώθετε ασφάλεια. Η «ζώνη άνεσης» συχνά οδηγεί τα άτομα στο τέλμα, αποτρέποντάς τους απ’ το να προχωρήσουν μπροστά. Σκεφτείτε τον εαυτό σας στο ίδιο γραφείο και με τους ίδιους συναδέλφους, είναι μια κατάσταση που σας κάνει να νιώθετε καλύτερα απ’ ότι τώρα;

Σε περίπτωση τώρα που είστε αποφασισμένοι για την επιστροφή σας, πρέπει να «προετοιμάσετε το έδαφος». Το πρώτο βήμα είναι διατηρώντας την επαφή. Δηλαδή, συνεχίστε να είστε ενεργοί στα κοινωνικά δίκτυα, δείξτε πως ακόμα νιώθετε υπερήφανοι που δουλέψατε με αυτή την ομάδα. Πείτε συγχαρητήρια σε επιβραβεύονται για τη προσπάθεια τους και μοιραστείτε δικές σας ιδέες.

Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να ανακοινώσετε την απόφαση σας. Ζητήστε απ’ το πρώην αφεντικό σας να μιλήσετε και προσπαθήστε να εξηγήσετε τους λόγους αυτούς. Να έχετε πάντα υπόψη σας πως μια τέτοια απόφαση, θα αναπτερώσει το ηθικό του αφού θα δείξετε πως εκείνος είναι καλύτερος εργοδότης. Απ’ την άλλη, πολλές φορές αυτή η εμπιστοσύνη χρειάζεται χρόνο μέχρι να κερδηθεί ξανά. Και το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τους υπόλοιπους συνάδελφους που μπορεί να μην είναι τόσο θετικοί με την επιστροφή σας και να πρέπει να τους πείσετε ξανά.