Πόσο ενδιαφέρει τους υποστηρικτές της τεχνητής νοημοσύνης η νομοθεσία περί προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων;

Πόσο ενδιαφέρει τους υποστηρικτές της τεχνητής νοημοσύνης η νομοθεσία περί προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων;
ISTANBUL, TURKEY - JUNE 24: People visit Parallel Universe Exhibition by Ouchhh, combining artificial intelligence and art in Atasehir Metropol Istanbul, on June 24, 2021 in Istanbul, Turkey. "Artificial Intelligence Van Gogh Data Painting Experience", "Poetic Artificial Intelligence", "Gobeklitepe Architectural Data" and "Osman Hamdi Bey's Works" are being displayed at the exhibition. Mehmet Murat Onel / Anadolu Agency (Photo by Mehmet Murat Onel / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Η «αδηφάγα» όρεξη του κλάδου για big data αρχίζει να προκαλεί προβλήματα.

Τα υπερσύγχρονα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να μας βοηθήσουν σε κάθε μορφής κοινές και μη διεργασίες στην καθημερινή μας ζωή. Αλλά οι εικονικές βιβλιοθήκες που τροφοδοτούν αυτήν την εκπληκτική τεχνολογία είναι τεράστιες. Εγείρονται έτσι ανησυχίες ότι λειτουργούν κατά παράβαση των προσωπικών δεδομένων και της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Τα τεράστια σύνολα δεδομένων που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση της τελευταίας γενιάς αυτών των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούν δισεκατομμύρια εικόνες αποκομμένες από το Διαδίκτυο, εκατομμύρια πειρατικά ηλεκτρονικά βιβλία, το σύνολο της τεκμηρίωσης των 16 ετών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ολόκληρη την αγγλόφωνη Βικιπαίδεια.

Η «αδηφάγα» όρεξη του κλάδου για big data αρχίζει να προκαλεί προβλήματα. Οι ρυθμιστικές αρχές και τα δικαστήρια σε όλο τον κόσμο κυνηγούν τους ερευνητές που ανεβάζουν περιεχόμενο χωρίς συναίνεση ή ειδοποίηση. Παράλληλα, τα εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης προσπαθούν να κρατήσουν μυστικά τα σύνολα δεδομένων τους ή ακόμη και προκαλούν τις ρυθμιστικές αρχές να κινηθούν νομικά.

Στην Ιταλία, η λειτουργία του ChatGPT έχει απαγορευτεί αφότου η ρυθμιστική αρχή προστασίας δεδομένων της χώρας δήλωσε ότι δεν υπάρχει νομική βάση που να δικαιολογεί τη συλλογή και τη «μαζική αποθήκευση» προσωπικών δεδομένων για την εκπαίδευση του GPT. Και ο Καναδός Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων διέταξε έρευνα για την εταιρεία που κυκλοφορεί το ChatGPT λόγω μιας καταγγελίας για «συλλογή, χρήση και αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών χωρίς συναίνεση». Η βρετανική υπηρεσία επιτήρησης δεδομένων εξέφρασε τις δικές της ανησυχίες.

Τα πνευματικά δικαιώματα είναι μια «επερχόμενη καταιγίδα» για τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης. Τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα είναι πιθανό να έχουν πρόσβαση σε υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, όπως άρθρα ειδήσεων. Πράγματι, το chatbot GPT-4 που είναι προσαρτημένο στη μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft παραθέτει ειδησεογραφικούς ιστότοπους στις απαντήσεις του.

Έχουν ήδη κατατεθεί αγωγές, με την εταιρεία φωτογραφιών Getty Images να μηνύει τη βρετανική startup Stability AI – την εταιρεία πίσω από το πρόγραμμα δημιουργίας εικόνων με χρήση τεχνητής νοημοσύνης Stable Diffusion.  Η Getty Images ισχυρίζεται ότι η εταιρεία παραγωγής εικόνων παραβίασε τα πνευματικά δικαιώματα χρησιμοποιώντας εκατομμύρια φωτογραφίες της χωρίς άδεια για να εκπαιδεύσει το σύστημά της. Πράγματι, το Stable Diffusion περιστασιακά δημιουργεί φωτογραφίες με άθικτο το υδατογράφημα Getty Images, τις οποίες το φωτογραφικό πρακτορείο συμπεριέλαβε στην αγωγή του. Στις ΗΠΑ, μια ομάδα καλλιτεχνών μηνύει τη Midjourney και τη Stability AI σε μια αγωγή που ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες «παραβίασαν τα δικαιώματα εκατομμυρίων καλλιτεχνών» στην ανάπτυξη των προϊόντων τους χρησιμοποιώντας έργα καλλιτεχνών χωρίς την άδειά τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: