Πόσο είναι το πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας και τι θα γίνει αν δεν το πληρώσετε

Πόσο είναι το πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας και τι θα γίνει αν δεν το πληρώσετε
Ένας άντρας με προστατευτική μάσκα περνά μπροστά από ένα μαγαζί με Χριστουγενιάτικη διακόσμηση στου Ψυρρή, καθώς συνεχίζεται το λόκντάουν λόγω κορονοϊού, Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σημειώνεται ότι γενικότερα προβλέπονται και άλλα μεγαλύτερα ή μικρότερα πρόστιμα με ειδικές διατάξεις, οι οποίες περιγράφονται στην υπουργική απόφαση.

Στα 300 ευρώ παραμένει το πρόστιμο για μη χρήση της προστατευτικής μάσκας σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Τεύχος Β’ 6214/23.12.2021).

Συγκεκριμένα, στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν την υποχρέωση χρήσης μάσκας, τους κανόνες τήρησης αποστάσεων, καθώς και τους λοιπούς κανόνες, επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, εφόσον δεν υφίσταται ειδικότερη διάταξη, διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ. Ειδικώς στην περίπτωση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, επιβάλλεται και στην επιχείρηση/ νομικό πρόσωπο για κάθε παράβαση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας των εργαζομένων, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ.

Σημειώνεται ότι γενικότερα προβλέπονται και άλλα μεγαλύτερα ή μικρότερα πρόστιμα με ειδικές διατάξεις, οι οποίες περιγράφονται στην υπουργική απόφαση.

Τι γίνεται εάν δεν πληρώσετε το πρόστιμο

Σε περίπτωση που ο παραβάτης δεν πληρώσει το πρόστιμο, τότε αυτό αποστέλλεται στην εφορία, στη ΔΟΥ κατοικίας του παραβάτη και αντιμετωπίζεται πλέον ως φορολογική απειλή. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως εάν ο παραβάτης δεν αποπληρώσει το πρόστιμο, η εφορία μπορεί να προβεί στις κινήσεις, που προβαίνει για τις φορολογικές οφειλές, δηλαδή κατασχέσεις ή συμψηφισμό με ενδεχόμενη επιστροφή φόρου.

Πού και πώς πληρώνουμε τα πρόστιμα

Όταν επιβάλλεται πρόστιμο, τότε καταχωρούνται υποχρεωτικά τα στοιχεία του παραβάτη, ο Α.Φ.Μ. και ο Αριθμός Αστυνομικής Ταυτότητας/Διαβατηρίου, περιγράφεται η διαπιστωθείσα παράβαση και αναγράφεται το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου.

Σε περίπτωση που κάνετε ένσταση και απορριφθεί, τότε εντός 15 ημερών θα πρέπει να καταβάλλετε το ποσό που σας επιβλήθηκε, με πέντε τρόπους:

Mέσω ηλεκτρονικού παράβολου (e-παράβολο) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, που εκδίδεται

-Aπευθείας από την ιστοσελίδα  https://www.gsis.gr/ e-paravolo (Φορέας Ελληνικό Δημόσιο/Οριζόντια παράβολα)

-Aπό τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.)

-Aπό τις Τράπεζες

-Aπό τη Δ.Ο.Υ.